Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jaké kuchyňské nože

Potřebuji "dovybavit" kuchyň. Resp. zbavit se některých postarších plechových nožů, které brousím víceméně průběžně. Broušení nevadí, ale nemusím tedy každých čtrnáct dní...
Takže bych se chtěl zeptat, co byste doporučili. Jestli koupit keramické, či nějaké kvalitní oceláky. Samozřejmě i doporučení značky vítám. Cenově prosím rozumně, samozřejmě počítám, že nebudou za pár švestek, ale několik tisíc za jeden taky nemusím. ;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Wüsthof Dreizack. I ta nejzákladnější řada od nich je naprosto famózní. Osobní zkušenost. Fiskars js…
Moas unregistered 06.03.2009 22:16
Moas unregistered
Souhlasim s tebou, mam od nich radu kovanych nozu, kupoval jsem tenkrat 5 nozu se spalkem asi za 7ti… nový
JR_Ewing 10.03.2009 11:52
JR_Ewing
Mám zkušenost, že z každé sady kuch. nožů je jeden jakžtakž a zbytek šmejd.(ať sada za moc, nebo zal…
Noe 09.03.2009 18:10
Noe
Jojo Horst Fuchs má neuvěřitelné ukecávací schopnosti :-) Podle jeho pořadu má člověk pocit, že s tí… nový
karlosdc 15.03.2009 23:26
karlosdc
Nože Solingen je jako rohlíky Ostrava. S tímto jménem je prodává za pár korun kdejaký hnědočech. Mus… nový
Henessy 20.03.2009 16:14
Henessy
Tak ten keramický zázrak dorazil. Objednal jsem white verzi, rozbalil a pak čuměl a přemýšlel, co mi… nový
Zarniwúp 10.03.2009 14:13
Zarniwúp
Pakliže není pozdě, tak bych ještě popřemýšlela. Podívej se v krámě po nožích KDS s modrou rukojetí.… nový
Petra1 21.03.2009 21:58
Petra1
Já jsem koupil Tescoma z řady AZZA jeden velký a jeden malý. Ten velký je vpohodě, i drží dost dlouh… poslední
Riccardo 23.03.2009 10:16
Riccardo

Wüsthof Dreizack. I ta nejzákladnější řada od nich je naprosto famózní. Osobní zkušenost.
Fiskars jsem koupil jen jeden. Naštěstí. Dělaly se na něm fleky. Ale hrnce Fiskars jsou zatím dobré. Asi jsem měl smůlu na kus. Každopádně Fiskars si nechám radši už jen na zahradní náčiní, tam nemají konkurenci.

Mám zkušenost, že z každé sady kuch. nožů je jeden jakžtakž a zbytek šmejd.(ať sada za moc, nebo zalevno.
DRAHÁ spolubydlící se nechala ukecat Horstem Fuchsem a zakoupila jeho laserem broušený zubatý nůž na krájení plechovek od Coly a to 2 za cenu jednoho (2000,-?)
k tomu 5 dalších a krabici(2x)...blablabla.
Po roce se oba plechořezy rozpadly (střenky jsou z plastu 1,5mm - tedy dutý, uprostřed sešroubovány 2xM3 a otvor zaslepen "jakože" nýtem 6mm).
Z obou sad používám 2 ks, zbytek se tupí přiblížením k pudingu.
Pozor, i Solingen má několik kvalitativních kategorií.

Jojo Horst Fuchs má neuvěřitelné ukecávací schopnosti :-) Podle jeho pořadu má člověk pocit, že s tím nožem musí přeříznout i náklaďák a ve skutečnosti má problém i mrkví.
Co se týče Solingenu: Solingen není označení výrobce, ale několika výrobců v německém městě Solingen. Tito výrobci jsou členy sdružení Solingen, které dohlíží na použité materiály, techniku výroby a které ručí za kvalitu výroků a sdružuje tyto výrobce pod jednu ochranou registrační známku. Výrobce musí být uveden na certifikátu a i na noži má často své unikátní logo. Určitě jsou mezi jednotlivými výrobci, i jednotlivými kategoriemi (od domácího použití po nejvyšší profesionální série) rozdíly v kvalitě a podle toho i v ceně. Celkově se ale dá říci, že jméno Solingen je opravdu zárukou kvality. Při koupi si ale dávejte pozor na podezřele levné nabídky, dost často se objevují padělky Solingen (made in china).

Osobně nože Solingen používám a opravdu spokojenost. A se sekáčkem na maso od Solingenu bych naporcoval snad i slona.

Nože Solingen je jako rohlíky Ostrava. S tímto jménem je prodává za pár korun kdejaký hnědočech. Musí tam být firma,kterou je dobré si ověřit na internetu. Já používám J.A. Henckels Solingen Zeillingswerks a za 50 let byl jednou broušený, jinak jen obtahovaný na kameňáku a ocílkou.

Tak ten keramický zázrak dorazil. Objednal jsem white verzi, rozbalil a pak čuměl a přemýšlel, co mi to připomíná. A přišel jsem na to. Kdysi na základce jsme vyráběli z kusu umělý hmoty nůž na dopisy a tohlencto vypadá úplně stejně. :-)
Řeže to dobře, na zeleninu je to opravdu gut. Je to lehoučký, porcovat maso by se mi s tím ale moc nechtělo a podvědomě bych se s tím bál zabrat. Celý to prostě vypadá tak nějak vixlajvantově a jak tady už psal někdo přede mnou, první pocit je ten, že jsem se nechal podvést...
Takže nůž to není, ten vypadá jinak a je těžší.
Zbytek se nakoupí v tradičním materiálu - zřejmě nože od Poka.

Pakliže není pozdě, tak bych ještě popřemýšlela. Podívej se v krámě po nožích KDS s modrou rukojetí. Na ty teda nedám dopustit. Jinak je nazývají řeznické nože. Mám ho v ruce skoro každý den (v práci) a i domů jsem si je koupila. Nože od Tescomy se mně osobně neosvědčily, dost rychle se nám tupily a navíc se začalo loupat to pogumování z rukojetí. Ale ono je asi něco jiného s ním dělat pár hodin denně a mít ho doma k občasnému ukrojení. Já tedy doporučuji KDS s modrou rukojetí. Nejraději mám typ - Nůž řeznický 7 č.1670.TM.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru