Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jawa 350/638 - problém se startováním za studena

Zdravím. Mám problém se startováním mojí 350ky. Chytne to sice na druhý až třetí pokus, ale pak není možné přidat plyn, motor se hrozně dusí. Po chvíli se to zlepší, ale když vypnu sytič a chci vyjet, tak to škube a nechce to jít do otáček. Ono i když při jízdě nechám sytič chvíli zaplý, je to defakto stejné, akorát to víc dýmí. Jak se trochu zahřeje motor, je to ok a za tepla to chytne hned a nejsou s tím problémy. Zjistil jsem, že za studena vynechává levý válec. Když se podívám na výfuky, pravý kouří v nárazech pravidelně a levý jen občas. Lze to zpozorovat i podle nepravidelného zvuku. Nevím už čím to může být, mám všechny hodnoty (trysky, bohatost směsi, předstih, svíčky atp.) podle výrobce, vyměnil jsem vzduchový filtr, vyčistil výfuky, zkontroloval jsem elektriku, proplachoval jsem karburátor.. Zatím nic nevyřešilo tento problém. Nemá někdo podobnou zkušenost?

Předmět Autor Datum
Zkusil bych dát nové svíčky, muže to být benzínem když jsem tankoval na ONU tak my to dělalo taky te…
saturn11 18.04.2010 10:59
saturn11
Nemohl by to být zacpaný výfuk?
Stefran 18.04.2010 14:23
Stefran
A zapalování je mechanické, nebo elektronické?
Kachlík 18.04.2010 17:54
Kachlík
klasika - kladívka a indukční cívky. Ale to pracuje dobře, jiskru to hází, jinak by to dělalo paseku…
Niko Bellic 18.04.2010 18:07
Niko Bellic
To je dobře, že to jiskru hází, ale už bych se moc nespoléhal na přesnost seštelování… Já jsem blahé…
Kachlík 19.04.2010 06:39
Kachlík
nejlepší je tam dát svíčky ngk.
dragoun 10.02.2011 19:18
dragoun
Kabely ke svíčkám jsou jaké? Zkus je prohodit mezi sebou, potom sleduj ty výfuky. A jak správně nará…
strejdabrabenec 18.04.2010 18:07
strejdabrabenec
Mám stejný problém s babetkou. Až na ty válce:-) se chová úplně stejně, výjezd z teplé garáže můžu p…
Skipi 18.04.2010 18:13
Skipi
Takto se chová většina dvoutaktů, i traktory. Zacpaný výfuk - malý výkon a pomalý náběh otáček. Ideá…
Stefran 18.04.2010 20:31
Stefran
Mně u stadionu to dělalo prošlehlé těsnění mezi válcem a hlavou, a špatné těsnění mezi výfukem a vál…
JOJO 18.04.2010 21:07
JOJO
Předstih, předstih! Dušení a nechtění do otáček je typicky blbej předstih.
Rce 18.04.2010 23:38
Rce
jak již bylo psáno, tak předstih, nebo vzduch. Ucpanej fitr tryska, nebo bordel v karbci po zimě....
MartinSekyra 19.04.2010 13:51
MartinSekyra
Může to být i probijejicí fajfka ke svíčce ,vlhká a jak se zahřeje vysuší se a je vše OK. Vymněnit.…
hary 28.05.2010 22:41
hary
zdravím těď jsem měl ten samý problém a už je po problému levý válec mi vynechával.teď mám na levém…
dragoun 10.02.2011 19:14
dragoun
Pokud jsou splněny všechny parametry tak není možné, aby to nefungovalo. Pár rad od přispívatelů jso…
corve43 11.02.2011 17:52
corve43
Souhlasím s corve43. Já jsem poze místo cigaretového papírku používal žárovičku připojenou přes kont…
František22 12.02.2011 23:40
František22
Dobrý večer,zkuste vyměnit kondenzátory,motorku jsem nikdy nevlastnil,ale podobnou závadu jsem řešil…
Lubomír 11.02.2011 19:34
Lubomír
při vadném kondiku to bud nenastartuješ, anebo jede v nízkých otáčkách a při přidání plynu chcípne a…
corve43 11.02.2011 20:53
corve43
Dělá mi to úplně to samý.. za studena to jede jen na pravej válec a levej vynechává, taky už jsem zk…
m.i.c.h.a.l 31.03.2011 22:35
m.i.c.h.a.l
Jsou to 2 válce, 2 problémy :D :D poslední
m.i.c.h.a.l 31.03.2011 22:41
m.i.c.h.a.l

Zkusil bych dát nové svíčky, muže to být benzínem když jsem tankoval na ONU tak my to dělalo taky ted beru benzín u jiní pumpy a mam klid, zkusil bych vyčisti všechno kudy protejká benzín když to nepomůže tak to někomu dotáhnout aby tě změřil kompresní tlaky.

To je dobře, že to jiskru hází, ale už bych se moc nespoléhal na přesnost seštelování… Já jsem blahé paměti mordoval 350/640, taky s mechanickým zapalováním, a při seštelování podle norem a tabulek mi to dělalo v podstratě to samé, takže jsem se nakrknul, a pošteloval to "podle ucha" (jak předstih, tak odtrh), a ejhle - papírově to nemělo ani nastartovat, a přitom to lítalo i studené…

Kabely ke svíčkám jsou jaké? Zkus je prohodit mezi sebou, potom sleduj ty výfuky. A jak správně naráží Kachlík, jestli je zapalování ještě mechanické, může to být stará bolest-kladívka. Změřit tlaky na válcích by taky nebylo od věci. Problém může dělat i vadný simerink na klice. Na dvoutaktu toho moc není, stačí benzín, tlak a jiskra.

Mám stejný problém s babetkou. Až na ty válce:-) se chová úplně stejně, výjezd z teplé garáže můžu provést asi tak po 2 minutách chodu motoru na volnoběh, pokud stojí celý den venku je to na 5 minut volnoběhu. Zkoušel jsem několik svíček (označení teplých nebo studených) se stejným výsledkem. Karburátor a motor několikrát seřizován bez valného výsledku, výfukové koleno a výfuk byl na podzim vypálen autogenem.

Může to být i probijejicí fajfka ke svíčce ,vlhká a jak se zahřeje vysuší se a je vše OK. Vymněnit. Nebo připojeni kablu k fajce může mezi připojením být prach a ten vlhký probíjí,nebo gufero na klikovce vadné od toho možná ten dým,přisává olej z leva z převodovky.

zdravím těď jsem měl ten samý problém a už je po problému levý válec mi vynechával.teď mám na levém válci propálený píst a utavenou svíčku a to byl motor po go.prý to dělá bohatost směsi,typ svíček.

Pokud jsou splněny všechny parametry tak není možné, aby to nefungovalo. Pár rad od přispívatelů jsou úplně na nic podle toho usuzuji, že o věci mají velmi mizivou znalost. Rada typu dej svíčky NGK je na nic. Naše svíce Pal jsou stejně kvalitní. Vyzkoušeno mám v extrémních situacích. Seřídit přestih u třipade je náročná operace, musíte vzít v potah, že jsou tam vlastně dvě desky. Jedna pevná (samožřejmě má možnost pohybu, od toho jsou tam výřezy)a druhá, která je k ní napevno přišroubována ( i ta má možnost pohybu). Seřízení se provádí nejdříve na pevné (spodní) a potom na druhé (vrchní), která se při seřízení na pevno utáhne. Když mám tedy oba kontakty seřízeny mohu si s celou deskou pohybovat podle potřeby jak chci mít předstih nastaven, ono se částečně může pohybovat i se statorem. Své k tomu může říci i vačka, která má dva náběhy proti sobě. Toto se jedná pokud je zapalování osazeno pohyblivými kontakty. Samožřejmostí je patřičná vzdálenost kontaktů od sebe, kde výrobce udával jestli si dobře vzpomínám 0,4 mm. K seřizování jsem používal přípravek udělaný s měrkou zašroubovaný ve válci a odtrh prováděl při nulovém postavení pístu v HÚ u obou válců a poté nastavil předstih otáčením desky a popř. statoru. Mezi kontakty jsem vkládal cig. papírek a při jeho uvolnění (pomalým otáčením desky po směru pohybu kliky jsem zkoušel papírek vytahnout) a v daný okamžik přeskakuje jiskra tak desku upevnil.Dříve sytič nebyl tak se karburátor přeplavoval a když se třikrát prošlapl motor a zapl klíček tak neexistovalo, aby při našlápnutí nebublala. Samozřejmostí je správně seřízený karbec-hladina, jehla, vzduch.

Souhlasím s corve43. Já jsem poze místo cigaretového papírku používal žárovičku připojenou přes kontakty přerušovače - seřizování bylo to jednodušší. Odtrh jsem seřizoval pomocí anologového voltmetru - při volnoběhu motoru tam je poloviční napětí. Horní úvrať lze najít i šroubovákem a potom udělat správný předstih. Důležité je odhadnout podle chodu motoru co se děje. Pokud se závada objevila u obou válců najednou, může jít o společný problém - palivovo, olej a následně karburátor, případně pootočený přerušovač. Existence jiskry se dá snadno zkontrolovat seriově zapojenou doutnavkou na kabelu ke svíčce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru