Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Naše babi ho osolila okmínovala prohnětla přikryla plátýnkem.Dala ha za okno a za tyden byl.
sevos 05.05.2012 14:23
sevos
Tak co sýr poslední
sevos 09.05.2012 17:46
sevos
Jogurt je z mléka, jde to i bez slavného jogurtovače. Ohřát mléko tak na 40°a naočkovat - osvědčila…
kejki 05.05.2012 22:41
kejki
Kysaná smetana a jogurt mají jiné mikrobiální složení, pro jogurt to chce použít jogurtovou kulturu,…
Uroboros 06.05.2012 07:42
Uroboros
Z "krabicového" mléka to není ono, nejenže že je vysoce pasterované, ale také odtučněné a homogenizo… nový
FilipS 06.05.2012 13:23
FilipS
Kdybych to nezkoušel, tak i věřím. Karagen se rozhodně nepoužívá všude. nový
kejki 06.05.2012 16:16
kejki
Zpracovávám stovky litrů mléka ročně (ovčí, kozí, kravské), věř že už jsem zkoušel leccos, od jogurt… nový
Uroboros 06.05.2012 17:18
Uroboros

Jogurt je z mléka, jde to i bez slavného jogurtovače. Ohřát mléko tak na 40°a naočkovat - osvědčila se mi Kaufland kysaná smetana, zhruba lžíce do půl litru. Nechat při pokojové teplotě. Není tak kyselý, asi se nepřemění všechen cukr, ale je skvělý. Používal jsem mléko z lahví, ale to je také UHT, takže by to mělo fungovat i s tetra krabicí.
Jogurtovače se pořád točí na aukru.

Kysaná smetana a jogurt mají jiné mikrobiální složení, pro jogurt to chce použít jogurtovou kulturu, s kysanou smetanou vyrobíš acidofilní mléko, takže použít třeba jogurt Holandia a podobně, ale vznikne z toho spíš jogurtový nápoj, jogurt jako takový se dělá s přídavkem karagenu a sušeného mléka, suš. mléko stačí, nebo origo starý recept je svařit mléko na polovinu objemu.

Z "krabicového" mléka to není ono, nejenže že je vysoce pasterované, ale také odtučněné a homogenizované...

Jinak z mléka (co se týče nápojů) se doma nechá docela dobře udělat ještě kefír a kumys. Výroba sýrů a především tvrdých už je proti tomu jiná liga :)) a bez přístupu k neošetřenému mléku to téměř nejde.

Z "krabicového" mléka to není ono, nejenže že je vysoce pasterované, ale také odtučněné a homogenizované...

Homogenizované je každé mléko a stejně tak každý mléčný produkt je z mléka, které prošlo homogenizací. Pouze mléka a výrobky výslovně označené jako "nehomogenizované" nepocházejí z homogenizovaného mléka. On se tím výrobce rád pochválí, protože mezi lidmi panuje jakási paranoia o škodlivém vlivu homogenizace a snížení jako výživových vlastností. Takže na domácí výrobu je lepší homogenizované mléko.

Zpracovávám stovky litrů mléka ročně (ovčí, kozí, kravské), věř že už jsem zkoušel leccos, od jogurtu přes tvaroh, měkké sýry, polotvrdé i tvrdé zrající ;-), fakt mám dobře vyzkoušené co říkám a i mikrobiologie stojí při mne :-), jestli ti z kysaný smetany vyleze jogurt, tak je to spíš o tom, že v té smetaně jsou bakterie, který tam nemají co dělat, nebo to spíš od sebe nepoznáš, ono přece jen je to kysání jako kysání (skoro), v tomhle případě vzniká převážně kys. mléčná, tak je to docela jedno, ale mikroflóra je jiná a nemusíš to držet v tak vysoké teplotě, to se dělá u jogurtu kvůli Streptococcus thermophilus a ten v kysance fakt být nemá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru