Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem špatná funkce dogestoře v bytovém domě

Po provedení nástavby na bytovém domě a novém systému odvětrání,nám jdou odvětrávané pachy z ostatních bytů dolů do našeho bytu místo na střechu.Tam je instalována taková báně z nerezu a stále se točí.Je vyústěná pod hřebenem střechy, v tom vidíme celý problém.Jak by se dal tento problém řešit?Nová digestoř?Prodloužení vývodu nad střechu?Děkuji..

Předmět Autor Datum
To na střeše se točí větrem a jestli to není špatně namontované, má to naopak z baráku vycucávat smr…
Rce 27.10.2008 22:42
Rce
Ta špérklapka je součástí nové digestoře nebo se dá koupit zvlášť a namontovat do stávajícího větrák…
najmarka 28.10.2008 09:50
najmarka
Měla by být u digestoře. Alespoň u staré Bestky to tak bylo... Dá se to poznat jednoduše - po vypnu…
rokator 28.10.2008 12:17
rokator
Máme digestoř Rádl a při nahlédnutí je vidět jen větrák.Kouř z cigaret jde až z 3 patra.Jinak v domě…
najmarka 28.10.2008 12:22
najmarka
Je větrák digestoře a jeho foukání nadzdvihne klapku. Smrad cigaret tudy klidně proleze, neb klapka…
čumil 28.10.2008 16:38
čumil
Máme podezření také na tu nerezovou parádu,protože před provedním nástavby a změna z rovné střechy n…
najmarka 29.10.2008 09:15
najmarka
Pak se zkusit vydrápat na střechu a tu parádu zkusit sundat, jestli se to vylepší. Pak si stěžovat.…
Rce 29.10.2008 21:42
Rce
Ještě mě napadá. Když se změnila střecha na sedlovou. Není ten komínek moc nízký oproti hřebenu? Kla…
čumil 30.10.2008 14:00
čumil
Není ten komínek moc nízký oproti hřebenu? Dobrá úvaha. Na jakou světovou stranu je ta část sedlový…
veckoo 31.10.2008 08:46
veckoo
Komínek je na severní straně střechy a je dost pod úrovní hřebenu.
najmarka 31.10.2008 10:05
najmarka
Je to dům s více byty? Jste Společenství vlastníků bytových jednotek? Máte správce? Kdo se staral za…
veckoo 31.10.2008 13:38
veckoo
Jsme Společenství vlastníků,bytový dům o 10 bytech.Předseda SVBJ jsem já,stavební dozor jsme si děla…
najmarka 31.10.2008 16:30
najmarka
ale nevím jak sem foto vložit. Kuk images
čumil 31.10.2008 17:19
čumil
Ještě dodatek: Minimální výška nad šikmou střechou - 650 mm (do vzdálenosti 2 m komínu od hřebene s…
čumil 31.10.2008 17:57
čumil
Tyto parametry nerezová paráda, jak bylo v úvodu nazváno,nesplňuje.Takže je to opravdu jen na parádu…
najmarka 31.10.2008 19:50
najmarka
Já jsem psal, že nevím, jestli tyto parametry platí i pro odvětrání.
čumil 31.10.2008 19:58
čumil
Ta bambule by to měla vycucávat i z nižšího komína. Něco je tam blbě. Může to být i zapomenutá hadra…
Rce 31.10.2008 23:02
Rce
Nějak mi hlava nebere, jak může investor sám sobě dělat stavební dozor. Jinak souhlasím s Rce. Musí…
veckoo 02.11.2008 09:44
veckoo
Dělal jsem pět let profesionálně vzduchotechniku, takže moje resume, Vyústění větrací šachty, komína…
jarda strojelektro 12.11.2008 14:26
jarda strojelektro
Výňatek z širšího textu o pasivním domně, který zřejmě postihuje Vámi popisovaný problém u bytových… poslední
Fine Line Develop 29.05.2010 08:48
Fine Line Develop

To na střeše se točí větrem a jestli to není špatně namontované, má to naopak z baráku vycucávat smrady. V bytové rouře má být špérklapka, co se sama zavírá při nečinnosti domácího větráku a zamezuje příchodu smradu od vedle.

Máme digestoř Rádl a při nahlédnutí je vidět jen větrák.Kouř z cigaret jde až z 3 patra.Jinak v domě nikdo nekouří tak víme že je to zeshora.Obyvatelka říká že kouří do digestoře.To by ta klapka zachytila?

Je větrák digestoře a jeho foukání nadzdvihne klapku. Smrad cigaret tudy klidně proleze, neb klapka je jen plech a není vzduchotěsná.
Asi je něco špatně, protože by stoupačka na střechu měla fungovat jako komín. Není přeci normální, abyste cítili kouř zeshora.
Není nahoře k té větrem se otáčející kouli uvnitř připojena ještě nějaká jiná vrtule, která by mohla být opačně nasazená a tím by funěla dovnitř?
Anebo celá ta nerezová paráda likviduje přirozený tah větrací stoupačky.

Máme podezření také na tu nerezovou parádu,protože před provedním nástavby a změna z rovné střechy na sedlovou s touto koulí, fungovaly digestoře bez problémů.Takže není asi nic co by nám od problému pomohlo.Nebo je nějaká fima která by zjistila kde je problém?Naše stavební firma nekomunikuje.

Pak se zkusit vydrápat na střechu a tu parádu zkusit sundat, jestli se to vylepší. Pak si stěžovat. Nebo jí na zkoušku jen něčím šprajcnout (omotat drátem), aby se netočila.

Jak, firma nekomunikuje? Někdo to udělal, někdo za to nese záruční zodpovědnost. Odmítá-li komunikovat, naprášit na Živnosťák, ti s nima zatočí. Nebo rovnou zažalovat. Stále tady řešíme problémy, že někdo něco odflákne a pak se to za nějakého lumpa dodělává na vlastní náklady. Se mi při tom vaří krev.

Ještě mě napadá. Když se změnila střecha na sedlovou. Není ten komínek moc nízký oproti hřebenu? Klasický komín měl mít vršek minimálně cca. s hřebenem střechy, popřípadě o nějaký kousek nižší, byl tam nějaký úhel už si to nepamatuji.
Taky byly problémy s tahem když slunce ohřálo komín, ale tady by to měla řešit právě ta rotující bambule.
A je to vůbec průchozí? Nenacpal tam někdo kus hadru nebo igelitu a zapomenul to vyndat?

Jsme Společenství vlastníků,bytový dům o 10 bytech.Předseda SVBJ jsem já,stavební dozor jsme si dělali sami.Stavbyvedoucí tvrdí že se to takhle dělá,všude to fubguje na jiných stavbách.Stavba je kolaudovaná prosinec 2006.Střechu jsem nafotila ale nevím jak sem foto vložit.Děkuji že se našim problémem zabýváte.

Ještě dodatek:

Minimální výška nad šikmou střechou - 650 mm (do vzdálenosti 2 m komínu od hřebene střechy). Když je komín od hřebene dál než 2 m, pak se jeho výška nad hřebenem měří od větrného úhlu (10°). U plochých střech je minimální výška komínu 1,5 m nad atikou.

Ale vůbec netuším, jestli to platí i pro větrací šachty, notabene s rotační bambulí.

Ta bambule by to měla vycucávat i z nižšího komína. Něco je tam blbě. Může to být i zapomenutá hadra, kterou tam narvali, aby jim dolů nepadalo svinstvo, už jse to jednou zažil. Někdo ale na to musel udělat projekt, nebo aspoň nákres, koule má nějaké parametry, někdo musí od ní mít papíry. Hlavně to někdo udělal blbě a je třeba ho tam přivlíct třeba násilím a pod pohrůžkou Živnosťáku, policajtů, soudů a aby to koukal opravit na vlastní náklady.

Nějak mi hlava nebere, jak může investor sám sobě dělat stavební dozor.

Jinak souhlasím s Rce.
Musíte mít projektovou dokumentaci a pod "vzduchotechniku" se snad podepsal někdo, kdo tomu rozumí.
Jste předsedkyní výboru a tak vstupte v jednání s firmou, která stavbu provedla. Dílo máte stále v záruce, tak neotálejte, protože to muže přejít ve vleklé tahanice. Je třeba skutečně povolat k odpovědnosti ty, kteří za to zodpovídají a kterým bylo zaplaceno.
Dále můžete konzultovat se stavebním odborem na místně příslušném Městském úřadu.

Firmu rozhodně obeslat doporučeným dopisem k rukám jednatele. Nekomunikují? Neexistuje ... ještě rádi začnou! :i:

----------
edit:
Kdo vám dělá správce domu?

Jedná se o tyto ventilační hlavice?
lomanco.html
lomanco
http://spolecenstvi.okinfo.cz/diskuse/ventilacni-hl avice
Podívejte se na grafy výkonnosti ...

Dělal jsem pět let profesionálně vzduchotechniku, takže moje resume,
Vyústění větrací šachty, komína, musí být nad úrovní hřebene střechy, je-li pod úrovní, a ještě na převážně návětrné straně, tah se vlivem tlaku větru obrátí shora dolů.
Paráda v podobě točící se hlavice je na nic, jenom brzdí průtok, měla by tam být standardní vzduchotechnická kuželová zakončovací hlavice, která neklade odpor průtoku vzduchu, ale zamezuje pouze zatékání dešťové vody do svislého vzduchotechnického potrubí, dobrou alternativou zakončení je "bába" nebo "kohout", jaký se používal na větrácích pivovarských sladoven, vlivem větru vytváří mírný podtlak v potrubí a odsává vzduch ze stoupačky, ušetří za elektriku na pohon ventilátorů.
Svislé potrubí správně vyprojektované a nainstalované s přesahem přes hřeben střechy by ani nepotřebovalo ventilátor, ve vytápěné budově musí mít samovolný tah, lze jednoduše zjistit cigaretou nebo právě zhasnutou čoudící svíčkou. Přirozený tah může výjimečně zaniknout ve velkých vedrech v létě, kdy konec větráku na střeše je teplejší než vzduch uvnitř budovy, ale dobrý projektant musí počítat i s takovou alternativou a zakončení vhodně umístit, třeba shybkou na severní svah střechy.Nemá-li potrubí samovolný tah, je nutno dát přes d--ku stavební firmě, donutit jí k nápravě, i cestou žaloby a posudku soudního znalce. Všechny tyto vícenáklady ať pak zaplatí.

Výňatek z širšího textu o pasivním domně, který zřejmě postihuje Vámi popisovaný problém u bytových domů:
V souvislosti s absencí vlastní vzduchotechniky vzniká často u nových bytů, které jsou poměrně dobře vzduchově utěsněny solidními okny a dveřmi, nepříjemný jev. V okamžiku, kdy zapnete kuchyňský odsavač par, zvláště pokud jste na něm nešetřili a skutečně odsává, vzniká logicky v bytě podtlak a prostá a neoblomná fyzika hledá cestu kterou odsátý teplý vzduch získat zpět. Otevřeným oknem přichází samozřejmě v zimě studený vzduch a nevaříte pět minut, které jsou ideální pro provětrání, navíc mikroventilace oken výkon odsavače nepokrývá. Které cesty se nabízejí, pokud máte zavřená okna? První logickou cestou je nedostatečná vzduchotěsnost bytu, která není povinným parametrem a u většiny běžných konstrukcí, např. z cihel, ji prakticky nelze dosáhnout, přesto však výkon odsavače často nepokrývá. Další cestou, která je nepříjemně překvapující, je cesta vzduchotechnické stoupačky, do které jsou zaústěny ventilátory v koupelnách a na wc. Stoupačky jsou v bytovém domě povinně dvě, jedna z kuchyně, do které je v tu chvíli tlačen vzduch z odsavače a druhá pro sociální zařízení, ze které je byt fyzikálně schopen si nasát potřebný vzduch i se všemi zápachy, kterými ho obohatily sousední byty, které jsou tam samozřejmě taktéž napojeny. Ano, každý ventilátor má v sobě zpětnou klapku. Technicky se ale jedná o plastovou, nebo plechovou destičku, která nikdy netěsní dokonale a sebelepší ventilátor zpět nějaký ten pach z wc, nebo cigaretový kouř souseda kouřícího v koupelně, propustí. V okamžiku, kdy se dovybavíte snad opravdu těsnou zpětnou klapkou, přichází na řadu cesta vzduchu nejnepříjemnější. Pokud je váš odsavač skutečně dobrý, jím vyprodukovaný podtlak překoná sílu vody v sifonu na odpadu např. ve sprše a byt nasává „voňavý“ vzduch z kanalizace… Ne, nic není špatně. Není nic zanedbáno a váš byt je skutečně postaven dle platných závazných norem. Je to jen fyzika, kterou neošálí nikdo z nás. U bytu s vlastní vzduchotechnikou je tento nepříjemný jev odstraněn, přičemž odváděný vzduch navíc v rekuperační jednotce předá své teplo vzduchu nasátému, tedy netopíte pánu bohu do oken. Odsavač v pasivním domě je pouze cirkulační s filtrací mastnoty a pachů, ale z celé místnosti je zároveň odváděn vzduch do vzduchotechnické jednotky. Důvodem je to, že pokud by jednotka nasávala vzduch přímo nad smažící pánví, mastnota by brzy zanesla velmi jemný výměník tepla v jednotce. Cirkulační odsavač v součinnosti se vzduchotechnikou však funguje bezproblémově, nikoli jak jste zvyklí v bytě bez vzduchotechniky, kde není účinný. Vzduchotechnika s rekuperací tepla je v pasivním domě samozřejmostí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru