Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lamino tera-skřín, pevnost, stabilita, truhlařina

ac to vypada spis jako dotaz pro tera poradnu, mám zájem o radu spíše technického rázu a naznal sem že zde by to mohlo být dle mého o něco vhodnejší.

a těď tedy k problému, jelikož se mi už doma pomalu začínají množit teraria :-) tak sem se rozhodl že si na ně postavím skřín. Udělal jsem si hrubý nákres v google sketchup viz. obrazek

bJkR3.png

no a teď k samotnému dotazu, skřín bych chtěl dělat z lamina aby lépe zapadla do obýváku,
s příhlédnutím k tomu, že bych ve spodní polici měl akvaterárium která muže mít +/- 220 kg (150l vody + sklo a nejaká ta dekorace)
druhá police by byla vestěné terárium(na obrázku uplně nahoře bohužel sem kreslil dřiv než sem si propočítal hmostnosti a ještě jsem nestihl překreslit) s hrubou váhou cca 60 kg (45kg písek + 3D pozadí)
a třetí police je celoskleněné terárium o hmotnosti cca 55kg (cca 45kg sklo jestli si dobre pamatuju, subsrát tam jsou piliny takže váha nicmoc max. nejaký osvetlení)

1. jde to vubec postavit z lamina aby se to nerozpadlo?
pokud ano tedy:
2. jakou tloušku lamina?
3. mělo by smysl jednotlivé police zevnitř zpevnit dřevěnými laťkami? (kostra z dřevených latích)
4. u spodní police(ta s akvateráriem) jsem ještě uvažoval o zpevnění pomocí železných uhlů(???? takové to L která by se přišroubovalo k boční stěně a zárověn k té desce na kreré by stálo akvaterárium)
5. myslíte, že rozdíl hmotností druhého a třetího teraria je natolik znatelný aby bylo nutné aby to lehce težší bylo uprosřed(obráceně něž na nákresu) tak jak je to na nákresu by to pro mě bylo o něco jednoduší v rámci větrání ale nic kritického
pokud ne tedy:
6. jaké jine řešení by jste navrhli? železnou kostru?(předpokládám, že cokoliv dalšího by bylo výrazně dražší)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Si myslim ze pricipialne v pohode akorat: 1) lamino normalni 18 2) Zvazil bych ten spodek rozdelit n…
bahno 09.05.2012 09:55
bahno
rozdělit spodek by neměl být problém, záda samozřejmně budou přemejšlel sem původně jen o sololitu a…
Sauge 09.05.2012 20:19
Sauge
ad. police dam na vaši radu ale trošku mě zaráží logika toho nebude to takhle držet vlastně jen v to…
Prasak 09.05.2012 20:39
Prasak
Si myslim ze tady je vyhoda toho "linearniho" zatizeni - ta vaha se roznese po ty polici. Kdyby stal…
bahno 09.05.2012 21:31
bahno
Si myslim ze tady je vyhoda toho "linearniho" zatizeni - ta vaha se roznese po ty polici. Kdyby stal…
Prasak 09.05.2012 21:42
Prasak
jěště bych se chtěl zeptat ohledně těch lubu, udělal bych jeden uprostřed a vzadu normalně komplet z…
Sauge 10.05.2012 12:17
Sauge
Buď udělej ten lub jeden uporostřed, jak máš namalováno, nebo dva po krajích. Ve vnitřní boční stěně… poslední
Prasak 10.05.2012 14:40
Prasak

Si myslim ze pricipialne v pohode akorat:
1) lamino normalni 18
2) Zvazil bych ten spodek rozdelit na 3 dily misto na dva, pokud tohle by se nedalo tak tam to lamino toho sloupku zdvojit, eventualne zdvojit i bocnice.
3) Police jsou police, bocni steny nepreruseny
4) Pevnostne by tomu zasadne pomohli zada. I sololitovy, ale laminovy podstatne lepe.

rozdělit spodek by neměl být problém, záda samozřejmně budou přemejšlel sem původně jen o sololitu ale dám tam tedy taky normálně lamino.

ad. police dam na vaši radu ale trošku mě zaráží logika toho nebude to takhle držet vlastně jen v tom spoji? tudiž na količkách,lepidle a nejakej vrutech?

a jestě bych se chtěl zeptat ohledně použítí policových konzol napr. toto http://rtmstore.cz/image.php?nid=8320&oid=2344045& width=900 pod ty police (přidělat k boční stěně a k poličce) nějak mě nenapadá jestli by to něčemu mohlo vadit příjde mi že by to mělo dost zpevnit ty police ale rozhodně nejsem žádnej odborník

no ad. ocelová konstrukce bylo by to asi rozumnějsí řešení ale pro mě osobně huře proveditelný už jen proto že jsem nikdy nic takového nedělal zatímco drevěného(lamino) nábytku sem se přeci jen už něco postavil takže bych to chtěl spíš řešit laminem asi stejně nakonec zajdu za nějakým truhlářem ale radši se prvně zeptám zde(rozuměj radši ze sebe budu dělat blba na internetu než osobně :-) )

ad. police dam na vaši radu ale trošku mě zaráží logika toho nebude to takhle držet vlastně jen v tom spoji? tudiž na količkách,lepidle a nejakej vrutech?

Taky bych měl strach o nosnost, proto bych stěny udělal dvojitý a to tak, že vnější stěna bude celistvá odshora dolů, k nim kolmo nakolíkovaný police (+ konfirmáty, je-li libo) a zevnitř pak druhou stěnu. Tu by tvořily jednotlivé desky od poličky k poličce, tedy jen vložené dovnitř k vnější stěně. Tím by tvořily podpěry pro police, protože samotný kolíky bych na tu hmotnost dlouhodobě neriskoval.

A ještě se mi vkrádá jedna pochybnost - prohnutí polic. Já mám doma vestavěný skříně a police v nich jsou právě z lamina a pokud je někde trochu víc oblečení, tak se prostě prohýbají. To lamino je totiž často uvnitř dost řídký, kde jsou ty časy, kdy to byl opravdu poctivej matroš. Takže zapřemýšlej nad tím, jestli ty police zespod nějak nezpevnit, např. vhodným kovovým profilem, nebo naspod těch polic dát tzv. lub, tedy kolmo postavený pásek lamina (tak 5 - 6cm vysoký). Bývá to zespodu na stolech mezi nohama, aby se stůl neprohýbal. Sice by polička vypadala masivněji, ale bylo by to pevnější.

Si myslim ze tady je vyhoda toho "linearniho" zatizeni - ta vaha se roznese po ty polici. Kdyby stal uprostred 60kg hmozdir je to podstatne horsi.
Ale samo, udelat to tak jak rika prasak, dvojity steny a luby, to je na tutti, to by slo snad i s akvarkama.
Jinak, kdyz se kouknes na moje terarka - jsou to ty napravo, videt jen jedno:
[http://imageshack.us/photo/my-images/687/p1010316x u.jpg/]

Uploaded with ImageShack.us
tak ty jsou z devitky OSBcka, akorat rohy sichrovany hranolkem, 180x45x65(DxSxV), uprostred rozdeleny prickou a stoji na nich knihovna. Soukromej tip 400kg. A zadnej problem uz skoro tri roky.

Si myslim ze tady je vyhoda toho "linearniho" zatizeni - ta vaha se roznese po ty polici. Kdyby stal uprostred 60kg hmozdir je to podstatne horsi.

Na to bych nespolíhal. Pokud budou police "prohýbatelný", tj. bez lubů, tak prakticky celá váha půjde na kraje police, protože prostředkem nebude podpora (prohnutí police) a tím pádem bude nebezpečný pnutí uprostřed dna akvárka/terárka a měl bych strach z prasknutí, resp. povolení spojů skla. Prakticky by byl efekt stejnej, jako by tam to terárium podepřel jen na krajích a uprostřed nechal bez podpory. A je to metr široký, to je docela dost. Ty luby tam musí být.

jěště bych se chtěl zeptat ohledně těch lubu, udělal bych jeden uprostřed a vzadu normalně komplet záda, chtěl bych udělat i ve předu ale tam bych potřeboval aby byly oddělavací, protože by zárověn zakrývali mezeru mezi sklen teraria a laminem a mohlo by se stát, že bych potreboval ty dvě celoskleněná terária vyndat nebo tak vyčistit kolem nebo tak. No a panty mi neprijdou jako štastné řešení uvažoval sem že by byly jen na kolíčkách tak jako "nasazovací" myslíte, že by se to tak dalo udělat?

pro lepsi ilustraci nějaké obrazky ze současného rozpracovaného návrhu a toho uplně původního

l5JGN

Buď udělej ten lub jeden uporostřed, jak máš namalováno, nebo dva po krajích. Ve vnitřní boční stěně si na ten lub nech vyříznout zářez(y), aby byly luby po celé délce police. Kdybys to neměl po celé délce, tak by hrozilo jejich vytržení při průhybu a celý by to vyšlo nazmar. Ale luby musí být připojeny napevno! Žádný panty, navtrdo to pojit kolíkama a lepidlem (nešetřit) a shora můžeš přidat konfirmáty, pokud chceš, ale budou vidět, pokud sundáš terárko. Když budou luby až do krajů polic a zářezy v boční vnitřní stěně přesný, tak to na těch lubech bude i sedět a to bude na pevnost ideální.

Ale teoreticky by v tomto případě ty luby mohly být jen nasazovací, i bez kolíků, avšak s tím, že by celý police byly vytahovací - sundáš terárko, vytáhneš poličku, vyndáš lub a máš přístup ke spodnímu terárku. Jinak si to nedovedu představit.

S použitím lubů (i s jenom jedním uprostřed každé police) ti bude stačit zadní stěna ze sololitu, na zajištění proti rozjetí to bude stačit. Použij dostatek hřebíčků na připevnění.

A pokud nebudeš chtít, aby byla zepředu vidět dvojitá boční stěna, tak na to použiješ širokou hranu, kterou to překryješ. Ale pokud jsi už nějakej nábytek dělal, tak to nejspíš znáš.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru