Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rosení oken a vlhkost v domě

Začněme tím, že pro lidský organismus ideální vlhkost v bytě by měla být v rozmezí 45 - 60%. Bylo by dobré pořídit si vlhkoměr a měřit. Pokud přesáhnete tyto hodnoty, snažte se omezit zdroje vlhkosti. Jen pro příklad uvedu že byty početnějších rodin se v chladném období mění v prádelny, protože se prádlo suší doma. Některé domácnosti zase vypadají jako botanické zahrady atd.. atd. K tomu samozřejmě správně větrat.
I přes správné větrání ale může v chladném období voda na spodním okraji oken kondenzovat, což je způsobené špatnou cirkulací vzduchu. Okna jsou příliš utopená, parapet je hluboký, parapet přesahuje přez radiátor, radiátor pod oknem je zakrytý, susí se na něm ručníky, radiátor pod oknem vůbec není. Zdivo kolem vchodových dveří je stále mohré protože tam je tepelný most jako prase. Buď vůbec, nebo mizerně zateplené ostění (špalety). Totéž kolem oken. Mokré flíčky na stropě to samé. Tepelné mosty tam kde je špatně položená tepelná izolace, desky k sobě nejsou doražené natěsno, vnikly byť i jen nepatrné mezerky, kterými zima prostupuje až k sádrokartonu a ochlazuje ho. Mráz je občas k SDK převáděn i po špatně provedené závěsné konstrukci. Pak právě na takto ochlazovaných místech s nízkou povrchovou teplotou snadno kondenzují vodní páry ze vzduchu a vznikají mokré flíčky.
Jestli jste stavěla dodavatelsky tak okamžitě a nekompromisně reklamujte. Doporučím reklamaci podpořit posudkem nezávislého stavebního technika a špatné by nebyly ani snímky termokamerou. No a jestli bylo postaveno svépomocí pak vás čeká martýrium oprav vlastními či zjednanými silami.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny