Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno zapojení zásuvek v koupelně

Ještě pro Zerozera - PROČ JE DŮLEŽITÉ vést samostatný vodič "pospojení" KE KAŽDÉ zásuvce:
Představte si případ, kdy přehoří kdesi na sloupu "nulák". Není to neobvyklé a nemůžete to nijak ovlivnit, ani okamžitě poznat. Fáze potom teče přes různé svody, nebo sousedovu, po staru (dvouvodič) provedenou instalaci, přes žehličku a přes klemu ve staré zásuvce, přímo do "nuláku a Vašeho kolíku v zásuvkách. Není proti tomu ochrana. Ve Vaší koupelně se na kolíku všech zásuvek a kostrách všech elektrických předmětů objeví napětí, protože prostřednictvím vodovodu, topení a já nevím čeho ještě, jsou některé další předměty (vana, podlahová vpust...) spojené se zemí, stejně jako "nulák" u transformátoru. Pokud jsou všechny předměty správně "pospojené" samostatným vodičem, dojde k vyrovnání napětí mezi nimi, takže tam žádné (podstatné) není a Vaše koupelna se stává nejbezpečnějším prostorem v domě.:-)
Pokud jednu zásuvku, nebo třeba topení, vynecháte, je na něm jiné napětí, než na ostatních a vzniká tak zmíněné nebezpečí.

Prosím všechny přítomné o omluvu mojí klasické ukecanosti, se kterou často dosti obšírně vysvětluji své myšlenkové pochody :-[.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny