Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba skrine z drevotrisky - lamina

Dobry den vsem

nepovedlo se mi vy-googlit tak se obracim na Vas, nemate nekdo odkaz nebo nejaky dokument v kterem by byl navod zakladnich konstrukcnich zasad pri stavbe skrinek z drevotrisky, lamina 18mm?
Mam na mysli spoje, konstrukci, dvirka, pouzivany spojovaci material, panty, uchyty a podobne.

Diky moc

Dusan KK

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
DKK, jde jen o spojení lamina k sobě? nebo o celkový postup. Dle šířky skříně (do 60cm) se použijí n…
milan.cukrar 08.11.2010 12:39
milan.cukrar
Vruty na spojování lamina je hodno garážového kutila , je to neprofesinální a konstrukčně nedostateč… poslední
TTomáš 02.09.2011 11:06
TTomáš
Rezani lamina - jedine nechat si narezat na pile s predrezem, pouze nepohledove hrany jde rezat norm…
bahno 08.11.2010 15:12
bahno
Já dám pár postřehů k tvýmu příspěvku: - řezání lamina - taky si ho nechávám řezat, ale přímo u truh…
Prasak 12.11.2010 18:53
Prasak
muj prispevek je odpovedi na vyjadreni nicku "prasak" k rezani lamina. Ja rezu lamino doma pomoci ma…
Tr 20.11.2010 12:50
Tr
Můj soused dával do mafla kotouč obráceně a nastavil 00nic hloubku řezu a tím lízl jen tu vrstvu lam… nový
čumil_old 22.11.2010 13:56
čumil_old
opět zdravím kolegy šikulky. Namaluji skříň, rozkreslím díly, dojdu koupit lamino v akci a nechám ro… nový
milan.cukrar 22.11.2010 17:39
milan.cukrar
"dokonce jsou programy na rozmístění dílů na desku i nářezovým plánkem..." nebol bi tento program k… nový
mj 22.11.2010 18:57
mj
jsou takové programy, ale ne pro nás, kdo to zaplatí??? nový
milan.cukrar 22.11.2010 19:02
milan.cukrar
Máte pravdu, stojí dost peněz ať je to Merick 3000 nebo Pro 100. Samozřejmě s nowym rozkrojem. nový
Otazník. 22.11.2010 19:52
Otazník.

DKK, jde jen o spojení lamina k sobě? nebo o celkový postup.
Dle šířky skříně (do 60cm) se použijí na každý spoj 3 ks vruty TX 55. Do boku provrtáte otvor 4mm, zahloubíte pro vrut.
Kolíčky je tak možnost, ale to se musí umět, páč jak Vám jeden kolíček ujede o 1 mm je problém.
proto volím vruty do sádrokartonu!!
krásně drží čepičky...

Rezani lamina - jedine nechat si narezat na pile s predrezem, pouze nepohledove hrany jde rezat normalni pilou doma, stipe se to. Trochu pomaha prelepeni izolepou, ale 100% to poskozeni nezabrani.
Spojovani - sroub je nejjednodusi, ale kolicky nejsou zas takovej problem, chce si to na to koupit vrtak s dorazem a takovy ty cepicky s hrotem. Clovek to vrtne na jedny strane, nasadi cepicky, slicuje, majzne gumovou palici a ma dulky na vrtani, to uz neni problem se trefit.
Lepeni hran - delaji se takovy ty hezky tlusty, ale to sem nikdy nedelal. Normalni tenky nazehlovaci sou ale docela jednoduchy: prilozit, dukladne nazehlit zehlickou, oriznout nahrubo a jednosmerne osmirglovat.
Panty a spol: okouknout v Baubau, zadna veda v tom neni pokud nejsou zahloubeny. Frezovani bez vercajku, do toho bych se nepoustel.

Na zaver myslenka: nechat si to udelat u truhlare. Kdyz to clovek bude kutit doma, znamena to koupit nejakej vercajk, lamino si nechat narezat v nejakym baubau(a tam je drahy), nechat si vyfrezovat ty zahloubeni... Truhlar nakoupi vsechen material s mnozstevni slevou, vi kde maji levny panty a zase na ne dostane slevu, ma veskerej vercajk a maka rychle, takze to ani moc nestoji. Ja takhle koumal nad kuchyni - truhlar chtel za komplet kuchyni o 2kKc vic, nez ja dopocital samotnej material(ja ty slevy nemam) - hadej jaky reseni vyhralo...

Já dám pár postřehů k tvýmu příspěvku:
- řezání lamina - taky si ho nechávám řezat, ale přímo u truhlářské firmy, pilu s předřezem má doma málokdo
- hrany - nažehlovací se dají dělat doma, ty 2mm tlustý (říká se tomu ABS) nechávám dělat taky tu firmu, ale je to sakra drahý, asi 14kč/m + práce, takže asi 20kč za metr, možná i víc. Ale zase jsou odolný, třeba na stůl je to nutnost.
- spojování - kde to není vidět, tam stačí vruty, je dobrý si to předvrtat tenkým vrtáčkem. Nebo na to dát čepičky. Pokud to chce bez čepiček, je nutno kolíkovat. U kolíkování je nutná absolutní přesnost, není to pro amatéry, pokud je to velkej nábytek. A doraz na vrták si může udělat sám - kus dřevěnýho špalíku, provrtat a ten je jako doraz. Přesná hloubka díry se doladí zasunutím vrtáku do hlavice vrtačky.
- lepení kolíků - pokud se kolíkuje, tak je samozřejmě potřeba použít lepidlo na dřevo, já používám Duvilax. A postup je takovej - lepidlo se kápne do dírky, namočí/potře lepidlem i kolík a zasune, pak se nakape lepidlo do protikusu a opět se natře kolík, více lepidla neuškodí, kdyby chybělo, nebude to mít tu pevnost. A důležitá poznámka - jakmile se spoj jednou spojí, nesmí se rozebírat, lepidlo totiž zabere a podruhé už to nebude tak dobře držet, i když je lepidlo furt mokrý. To si nevymýšlím, tata je stolař a má za sebou léta praxe.
Já naposledy vyráběl jídelní stůl, otec mi jen pomohl navrtat díry na kolíky, návrh a seskládání jsem dělal sám. Ve stole není ani kousek železa a je pevnej jak helvétská víra.

muj prispevek je odpovedi na vyjadreni nicku "prasak" k rezani lamina. Ja rezu lamino doma pomoci maflika s pilovym kotoucem o prumeru 190 mm.pomoci perfektniho oceloveho pravitka si kvalitnim ulamovacim nozem přesne oznacim rez do hloubky cca 0,2 - 0,4 mm(dle tvrdosti lamina)a totez provedu na spodni strane ve stejnem miste. když rezu v polovine velke desky ci v miste, kde odpad znovu hodlam pouzit, oznacim takto jeste jednou ulamovacim nozem linii podle sirky zubu pily.Mam tedy na vrchu a spodku desky dve "rovnobezky"vyriznute do desky z obou stran. Po odriznuti je pak zrezna hrana na obou stranach bez otrepu a formatovaci pila s predrezem to tak perfektne neurizne. Je treba pracovat pomalu a presne. pokud delam neco pro sebe a ne na "kseft" způsobem "franto podrz to,ja jdu pro penize" dam si zalezet a casovy limit ve srovnani s dosazenou kvalitou je v tomto pripade podruzny.Vyzkousejte si to a uvidite, ze usetrite a budete mit kvalitni rezy.

opět zdravím kolegy šikulky.
Namaluji skříň, rozkreslím díly, dojdu koupit lamino v akci a nechám rozřezat a ohranit, donesu dolmu, sešroubuji a hotovo. Páč kdysi jsem řezal bez předřezu a na hoblovačce "štosnul" hrany, ale dneska...

dokonce jsou programy na rozmístění dílů na desku i nářezovým plánkem...
Na chalupě mám truhláře, a ten má formátovky samodomo...... takže menší věci dělám u něj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru