Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rosení oken a vlhkost v domě

Dobrý den všem,

prosím o pomoc.
Před třemi léty jsem dostavěla malinký domeček, ale při prvním ochlazení, které přišlo se mi začali velmi hodně rosit okna, a kolem oken byly mokré fleky - až plíseň, ale při mém zjištění se mi začali dělat mokré flíčky i na stropě, kde se začala i objevovat plíseň.Voda mi teče po parapetech na zem. Vchodové dveře mám též stále celé orosené a mokré zdivo kolem dokola.Okna mám plastová pěti komorová. Vlhkost v domě je i přes léto kdy je teplo. Vše jsem přikládala k tomu že dům je nový a tudíž vlhký ale jsou to pomalu tři roky od dokončení stavby a mám snad pocit že je vše horší. Stále větrám, ale je to k ničemu žádná změna.
Dům je zateplený 10cm polysternem a akrylová fasádní omítka.

Předmět Autor Datum
mě to přijde že to nedejchá ale vůbec...
paul 03.02.2012 08:53
paul
Začněme tím, že pro lidský organismus ideální vlhkost v bytě by měla být v rozmezí 45 - 60%. Bylo by…
sHpy00n 03.02.2012 11:23
sHpy00n
Já se teda myslím, že je problém na větrání střechy a na druhé straně špatná parotěsná félie. Udělal…
bunny 06.02.2012 18:42
bunny
Nevím, co je teda lepší. Barák mám necelých 25 let. Siporexové (bílé) tvárnice, šířka zdiva 30cm. Z…
L-Core 06.02.2012 19:33
L-Core
V tomhle stádiu je potřeba odvlhčovač a topit tak, aby neprochladly tepelné mosty. A ještě - na čem…
kejki 07.02.2012 00:33
kejki
Hezký večer všem,s přítelem už rok rekonstruujeme starší dům z roku 1834,vše jsme omlátili a začali…
rendík89 20.11.2012 21:24
rendík89
Tak v první řadě nemůžete sanační omítku natřít kde čim. Pak jí zalepíte a ztratí všechny parametry…
bunny 20.11.2012 21:34
bunny
Z textu jsem napůl nemoudrej takže bych doporučil pozvat odborníka k místnímu šetření. Ona i nosná s…
sHpy00n 20.11.2012 22:50
sHpy00n
To bílé, co není plíseň je výkvět solí. Buď zbytky po chlívku, nebo zasolení ze vzlínající vody. I k… poslední
kejki 22.11.2012 00:34
kejki

Začněme tím, že pro lidský organismus ideální vlhkost v bytě by měla být v rozmezí 45 - 60%. Bylo by dobré pořídit si vlhkoměr a měřit. Pokud přesáhnete tyto hodnoty, snažte se omezit zdroje vlhkosti. Jen pro příklad uvedu že byty početnějších rodin se v chladném období mění v prádelny, protože se prádlo suší doma. Některé domácnosti zase vypadají jako botanické zahrady atd.. atd. K tomu samozřejmě správně větrat.
I přes správné větrání ale může v chladném období voda na spodním okraji oken kondenzovat, což je způsobené špatnou cirkulací vzduchu. Okna jsou příliš utopená, parapet je hluboký, parapet přesahuje přez radiátor, radiátor pod oknem je zakrytý, susí se na něm ručníky, radiátor pod oknem vůbec není. Zdivo kolem vchodových dveří je stále mohré protože tam je tepelný most jako prase. Buď vůbec, nebo mizerně zateplené ostění (špalety). Totéž kolem oken. Mokré flíčky na stropě to samé. Tepelné mosty tam kde je špatně položená tepelná izolace, desky k sobě nejsou doražené natěsno, vnikly byť i jen nepatrné mezerky, kterými zima prostupuje až k sádrokartonu a ochlazuje ho. Mráz je občas k SDK převáděn i po špatně provedené závěsné konstrukci. Pak právě na takto ochlazovaných místech s nízkou povrchovou teplotou snadno kondenzují vodní páry ze vzduchu a vznikají mokré flíčky.
Jestli jste stavěla dodavatelsky tak okamžitě a nekompromisně reklamujte. Doporučím reklamaci podpořit posudkem nezávislého stavebního technika a špatné by nebyly ani snímky termokamerou. No a jestli bylo postaveno svépomocí pak vás čeká martýrium oprav vlastními či zjednanými silami.

Já se teda myslím, že je problém na větrání střechy a na druhé straně špatná parotěsná félie. Udělal jsem podobnou věc a teď toho lituju a časem to musím předělat. Vnitřek mám z OSB, tak to není tak mokré, ale nikde nemám tu parotěsnou folii a střecha je na doraz bez větrání. Všude jinde je vata. Štíty to samé a loni jsem z venku dal jsště polystyren a OSB obložené palubkami a okna se začaly potit tak jak popisujete. Voda teče po zdi. Spolehlivě to čas od času řeším tak, že přiotevřu okna a topím. Za pár hodin je sucho.

Nevím, co je teda lepší.

Barák mám necelých 25 let. Siporexové (bílé) tvárnice, šířka zdiva 30cm. Zděno na maltu, často i 2cm. "Házené" omítky: zevnitř špryc-hrubá-fajnová, zvenku špryc-hrubá-brizolit. Žádné zateplení (polystyrén či vata). Okna dřevěná (kvalitní zakázková výroba, žádná "masovka"), zdvojená. Nad okny překlady z betonu (RZP), tedy tepelné mosty jak prase. Topení: ve sklepě předimenzovaný plynový kotel, v místnostech hliníkové radiátory. Nucený oběh.

Za mnoho let jsem nezažil, že by se něco rosilo, a nikdy, že by něco plesnivělo. Vlhkost vzduchu musíme zvyšovat (odpařováky na radiátorech). Topím tak na 21-22°, na noc kotel vypínám (nesepne), teď v mrazech bývá v baráku ráno (po 7-8 hodinách netopení) i kolem 15°, ovšem za hodinu mám zase 20-21.

Mám nedobrý pocit, že kdybych barák zateplil a vyměnil okna za plasťáky, akorát bych si zadělal na problémy, které teď nemám. A zateplení (vč. kompletního předělání střechy a podkrovek) a výměna oken by určitě stálo dost nad milión. Na to se můžu vy...kakat; nikdy se mi to nevrátí.

Barák je (oproti dnešním zvyklostem) docela velký. Ročně propálím tak 3000 kubíků plynu, není-li nějaký mimořádný a dlouhodobý mráz (letos to bude možná 3200).

Hezký večer všem,s přítelem už rok rekonstruujeme starší dům z roku 1834,vše jsme omlátili a začali od začátku,ale máme takový problém,s ložnicí..kdysi dávno,tam byl chlívek,ale ten byl před 50 roky předělán na pokoj,kde bydleli jeho babička a děda.Omlátili jsme to a zapucovali,přítelům tatínek udělal sanační omítku,ale na dřívější poměry jí udělal do půlky,ke stropu je normální,jenže kámen úrazu je ten,že my jsme to nabarvili a ta zed je mokrá,z druhé strany je dřevník,tam jsme tu zed omlátilia dali tam nové cihly,jenže ta zed je z více vrstev(jedna řada cihel a druhá,jednu špatnou jsme dali pryč,ptže se na ní objevilo takové bílé,vypadalo to jako plísen zbourat jí také nemůžeme ptže je nosná :(,jenže ta mokrá zed pořád je mokrá i když topíme,už si nevíme rady co s tím máme dělat,začíná na některých místech,jak je to mokré opadávat ta barva ,prosím poradte mi někdo,kdo s tím má zkušenosti nebo by věděl,co s tím děkuji

Z textu jsem napůl nemoudrej takže bych doporučil pozvat odborníka k místnímu šetření. Ona i nosná stěna se dá zbourat a možná je to nejen vhodnější, ale i lacinější řešení než zdlouhavé martýrium ve stylu "a co kdybysme zkusili ještě tohle.."

P.S.: Otázku stačí položit jen jednou. Ostatní jsem vymazal. (sHpy00n)

To bílé, co není plíseň je výkvět solí. Buď zbytky po chlívku, nebo zasolení ze vzlínající vody. I když to bude sanační omítkou, bude to dělat problémy. Nedělejte kompromisy, jak tu píše kolega, odborně se dá podbourat i nosná zeď a postavit na pořádném základu a izolaci nová. Jinak to budete lepit celý život.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru