Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno zapojení zásuvek v koupelně

Zdravím,
tahám elektriku do koupelny a koho potkám tak mu to vyslepičím. Občas narazím na elektrický mistry v oboru kovaný a každý říká něco jiného. Tedy na všech postupech a materiálech se shodnou kromě jediného,samostatně vedený zelenožlutý zemnící vodič ke každé zásuvce která sídlí v koupelně.Někdo tvrdí ,že tam má být jiný zase že ne, zatím je to zhruba fifty fifty.Já to tam už natáhnul, ale rád bych znal pravdu o tom zatraceným drátu.
Budu vděčný děkuji

Předmět Autor Datum
Ano být tam má.Konkrétně o průřezu 4mm2
Thomas_Rayen 17.06.2012 22:02
Thomas_Rayen
Koupelna, tedy správně "místnost se sprchovým koutem, nebo vanou" je z elektrikářskýho hlediska dost…
mirektatra 17.06.2012 22:15
mirektatra
Děkuji,já jenom natahuji kabely dle návodu, zbytek bude dělat elektrikář(ten mi nařídil tam ten drát…
tomassyr 17.06.2012 23:18
tomassyr
Nevím, jestli jsem dobře pochopil dotaz, ale pochopil jsem to tak, že je doporučováno vést SAMOSTATN…
Zerozero 18.06.2012 00:26
Zerozero
Zerozero, tak to jste poslouchal (a četl) špatně.]:) Krom TŘÍ DRÁTŮ, tedy Z/Ž,Modrý a fáze, spojí se…
mirektatra 18.06.2012 06:48
mirektatra
Pokud tedy platí, že v každé zásuvce musí být propojen 2.5mm2 ZŽ z CYKY a 4(6)mm2 ZŽ samostatný, tak…
Moas 18.06.2012 07:21
Moas
Ja, ja, jo, jo, je tak.:-) Vyrábějí se i "pohledově pokojové" zásuvky pod omítku s víčkem, s těsnění…
mirektatra 18.06.2012 07:45
mirektatra
Ještě pro Zerozera - PROČ JE DŮLEŽITÉ vést samostatný vodič "pospojení" KE KAŽDÉ zásuvce: Představte…
mirektatra 18.06.2012 07:19
mirektatra
No koupelny nedělám, možná mi to uniklo, přesto pošlu dotaz na revizáka, školitele vyhl. 5O. Uvažuji…
Zerozero 18.06.2012 14:06
Zerozero
Omlouvám se, pokud jsem se nevyjádřil dostatečně jasně, ale nikde jsem nepsal o připojení "pospojení…
mirektatra 18.06.2012 15:29
mirektatra
Ja nevim, ale me se to taky nezda(ale ja mam jenom §8). Teda pospojeni vseho vodivyho v koupelne sam…
bahno-jinde 18.06.2012 18:55
bahno-jinde
cpat dva draty ruznuho prurezu pod stejnej sroub nikde nikdo nepíše "pod stejnej šroub". U většiny…
jirka44 18.06.2012 19:48
jirka44
ale vyprojektovat může třeba Temelín... Ovšem razítko na ten projekt musí dát někdo s patřičným gle…
ms 18.06.2012 20:16
ms
-Sakra chlapi, tak já se ponořil do bezedných hlubin skříně a vyhrabal tu blbou normu pro koupelny!…
mirektatra 18.06.2012 20:33
mirektatra
"Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení, včetně zásuvek"…
bahno 19.06.2012 00:06
bahno
ČSN 33 2000-4-41 edice 2 Od 1.2.2009 je povinnost chránit proudovým chráničem všechny zásuvkové okru…
ms 19.06.2012 18:46
ms
Odbočím mírně od tématu... §11 nemůžete mít samostatně bez §6. To platí i pro §10, §8....
Robisek1980 19.06.2012 14:20
Robisek1980
--""Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení, včetně zásuvek…
Zerozero 19.06.2012 00:02
Zerozero
Tak si myslím, že výklad tohoto detailu je v normě poněkud vágní a umožňuje tedy přizpůsobit provede…
mirektatra 19.06.2012 06:56
mirektatra
Pokud je to totální rekonstrukce koupelny, v případě elektroinstalace by bylo snad lépe, svěřit to o…
ms 19.06.2012 18:53
ms
Dobrý večer,všem kdož se zapojili do diskuze děkuji,nečekal jsem takový hluboký ponor do problému.Js…
tomassyr 20.06.2012 21:23
tomassyr
Jen pro tvoji kontrolu. Pokud to všechno správně zapojíš, měl by ti zůstat jeden "drát" blíže nespec…
lesov 22.06.2012 10:27
lesov
Ještě se vrátím k tomuto vláknu. Slíbil jsem vyjádření kompetentního revizáka. Bohužel mi zatím na m…
Zerozero 21.06.2012 20:21
Zerozero
To by bylo fajn,ať je v tom jasno ze všech stran.Asi jsem to neměl ještě uzavírat.
tomassyr 24.06.2012 00:14
tomassyr
"Kolik třešní, tolik višní", řekl dnes již klasik, ve filmu "Jáchyme, hoď ho do stroje". Pokud zde u…
mirektatra 24.06.2012 12:48
mirektatra
Je mi to jasný.Tak já tam natáhnu raději eště jeden a konec zakopu 7m do země.:-) poslední
tomassyr 24.06.2012 20:56
tomassyr

Koupelna, tedy správně "místnost se sprchovým koutem, nebo vanou" je z elektrikářskýho hlediska dost komplikovaný, nebezpečný prostor, protože tam na el.zařízení jak pevná /instalace/, tak přenosná /spotřebiče do zásuvek/ působí řada velmi nepříznivých vlivů. Místnost je proto dle normy rozdělena do několika zón, z nichž každá má jinou úroveň nebezpečí a proto v ní mohou, nebo nesmějí být umístěny některá zařízení. Jako celek je pak nutně napájena prostřednictvím proudového chrániče, který je další úrovní ochrany před nežádoucími účinky elektřiny. Základní úrovní je ochrana nulováním, kdy "kostra, tedy zelenožlutý vodič, je vedena samostatným vodičem, při provozu není zatěžována provozním proudem spotřebičů a je připravena k základní ochraně. Zvýšenou ochranu tvoří tzv. "pospojení", nebo výstižněji "ochrana uvedením na stejný potenciál, kdy se samostatným Z/Ž vodičem, který má silný průřez, propojí všechno elektricky vodivé a spojí se s "kostrou" (např. v rozvaděči). Dostane-li se při poruše základní ochrany, na kostru spotřebičů fáze, prostřednictvím tohoto dalšího vodiče je vyrovnán el.potenciál na všem elektricky vodivém v místnosti. Je tedy v každé kostře stejné napětí /třeba i "fáze"/ a proto není mezi nimi rozdíl. přítomná osoba je tedy vpozici "vlaštovky na drátě vysokého napětí" a je zcela v bezpečí. Doplňkovou ochranu zajišťuje proudový chránič, který v podstatě měří proud ve fázi i v nuláku, které vedou do koupelny (POZOR, nikdy ne v "kostře"/ a jakmile je mezi nimi větší, než povolený rozdíl, je to známka úniku fáze jinam, je to vyhodnoceno, jako porucha a mžikově je vypnuto napájení. To je zhruba základ :-). K tomu jsou dalšími opatřeními stanoveny podmínky instalace i používání el.zařízení, které musí být "blbuvzdorné", protože je přístupné laické obsluze, dětem a podobně, která je navíc vystavena vlhkosti pokožky, což výrazně ovlivňuje její náchylnost k úrazu elektřinou.
:!: ZÁVĚR: Doporučuji speciálně koupelnu i bazén, svěřit odborné firmě a nechat si vystavit nejenom účet, ale také revizní zprávu a obé dobře uschovat pro případ pojistné události, nebo nehody.
...a včíl mudruj! :puff: a ještě prolistuj nedávný příspěvek na toto téma na této poradně ;-)

Nevím, jestli jsem dobře pochopil dotaz, ale pochopil jsem to tak, že je doporučováno vést SAMOSTATNĚ žlutozelený vodič ke každé zásuvce, tedy jako navíc vedle kabelu, napájejícího zásuvku.
Pokud to bylo myšleno tak, tak je to zbytečné. K zásuvce vede kabel, mající žlutozelenou, modrou a černou (hnědou) žílu. Všechny vodiče musí být ve společném opláštění. O žádném ochranném vodiči navíc jsem nikdy neslyšel. Jinak to celkem dobře napsal Mirektatra, souhlas.

Zerozero, tak to jste poslouchal (a četl) špatně.]:) Krom TŘÍ DRÁTŮ, tedy Z/Ž,Modrý a fáze, spojí se VŠECHNY elektricky vodivé předměty v chráněném prostoru s ochrannými kolíky zásuvek (tedy potenciálními kostrami používaných přenosných zařízení) DALŠÍM SAMOSTATNÝM VODIČEM Z/Ž barvy, který plní výše zmíněnou funkci zvýšené ochrany "Uvedením na stejný potenciál". Tento samostatný vodič je CU a má průřez nejméně 4mm, pokud je mechanicky chráněn a 6mm, pokud je veden bez mechanické ochrany (po povrchu např. vod.potrubí). Je to kvůli jeho možnému poškození. Takto se spojí například kovové zárubně dveří a oken, kovová podlahová vpust, kovová vana, kovový plášť bojleru, kovová kostra svítidla (ovšem je doporučeno svítidlo z izolantu), již zmíněné ochranné kolíky VE VŠECH ZÁSUVKÁCH, kovové vodovodní porubí teplé i studené vody, potrubí topení co nejblíže radiátorů, prostě všechno elektricky vodivé, co je v prostoru koupelny umístěno. Jedině ÚPLNÝM elektrickým pospojením všech těchto předmětů, má tato ochrana svůj smysl, naopak pominutí některé věci, se tato stává nebezpečnou! Vodič "pospojení" doporučuji ve svorkách nepřerušovat, neboť se tím zlepší jeho celkový odpor a porušením jedné svorky (výměna bojleru vodoinstalatérem) se nenaruší funkce celé ochrany.:-)
Pro úplnost tedy opakuji, že do běžné zásuvky vedou vodiče: Modrý "nulák" a černá, hnědá, nebo šedá "fáze" (oba přes proudový chránič), Z/Ž "kostra", vše o průřezu zpravidla 2,5mm, dále Z/Ž "pospojení" o průřezu nejméně 4mm. Tedy za nespokojeného mručení namačkáte do krabice nejméně 4 dráty, proto nedoporučuji propojovat zásuvky mezi sebou, ale prostřednictvím krabice a samostatných vývodů.

Pokud tedy platí, že v každé zásuvce musí být propojen 2.5mm2 ZŽ z CYKY a 4(6)mm2 ZŽ samostatný, tak je předpokládám potřeba to zohlednit už při nákupu zásuvek, protože už jsem měl v ruce pár exemplářů, kam narvati drát o průřezu větším než 2.5mm2 možno nebylo, nehledě na fakt, že konstrukce zásuvky vůbec neumožňovala napojit nepřestřižený drát.

Ja, ja, jo, jo, je tak.:-) Vyrábějí se i "pohledově pokojové" zásuvky pod omítku s víčkem, s těsněním mezi krytem a stěnou, ale taky s pružinovými svorkami pro průřez opravdu MAX 2,5mm, kterým fakt nevěřím, že vyhoví i po delším používání v horní hranici povoleného proudu...
Jo, a to průběžné vedení "pospojení" je doporučením, ne předpisem...

Ještě pro Zerozera - PROČ JE DŮLEŽITÉ vést samostatný vodič "pospojení" KE KAŽDÉ zásuvce:
Představte si případ, kdy přehoří kdesi na sloupu "nulák". Není to neobvyklé a nemůžete to nijak ovlivnit, ani okamžitě poznat. Fáze potom teče přes různé svody, nebo sousedovu, po staru (dvouvodič) provedenou instalaci, přes žehličku a přes klemu ve staré zásuvce, přímo do "nuláku a Vašeho kolíku v zásuvkách. Není proti tomu ochrana. Ve Vaší koupelně se na kolíku všech zásuvek a kostrách všech elektrických předmětů objeví napětí, protože prostřednictvím vodovodu, topení a já nevím čeho ještě, jsou některé další předměty (vana, podlahová vpust...) spojené se zemí, stejně jako "nulák" u transformátoru. Pokud jsou všechny předměty správně "pospojené" samostatným vodičem, dojde k vyrovnání napětí mezi nimi, takže tam žádné (podstatné) není a Vaše koupelna se stává nejbezpečnějším prostorem v domě.:-)
Pokud jednu zásuvku, nebo třeba topení, vynecháte, je na něm jiné napětí, než na ostatních a vzniká tak zmíněné nebezpečí.

Prosím všechny přítomné o omluvu mojí klasické ukecanosti, se kterou často dosti obšírně vysvětluji své myšlenkové pochody :-[.

No koupelny nedělám, možná mi to uniklo, přesto pošlu dotaz na revizáka, školitele vyhl. 5O.
Uvažuji tak, že ochranné pospojení se týká všech pevně umístěných kovových předmětů, že se netýká přenosných spotřebičů připojovaných do zásuvky. Už z toho důvodu, že dnes již snad neexistuje přenosný spotřebič bez dvojité izolace. Ostatní spotřebiče, připojené přes zásuvku, například malé ohřívače a podobně, pospojení mít musí, ale NE přes spojení zásuvkou. Pospojení se přivede samostatným vodičem PŘÍMO na spotřebič, nikoli přes zásuvkové spojení. To proto, že v případě přerušení ochranného vodiče v přívodní šňůře, což je dost možné a časté, by bylo takové pospojení neúčinné. Pospojovací vodič nemusí být v souběhu s napájecím vedením, může býr veden prakticky kdekoliv, je možno využít i náhodné vodiče.
Z tohoto důvodu nevidím potřebu vést pospojovací vodič do zásuvky.
V uvedeném případě, kdy dojde k přerušení PEN na přívodu k domu, skutečně se může objevit napětí na ochranném kolíku. Ale ten je veden na nulový můstek v rozvaděči a tento je propojen na ochranné pospojení a uzemněn.
Tímto jsme opět na stejném potenciálu.
Pošlu ale ten dotaz na revizáka, má nejvyšší třídu, tak to bude vědět:-). Jestli mi odpoví mailem, tak to dám sem.

Omlouvám se, pokud jsem se nevyjádřil dostatečně jasně, ale nikde jsem nepsal o připojení "pospojení" na přenosný spotřebič pomocí nějaké další zásuvky, ale v reakci na Váš příspěvek jsem výslovně jsem uvedl, že pospojen musí být ochranný kolík v každé zásuvce. Jeho prostřednictvím je potom pospojena i kostra přenosného spotřebiče, pokud je u něho použito. Nikdo totiž nemůže vyloučit, že si do zásuvky někdo zapojí třeba starou žehličku. Pokud chcete posudek nějakého odborníka, doporučuji přeposlat celou tuto diskusi, nebo celé příspěvky, aby neúplným dotazem nedošlo k dezinterpretaci. Nicméně, domnívám se, že původní dotaz byl vysvětlen a tedy Poradna splnila svůj účel. :-)
P.S.: Nejvyšších paragrafů Vyhl.50/78 Sb. zná hned několik a rozdělují se dle činnosti, kterou dotyčný vykonává. Paradoxně se tak stane, že samostatný projektant s §11 nemůže samostatně pracovat na elektrickém zařízení pod napětím, protože nemá §6, ale vyprojektovat může třeba Temelín... atd. Tady vždy neplatí "čím větší paragraf, tím větší odborník" stejně, jako neplatí "čím víc pruhů, tim víc ADIDAS" :-).

Ja nevim, ale me se to taky nezda(ale ja mam jenom §8). Teda pospojeni vseho vodivyho v koupelne samozrejme(i kdyz dneska kolikrat neni co pospojovat...), prurezy vodice taky nerozporuju, ale to pospojeni koliku? I kdyz si predstavim normalni zasuvku s upevnenim vodice pod sroubek, tak tam a) 6ku ani neupnu a 4ku jen s vypetim vsech sil a za b) cpat dva draty ruznuho prurezu pod stejnej sroub mi prijde min bezpecny nez to poradne utahnout pod jeden vodic.
Podle me se ma pospojit vsechno kovovy a vodic pospojeni dotahnout na nulovej mustek rozvadece. Ten je dneska vzdycky prizemnenej a tim je bezpecnosti udelano za dost.

ale vyprojektovat může třeba Temelín...

Ovšem razítko na ten projekt musí dát někdo s patřičným glejtem...

Co se týče pospojení, pak se přikláním k "Zerozero" - pospojují se se všechny vodivé pevné kovové části a se zásuvkama ta doplňková ochrana nemá nic společného. Podíval jsem se teď do staré instalace zásuvky v panelákovém jádře - pochopitelně dvouvodičová. Pospojovací vodič je v chumlu trubek ve stoupačce na záchodě vedle koupelny.
Ale po novu:
- zásuvky chráněné proudovým chráničem s vybavovacím proudem =< 30mA.
- světla buď též chránič jako výše, nebo pouze na bezpečné malé napětí ze zdroje bezpečného malého napětí vně prostoru koupelny.
Ono v době plastových trubek a akrylátových van už pomalu není co pospojovat.

-Sakra chlapi, tak já se ponořil do bezedných hlubin skříně a vyhrabal tu blbou normu pro koupelny! Kdo to má pořád nosit v palici? :puff:
-Doplňkovou ochranou je tam vedle místního pospojení i proudový chránič a obé má se zásuvkami cosi společného. Čl. 415.2 v ČSN 332000-4-41 ed.2 řeší provedení pospojení takto: "Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení, včetně zásuvek" /dovozuji tedy VŠECH zásuvek, protože každá má svůj ochranný vodič. Průřez je nově povolen i na 2,5 za předpokladu mechanické bezpečnosti vodiče a ověření odporu obvodu :-/
-Tuším, že k tomu razítku jej právě opravňuje ten glejt k §11, ne?
-S tím, že dnes téměř není co pospojovat nelze, než souhlasit.
-A Bahno, hlavní podstatou "pospojení" je právě vyrovnání všech potenciálů v chráněném prostoru. Uzemění tohoto obvodu je až na druhém místě, protože ikdyby odhořel nulák na přívodu objektu, nebude rozdíl potenciálů, nebude rána do nosu, ať to uzemním, nebo ne 8-).

"Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení, včetně zásuvek"

Mno jo, to urcite je, pres nulovy mustek. Porad nevidim tu nutnost extra vodice - dovedeno ad absurdum mohl bych ho tahnout paraelne s cykynou - a krome mensi sance na povolenej sroubek nevidim zmenu. Overeni odporu je dneska snad uz soucasti revize, resp. kazdej revizak co ho znam zrovna tohle premeroval.
Ad princip pospojeni - ten je jasnej. Slo mi o to, ze nulovy mustek je propojenej s nulakem a prizemnenej - v tom vidim ten dvojitej sichr.

No a pac mi to neda, tak sem googlil a elektrika.cz rika:

ČSN 332000-7-701: 1997 rovněž požaduje, aby spojení mezi ochrannými vodiči a cizími vodivými prvky bylo provedeno v těsné blízkosti prostoru, například v příslušenství, v rozváděči nebo v jiném zařízení. Z této dikce tedy nelze odvozovat, že je bezpodmínečně nutno připojující vodič určených vodivých prvků připojovat ochrannému vodiči zásuvkového obvodu přímo v krabici se zásuvkou v koupelně v normě je určeno, že to může být i v rozvodnici.

ČSN 33 2000-4-41 edice 2
Od 1.2.2009 je povinnost chránit proudovým chráničem všechny zásuvkové okruhy. Výjimku mohou tvořit okruhy, kde by nežádoucím vypnutím vznikla velká škoda (lednice, PC).

Dále je povinnost chránit světelné okruhy v koupelně buď proudovým chráničem nebo je napájet z bezpečného zdroje malého napětí.
- proudový chránič je jedním ze způsobů ochrany odpojením obvodů a je dnes preferovanou ochranou neživých částí.
- §11 Vyhl. 50/1978 není dnes dostatečná, prostě na projekt musí dát státem posvěceného berana jeho autorizovaný držitel. autorizace-ckait
-
- stále dobrý nápad...

--""Systém ochranného pospojování musí být spojen s ochrannými vodiči všech zařízení, včetně zásuvek"

Pochopitelně. Nelze provést ochranné pospojení, bez propojení s PE. Toto propojení je provedeno připojením ochranného pospojení na PE třeba na svorkovnici PE v rozvaděči, tím je přes PE vodič připojena každá zásuvka. Tím je podmínka splněna.
Tomu reviznímu technikovi jsem poslal link na tuto diskusi. Mimo revizní činnost školí vyhl.50, má kontakty na dozorové orgány atd.
A jestě: Svorkovnice PE na kterou jsou připojeny všechny ochranné vodiče, včetně ochranného pospojení, musí být připojen na hlavní domovní zemnič. Tento zemnič do jisté míry nahradí chybějící "nulák" na přívodu, a uvede na přibližně stejný potenciál celý dům.

Tak si myslím, že výklad tohoto detailu je v normě poněkud vágní a umožňuje tedy přizpůsobit provedení konkrétní situaci. Dokonce z toho vyplývá, že není třeba zvláštním vodičem spojit kostru bojleru (?), přes to, že to snad každý dělá (je přeci nulován a v rozvaděči se všechny nuláky potkají stejně, jako ty od zásuvek). Pro mne z toho vyplývá, že spojení bojleru je snadno proveditelné, proto se tomu nikdo nebrání, u zásuvek je vzhledem k prostoru v krabici nesnadné, proto se mu někdo vyhýbá. Já "pospojím" zcela jistě všechno a budu mít klidné spaní, že jsem pro bezpečnost koupelny udělal to maximum, které jsem mohl.:-)
- Pro účely zodpovězení dotazu zde asi bylo uděláno maximum a byl do podrobností zodpovězen. Děkuji tímto všem, kteří přispěli a byli ochotni, potrápit si hlávku přemýšlením zdarma a pro pomoc druhému. Děkuji Vám, přátelé a kolegové, vážím si Vás.:puff:

Pokud je to totální rekonstrukce koupelny, v případě elektroinstalace by bylo snad lépe, svěřit to odborné firmě, nebo aspoň známému, kdo se v oblasti instalací pohybuje - oblast elektro je velmi obsáhlá a specializace nutná.

Dobrý večer,všem kdož se zapojili do diskuze děkuji,nečekal jsem takový hluboký ponor do problému.Jsem laik, kterého plně uspokojil první příspěvek Thomase Rayena.Ale jsem rád za rozsáhlejší rozbor ,člověk něco při tom lecos pochopí a chytne i nějakou praktickou radu.
Opravdu všem moc děkuji

Jen pro tvoji kontrolu. Pokud to všechno správně zapojíš, měl by ti zůstat jeden "drát" blíže nespecifikované barvy, který nebudeš mít kam zapojit. Buď v klidu a vůbec si toho nevšímej. "Jste moc velkej šťoura", sdělil mému kamarádovi (vš) přednášející z vyhl. 50, když tento vznesl dotaz na teoreticky přespočetný kabel. Jenomže ten šťoura se chystal, úplně prakticky, instalovat elektriku v celém baráku. :puff:

"Kolik třešní, tolik višní", řekl dnes již klasik, ve filmu "Jáchyme, hoď ho do stroje". Pokud zde uvedené, přesné citace normy umožňují svou nedokonalou formulací nejasný výklad, nezpřesní jej ani o píď názor jednoho z tisíců revizáků víc, než třeba názor někdejšího tvůrce normy, byť je to jistě škoda... :-( Sejdou-li se dva právníci, vzniknou nejméně tři správné právní názory... Takhle nějak asi vzniká nekonečno :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru