Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dojezdová sada - co to jako je?

Mám dotaz, kterej je akorát tak do pokecu. Jak tak vybírám nové auto, samozřejmě jsem narazil i na forichtung opravné sady. Co to jako je zase za vynález (ne že bych už o něm neslyšel)?
Prolejzám Cruze u Chevroleta a bavím se s prodavačem, jestli to má plnou rezervu, nebo jenom dojezdové kolo - takový to jak z angličáka. Ne, tohle má opravnou sadu. To jako až píchnu někde v kotárech v -10°C, tak tam budu někde lepit kolo, místo toho, abych ho prostě vyměnil a dojel do nějakýho pneuservisu?
Prodavač říká no já si myslím, že je to taky nesmysl, s tím údajně začala škodovka - snížení hmotnosti, takže snížení emisí a tak..

Ještě tak pochopím to dojezdové kolo, i když co mám dělat s píchlým normálním kolem, to ho mám jako hodit do kufru? Na podzim, kolo zasr* od všeho možného mám nacpat tam, kde normálně vozím nákup? Do místa, kde je to nouzové se nevejde...

Takže, jak funguje ta slavná dojezdová sada? To jako spravím a můžu s tím vesele jezdit, nebo je to jen nějaká nouzová oprava, s kterou pak stejně budu muset do toho pneuservisu? Před třemi roky jsem v Orlických horách prorazil pneumatiku tak, že z boku jsem měl tak 5cm dlouhou škubu. Poradí si "opravná sada" i s tím?

Ano, mohl jsem se zeptat toho prodavače, ale docela mě zajímají opravdové zkušenosti.
Samozřejmě, teoreticky můžu otravovat, když píchnu, asistenční službu, no ale kvůli píchlému kolu?

Předmět Autor Datum
Dneska už se kola na krajnici nemění, prostě se volá asistenčka - aspoň tě nepřejede nějakej trotl,…
Kurt 09.10.2012 14:34
Kurt
Wow, to se mi jako prodraží jedno píchnutí o další cca 2K za opravnou sadu? Wonderful... edit: Tak a…
Zarniwúp 09.10.2012 14:41
Zarniwúp
u aut co nemají rezervu bych používal jen ty zpevněné pneu, co se píchnutím nezdeformují - i na pích…
Uroboros 09.10.2012 14:59
Uroboros
Ideálně černej, nikdy nevíš. :)) (já vozim celtu, ta je větší, ale multifunkční). ;-)
Kurt 09.10.2012 15:53
Kurt
Kdyby mi nebyl dán od přírody jemnocit, musel bych říci něco neslušného . Maje luxusní auto, nestojí…
Henessy 09.10.2012 17:28
Henessy
Jo, celtu vlastně vozím taky, na to malý rezervo by se jistě použít dala. No dejme tomu, že s dojezd…
Zarniwúp 09.10.2012 16:41
Zarniwúp
Tak počítej, kolik km jsi ujel od posledního píchnutí kola? Já jezdím měsíčně kolem 3000 a píchnul j…
mirektatra 09.10.2012 17:26
mirektatra
Sice to není pravda, ale kdybych ti řekl, že od posledního defektu jsem ujel toliko deset kilometrů,…
Zarniwúp 09.10.2012 18:32
Zarniwúp
http://www.ferdus.eu/zbozi/409-835-dojazdova-sada- dunlop
Julo 09.10.2012 17:19
Julo
mám SUV s gumou na dveřích a bez ní tomu autu něco chybí ...) To já mít SUV, tak mám gum plnou schr…
Henessy 09.10.2012 17:32
Henessy
To já mít SUV, tak mám gum plnou schránku na rukavice Vlastníctví SUV múže též značit: majitel dáva…
Joseph 09.10.2012 17:38
Joseph
Chceš naznačit, že platí staré české přísloví "lepší ptáka v hrsti"?:-D
Henessy 09.10.2012 19:36
Henessy
...ale kluci :-), to , že napíšu SUV neznamená, že mám novýho velkýho bavoráka, nebo našířený a zvýš…
mirektatra 10.10.2012 22:07
mirektatra
To je takovej bazmek, kterej musíš vozit, když nemáš náhradní kolo. Já jsem v obchodě koupil jakejsi…
Prasak 09.10.2012 20:44
Prasak
Máš pravdu. Už jsem viděl reklamu s vypíchnutím, že vozidlo má plnohodnotnou rezervu. Jsou to komed…
Henessy 09.10.2012 23:28
Henessy
Já jsem dostal od někoho opravnou pěnu. Tak jsem ji hodil do auta, co kdyby náhodou. Ale slyšel jsem…
Yarda 10.10.2012 07:23
Yarda
Též jsem to slyšel. A IMHO bude na vyhození, protože pokud to je schopno zalepit díru, aby natlakova…
Prasak 10.10.2012 08:59
Prasak
Když pneu zalitou tím sajrajtem v servisu sundají, rozlehne se vůkol hromový smrad a blemcá se to. J…
Filuta 10.10.2012 15:03
Filuta
Co sem slysel ja, tak je to porad opravitelny, akorat v servise vyrazne nadavaj a platis vic, pac to…
bahno 10.10.2012 09:14
bahno
Možná jak kterej servis. Viděl bych to klidně i tak, že se jim s tím nechce drbat a je pro ně výhodn…
Prasak 10.10.2012 10:13
Prasak
Tady na tom videu to čistí, ventilek vyhazují (chce to dokoukat do konce). http://kutilska.poradna.n…
Zarniwúp 10.10.2012 12:07
Zarniwúp
pro pneuservis je lepsi pneumatiku opravit, protoze na tom videla vic, nez je marze na nove
ms-fiala 10.10.2012 13:32
ms-fiala
S tím knotem mám osobní zkušenost a hodnotím to opravdu kladně. Existuje asi ale víc kvalitativně/ce… poslední
mirektatra 10.10.2012 22:20
mirektatra

Dneska už se kola na krajnici nemění, prostě se volá asistenčka - aspoň tě nepřejede nějakej trotl, co "zapomněl" na povinnou přestávku. Opravná sada je instantní zázrak v krabičce - má to kompresůrek, nádobku s lepidlem (tmelem) a propojovací hadičku. Použiješ podle návodu, dojedeš do servisu, necháš kolo opravit a koupíš novou sadu.

u aut co nemají rezervu bych používal jen ty zpevněné pneu, co se píchnutím nezdeformují - i na píchlé v klidu dojedeš kam potřebuješ, ale oni se snad smějí montovat jen na auta co mají systém kontroly tlaku v pneu.

Opravná sada funguje, ale beztak po "opravě" musíš do servisu. Koupíš to i za 300,-, beztak je to jen na dojetí do servisu. Mechanický i pod stovku, ale nějak k tomu nemam důvěru, prostě díru zacpeš "knotem". Funguje to jen na píchnuté, pokud pneu škubneš, jsi v háji. Asistenčka stojí za prd, dřív než dorazí, tak pokud máš rezervu můžeš být dávno doma, nebo kolo mít opravené :-). Jinak není od věci v zadní kapse auta vozit velkej igelitovej pytel, zaprvé si na něj můžeš sednout/lehnout když něco jen potřebuješ opravit, zadruhý do něj narveš cokoli zadělanýho, včetně kola a nezaděláš si i auto, zabere místa nula nula nic...

Tak počítej, kolik km jsi ujel od posledního píchnutí kola? Já jezdím měsíčně kolem 3000 a píchnul jsem před pár lety. Když jste mluvili o těch knotech - na náklaďáku jsem to použil asi 2x a guma se dojela až do potřebnýho otočení na ráfku. Navíc bez demontáže a špinavé práce tak na 30 minut, když z kabiny jsem byl tak deset i s postavením dírou nahoru, zbytek foukání (hadicí z auta). U osobáku jde výměna líp, tak tam úspora času nebude tak markantní. Zase bych tam na menší díry použil spray pěnu,která gumu zrovna i nafoukne - jen se to přidělá k ventilku, odpadá nastavení díry do přístupné polohy...

Moje hodnocení: Je to dražší, čistší práce a bez námahy, ale já raději vozím plnohodnotnou rezervu, ikdyž ji vzhledem k ujetým kilometrům vlastně nepotřebuju.(mám SUV s gumou na dveřích a bez ní tomu autu něco chybí ...) :-)

Co s sebou ale v osobáku vozím, je hasičská vyprošťovací sekera (červená, železná, vytahovací). Jednou jsem přijel k převrácenýmu autu s klukem, který nemohl ven a z auta se hulilo. Jel jsem s hydraulickou rukou, tak jsem to uvázal za kolo, nadzvedl, kluk vyskoči a já to položil a honem vycouval - kdyby to blaflo, v nádržích jsem měl 200 nafty a 150 oleje a to by byla fagule. Od té doby, když si představím, jak mi člověk uhoří před očima, vozím tu sekeru, abych udělal do auta díru a lidi vytáh...:-/

Sice to není pravda, ale kdybych ti řekl, že od posledního defektu jsem ujel toliko deset kilometrů, protože jsem měnil zrovínka včera, co by z toho vyplývalo? :-)
Poslední tři roky jsem měnil asi čtyřikrát (z toho v jednom případě by mě sada nezachránila, jedině asistence), předtím tři roky vůbec....
Jak je to s opravou pneu po opravě opravnou sadou? (To je věta, co?):-) Vyčištění a tak, jak k tomu přistupují servisy? Nějaké další náklady?

Jo, co na tu pěnu říkají ventilky s kntrolou tlaku? (Jo tak na tom dole postovaném videu - děkuji - jde ventilek - obyčejný - do koše komplet... hm.. Budu se muset poinformovat v pneuservisu.)

To je takovej bazmek, kterej musíš vozit, když nemáš náhradní kolo. Já jsem v obchodě koupil jakejsi sprej s hadičkou. Když píchneš kolo, tak to ventilkem nastříkáš do kola, ten sajrajt kolo zevnitř ucpe a dojedeš s tím do servisu. Ale nejsem si jist, jestli to kolo pak není na odpis, prakticky to může být kvůli malé dírce, která se dá opravit. A na velkou díru to nepomůže.
Já mám v aute LPG, nádrž místo náhradního kola. Přesto náhradní kolo vozím v kufru, protože už jsem kdysi dávno zničil kolo tak, že v něm byla díra na tři prsty, což by ten sprej nevyřešil. Ten sprej mám jen pro ty případy, kdy potřebuju víc místa v kufru a kolo dočasně odložím do sklepa. To se zatím stalo za tři roky jen jednou.

A pokud vybíráš auto a to auto nemá ani prostor na náhradní kolo, tak to bych si koupi takovýho auta rozmyslel, protože já osobně bych si náhradní kolo dokoupil. Škodovka ho nedává, Citroen ho přibaluje snad ke každýmu stupni výbavy. Alespoň co jsem dnes prohlížel ceník C3 Picasso.

Já jsem dostal od někoho opravnou pěnu. Tak jsem ji hodil do auta, co kdyby náhodou. Ale slyšel jsem, že pokud tu opravnou pěnu použiji na dojetí do nejbližšího servisu, tak ta pneumatika (bezdušová, znad už se jiné nepoužívají) je na vyhození. Je to pravda?

Též jsem to slyšel. A IMHO bude na vyhození, protože pokud to je schopno zalepit díru, aby natlakovanej vzduch z auta neunikal, tak ten sajrajt asi bude hodně dobře držet a nepůjde jen tak umejt dolů. Na druhou stranu se to nalepí i na disk, takže z disku to musí jít sundat. Takže by i z gumy by to teoreticky mohlo jít dolů. Krucipísek, čert aby se v tom vyznal.

Když pneu zalitou tím sajrajtem v servisu sundají, rozlehne se vůkol hromový smrad a blemcá se to. Jejich nadávání nezná mezí. De to odstranit, ale nechtěj slyšet ty názvy částí těla, které lítají vzduchem při opravě. Jsem to jednou zažil, když tam přijel chlap s tím hnusem v kole. Některá slova jsem ani neznal. IMHO si to nechali dobře zaplatit.

BTW ten knot, co tady někdo zmínil je naopak vynikající a některé servisy tím i spravují. Nechá se to čouhat ven, ono se to zajezdí a dokonale spojí. Akorát ta vidlička co k tomu dávají je zcela nahovno a při zarvání knotu do ďoury se většinou zláme. V servisu na to mají bytelnější náčiní.

S tím knotem mám osobní zkušenost a hodnotím to opravdu kladně. Existuje asi ale víc kvalitativně/cenových relací těch sad. U velkýho auta, kde jsou gumy tlusté, mají přes deset "pláten" a dost se hřejí, tam se vyplatí nešetřit a mít fortelný nářadí. Po odhalení díry se to nevypouští úplně, ale sníží se tlak vzduchu (ono 8 Atm. udělá i díru do hlavy), propíchne se díra a "urovná" takovým špičatým skoropilníkem, pak se do vidličky vloží knot, napatlá lepidlem a zarazí do díry tak, aby konce čuměly ven. Guma se zase dofoukne a trádá na cesty. Problém může být, když se bezdušová guma hned neodhalí a při jízdě bez vzduchu se odlepí od ráfku. To kompresůrkem za 400,- nenafoukneš...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru