Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rosení oken a vlhkost v domě

Nevím, co je teda lepší.

Barák mám necelých 25 let. Siporexové (bílé) tvárnice, šířka zdiva 30cm. Zděno na maltu, často i 2cm. "Házené" omítky: zevnitř špryc-hrubá-fajnová, zvenku špryc-hrubá-brizolit. Žádné zateplení (polystyrén či vata). Okna dřevěná (kvalitní zakázková výroba, žádná "masovka"), zdvojená. Nad okny překlady z betonu (RZP), tedy tepelné mosty jak prase. Topení: ve sklepě předimenzovaný plynový kotel, v místnostech hliníkové radiátory. Nucený oběh.

Za mnoho let jsem nezažil, že by se něco rosilo, a nikdy, že by něco plesnivělo. Vlhkost vzduchu musíme zvyšovat (odpařováky na radiátorech). Topím tak na 21-22°, na noc kotel vypínám (nesepne), teď v mrazech bývá v baráku ráno (po 7-8 hodinách netopení) i kolem 15°, ovšem za hodinu mám zase 20-21.

Mám nedobrý pocit, že kdybych barák zateplil a vyměnil okna za plasťáky, akorát bych si zadělal na problémy, které teď nemám. A zateplení (vč. kompletního předělání střechy a podkrovek) a výměna oken by určitě stálo dost nad milión. Na to se můžu vy...kakat; nikdy se mi to nevrátí.

Barák je (oproti dnešním zvyklostem) docela velký. Ročně propálím tak 3000 kubíků plynu, není-li nějaký mimořádný a dlouhodobý mráz (letos to bude možná 3200).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny