Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAFTOVÁ KAMNA - použití jiných, dostupnějších paliv

Z důvodu zkrácení výzkumu systémem "pokus-omyl":-), prosím o radu, kterak ve starých klasických naftových kamnech (Fiko,MARS?,s vývodem do komína) 5kW spalovat použitý hydraulický olej. Potřebuji temperovat užitkový prostor na teplotu nad nulou a v těchto podmínkách špatně teče "karburátorem" v kamnech i nafta, protože dávkování je z výroby seřízeno na 4cm3 při 20C, a zde je pod nulou. Topný výkon 5KW zde neumožňuje dosáhnout teplotu k zmíněným 20C a nalitá, předem ohřátá nafta, průchodem systému trubiček opět vychladne dřív, než doteče do spalovacího prostoru. Prosím o ověřené informace, o dohady jsem se již postaral sám;-). Děkuji za případnou diskusi.

Předmět Autor Datum
jen dotaz. Ty trubičky není možno nějak předehřívat? třeba omotáním měděného pásku který se ohřívá o…
paul 11.02.2012 08:56
paul
Palivo přichází přes jehlový uzávěr z nádrže, rubičkou CU 8mm do AL regulátoru s plováky (další 2 je…
mirektatra 11.02.2012 09:13
mirektatra
Ověřenou radu nemám, sám bydlím v činžáku i když jsme kdysi v baráku naftou topili, ale to stála ješ…
kolemjdoucí 11.02.2012 09:33
kolemjdoucí
Odborníci udávají, že na 1m3 nafty lze přidat 55 litrů benzínu. Tím se ale nezlepší její viskozita,…
mirektatra 11.02.2012 10:17
mirektatra
nevím jestli to není hovadina a co petrolej???
paul 11.02.2012 10:35
paul
Petrolej v poměru 1:2 funguje, ale cena topení se tím zdvojnásobí :.(. Měl jsem na mysli konstrukční…
mirektatra 11.02.2012 11:04
mirektatra
já vím že je to dnes drahé, ale myslel jsem že ti jde o krátkodobé řešení.že to potřebuješ jen přes…
paul 11.02.2012 11:15
paul
Odporové topení na nízké napětí na přívodní trubičce, to je mimo spalovací prostor. Nebo nevešla by…
kejki 11.02.2012 12:27
kejki
Zadal jsem do Google kamna na vyjetý olej a bylo tam nespočet návodů od samospádů až pro olej poháně…
Henessy 11.02.2012 13:23
Henessy
Díky, už jsem se také vydal tímto směrem. Snažím se "napasovat" to na ta kamna, nedělat celý nový "b…
mirektatra 11.02.2012 20:04
mirektatra
I já vlastním takováto kamna jsou to JAS 5000 (5KW). Tyto problémy co udáváte já vůbec neznám. Použí…
corve43 11.02.2012 21:30
corve43
BINGO !!! Ucpaný to nebylo, to jsem kontroloval jako první, ale po úplné demontáži karburátoru jsem…
mirektatra 12.02.2012 03:22
mirektatra
Záleží na naftě nafta-minus13.jpg
kejki 12.02.2012 00:04
kejki
zdravím, taky jsem pořídil kamna na naftu JAS 50. Nemám k tomu návod. zatím jsem je z bezpečnostních…
simír 09.02.2013 09:41
simír
Píšete mně, já to viděl v chodu naposled před 35 lety. A jedním tím dolním otvorem se to skutečně za…
kejki 09.02.2013 18:04
kejki
Je tam šikmý návarek se zátkou, tou se to zapaluje. Po otevření chvíli čekat a potom zapalovat. Dřív…
corve43 09.02.2013 20:02
corve43
díky za rady. teď už vím, kde je sytič. dělal jsem první pokus. dovnitř jsem vrchem vložil kus hoříc…
jas50 10.02.2013 13:50
jas50
Ne. Regulátor funguje na principu vyrovnání hladin mezi plovákovou komorou a spalovacím prostorem. V…
mirektatra 10.02.2013 14:21
mirektatra
díky za obsáhlý návod. zkusím tu polohu regulátoru "sytič" a páčku na regulátoru "dolů"páčka na regu…
jas50 10.02.2013 19:31
jas50
Jo, po dolití paliva se kamna znovu startují až po vychladnutí, protože zapálením plynů z nafty v je…
mirektatra 11.02.2013 18:03
mirektatra
Viděl jsem u jednoho řemeslníka taky starýmí naftovými kamny topit vyjetým ojejem. Moc jsem se zatím…
docent 10.02.2013 20:25
docent
Brrr! Tak už jsem dělal v životě spoustu ptákovin, ale na tohle odvahu ještě nemám. To raději se slo…
mirektatra 11.02.2013 18:08
mirektatra
obejít karburátor trubkou přímo do spalovací komory, řídit jen uzavíracím ventilem.S klesající hladi…
petru 03.03.2014 17:22
petru
prostě bych železnou trubičku od karburátoru do bubínku nahradil měděnou a případně jí ještě obalil… poslední
patolog 03.01.2015 20:15
patolog

Palivo přichází přes jehlový uzávěr z nádrže, rubičkou CU 8mm do AL regulátoru s plováky (další 2 jehlové ventily) a dávkování paliva (opět jehlový ventil), dále trubkou CU 8mm do spalovacího prostoru, kde zplynuje a v další komoře odhořívá tak, že nekouří. Celý systém pracuje na principu vyrovnání hladin v regulátoru a vedení paliva, tím je bezpečný (v trubce palivo nehoří, nemá kyslík). Dávkování je seřízeno z výroby na viskozitu nafty při 20C. Při provozu kolem nuly a pod je dávkování příliš malé, aby udrželo spalování ve správném režimu, navíc uvažované palivo LTO je ještě hustší, o odpadních olejích nemluvě.
1) Nahřívání systému přívodu paliva je nereálné (dispozice, bezpečnost)
2) Nemá někdo zkušenost s bezpečnou náhradou přívodu paliva, za jiný systém - viz různé "vyjetoolejové bubínky":?:.

Ověřenou radu nemám, sám bydlím v činžáku i když jsme kdysi v baráku naftou topili, ale to stála ještě 80 halířů. Obávám se, že by ses musel ptát někde na Sibiři.
Co použít nějakou nemrznoucí směs do nafty? Raději průmyslově vyráběnou, benzín nebo líh bych se tam asi neodvážil dávat, mohli by taky rychle přijet hasiči.

Odborníci udávají, že na 1m3 nafty lze přidat 55 litrů benzínu. Tím se ale nezlepší její viskozita, nýbrž pouze rozpustí vysrážený parafín. Tutéž funkci mají různé přísady do motorové nafty. V automobilech se ovšem nafta čerpá, v kamnech pracuje gravitace...
Benzín jsem v předchozích intencích zkoušel a zkutečně jsem odstranil parafín bez toho, abych roztok míchal (rozptýlilo se to samo). Viskozitu se mi tak snížit nepodařilo, furt je to jak řídkej med... a dnes má fakt mrznout:!:

Zadal jsem do Google kamna na vyjetý olej a bylo tam nespočet návodů od samospádů až pro olej poháněný zubovým čerpadlem, kde autor uváděl, že v tom případě není třeba vyjetý olej filtrovat od pevných částic, které jsou čerpadlem drceny a neucpávají přívod. Rovněž nq Youtube,jo a nejčastější návody jsou v rusky mluvících zemích.

I já vlastním takováto kamna jsou to JAS 5000 (5KW). Tyto problémy co udáváte já vůbec neznám. Používám je v garáži, kde také mrzne, protože žádný soused vedle mé netopí a samozřejmě jsou garáže stavěné mimo bytové pásmo. V garáži jsem byl ve čtvrtek uvnitř bylo -5 a bez problémů jsem zapálil a po ohřátí jedu na 1 stupeň. Jednu maličkost Vám řeknu. Stává se, že se přicpe nátok nafty do komory, dobré je trubičku od karbecu vymontovat a vyčistit zanáší se karbonem když to dohořívá. Stalo se mi to také kdysi dávno.

BINGO !!! Ucpaný to nebylo, to jsem kontroloval jako první, ale po úplné demontáži karburátoru jsem "objevil" jeho další funkci - "sytič", kdy se otevře dávkování na vyšší rychlost pro roztápění. No a ta právě odpovídá tomu hydraulickému vyjetému oleji. :-)

zdravím, taky jsem pořídil kamna na naftu JAS 50. Nemám k tomu návod. zatím jsem je z bezpečnostních důvodu napojil ve sklepě. a chystám se poprvé zatopit. jak na to? dole spalovacího otvoru jsou dva asi zapalovací otvory?

Je tam šikmý návarek se zátkou, tou se to zapaluje. Po otevření chvíli čekat a potom zapalovat. Dříve jsem to zapaloval pomocí hadru namočeným v naftě, dnes pomocí plynové letovací pistole. Jinak je tam zepředu nahoře na komoře karburátoru taková páčka to je sytič, já osobně to mám stažený dolů a drží mi to gumička. Jinak ta zátka po roztopení musí být nasazena, aby nafta plynovala a hoří modrým plamenem po celém dnu. Mám to otevřené na první stupeň a když chci více tepla tak na 2.

díky za rady. teď už vím, kde je sytič. dělal jsem první pokus. dovnitř jsem vrchem vložil kus hořícího pepa a pustil naftu, ale ta nedotekla:( asi to bude někde ucpané. zkoušel jsem spodním otvorem spalovací komory nalít naftu a kamna normálně hořela. jak funguje ten regulátor? jak splachovadlo u WC, nebo reguluje průtok nafty? kolik tak asi cm nafty má být na dně spalovací komory. v tom jednou otvoru je něco jako měrka nafty??

Ne. Regulátor funguje na principu vyrovnání hladin mezi plovákovou komorou a spalovacím prostorem. V první komoře regulátoru je plovák, který blokuje přítok v případě poruchy - aby palivo nepřeteklo a současně uzavře další napouštění, když dojde palivo. Je to z důvodu, kdy dojde nafta a vyhasne spalovací komora, protože nalitím nafty by se jinak dodávka obnovila, ale v horké spalovací komoře by pouze vznikal plyn a nezapálený by byl nebezpečný. Je to jistá "blbuvzdornost" .
Můj postup:
1 - při startování se otevře výtok z nádrže - jehlový ventil na šroubek - úplným povolením uzávěru a stisknutím páčky na regulátoru dolů, kde se sama zaaretuje a vrátit ji lze zatlačením, kdy se sama zvedne. Tím se palivo napouští do první i druhé komory regulátoru.
2 - Regulátor výkonu (knoflík s tečkami) se otočí na maximum a po nadzvednutí se dá otočit ještě o kousek dál do polohy, kterou jsem si pracovně nazval "sytič" - palivo začne trvale natékat do spalovacího prostoru.
3 - po zjištění přítomnosti paliva na dně spalovací komory vrátíme regulační knoflík do polohy cca 1/2 výkonu. Dále vyjmeme z levé vnější části držák s knotem a z blízkosti vtokové trubky spalovací komory vyjmeme zátku.
4 - knot v držáku zapálíme a opatrně vložíme do pravého otvoru pro zapalování. Toto můžeme nahradit jiným zapálením nafty.
5 - po zapálení paliva vrátíme knot do trubky vlevo, kde sám zhasne a uzavřeme zátkou zapalovací otvor.
6 - dírkou v plotně sledujeme správné rozhoření a splynování nafty, výkon regulujeme podle potřeby

Dávkování regulátoru má být z výroby nastavené na průtok uvedený na štítku, při jmenovité viskozitě paliva "NM" při 20°C.

Viděl jsem u jednoho řemeslníka taky starýmí naftovými kamny topit vyjetým ojejem. Moc jsem se zatím o to nezajímal, ale princip měl takový, že v rohu měl dvoustovku sud a ojej vedl hadičkou do kamen. Říkal, že sud plní asi do půlky a do zádky měl připojený kompresor. Přetlakem tak dopravoval palivo do kamen. Regulaci tlaku přívodu ojeje plánuje až na další sezonu. Tolik pro inspiraci. Mirektatra snad ti to trochu pomůže.

prostě bych železnou trubičku od karburátoru do bubínku nahradil měděnou a případně jí ještě obalil šňůrou a kolem karbíku namotal měděný drát nebo trubičku od kotlíku(kolem kotlíku-kolem karbíku)...celá kamna bych ještě obestavěl plechovýma zábranama,jako se dřív dávala například mezi kamna a nábytek a udržoval je tak ve vyšší teplotě než okolí,na komín bych ještě koupil bubínek,který zvyšuje účinnost kamen,mám kamna na chatě v dílně a i když jsou hodně zmrzlá a je v nich parafín a né nafta,hoří dobře,leju do nich kde co,i různé oleje,dokonce se jednou tak rozpálily,že se zepředu a z boku opálila barva :-))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru