Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem špatná funkce dogestoře v bytovém domě

Po provedení nástavby na bytovém domě a novém systému odvětrání,nám jdou odvětrávané pachy z ostatních bytů dolů do našeho bytu místo na střechu.Tam je instalována taková báně z nerezu a stále se točí.Je vyústěná pod hřebenem střechy, v tom vidíme celý problém.Jak by se dal tento problém řešit?Nová digestoř?Prodloužení vývodu nad střechu?Děkuji..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dělal jsem pět let profesionálně vzduchotechniku, takže moje resume, Vyústění větrací šachty, komína…
jarda strojelektro 12.11.2008 14:26
jarda strojelektro
Výňatek z širšího textu o pasivním domně, který zřejmě postihuje Vámi popisovaný problém u bytových… poslední
Fine Line Develop 29.05.2010 08:48
Fine Line Develop

Dělal jsem pět let profesionálně vzduchotechniku, takže moje resume,
Vyústění větrací šachty, komína, musí být nad úrovní hřebene střechy, je-li pod úrovní, a ještě na převážně návětrné straně, tah se vlivem tlaku větru obrátí shora dolů.
Paráda v podobě točící se hlavice je na nic, jenom brzdí průtok, měla by tam být standardní vzduchotechnická kuželová zakončovací hlavice, která neklade odpor průtoku vzduchu, ale zamezuje pouze zatékání dešťové vody do svislého vzduchotechnického potrubí, dobrou alternativou zakončení je "bába" nebo "kohout", jaký se používal na větrácích pivovarských sladoven, vlivem větru vytváří mírný podtlak v potrubí a odsává vzduch ze stoupačky, ušetří za elektriku na pohon ventilátorů.
Svislé potrubí správně vyprojektované a nainstalované s přesahem přes hřeben střechy by ani nepotřebovalo ventilátor, ve vytápěné budově musí mít samovolný tah, lze jednoduše zjistit cigaretou nebo právě zhasnutou čoudící svíčkou. Přirozený tah může výjimečně zaniknout ve velkých vedrech v létě, kdy konec větráku na střeše je teplejší než vzduch uvnitř budovy, ale dobrý projektant musí počítat i s takovou alternativou a zakončení vhodně umístit, třeba shybkou na severní svah střechy.Nemá-li potrubí samovolný tah, je nutno dát přes d--ku stavební firmě, donutit jí k nápravě, i cestou žaloby a posudku soudního znalce. Všechny tyto vícenáklady ať pak zaplatí.

Výňatek z širšího textu o pasivním domně, který zřejmě postihuje Vámi popisovaný problém u bytových domů:
V souvislosti s absencí vlastní vzduchotechniky vzniká často u nových bytů, které jsou poměrně dobře vzduchově utěsněny solidními okny a dveřmi, nepříjemný jev. V okamžiku, kdy zapnete kuchyňský odsavač par, zvláště pokud jste na něm nešetřili a skutečně odsává, vzniká logicky v bytě podtlak a prostá a neoblomná fyzika hledá cestu kterou odsátý teplý vzduch získat zpět. Otevřeným oknem přichází samozřejmě v zimě studený vzduch a nevaříte pět minut, které jsou ideální pro provětrání, navíc mikroventilace oken výkon odsavače nepokrývá. Které cesty se nabízejí, pokud máte zavřená okna? První logickou cestou je nedostatečná vzduchotěsnost bytu, která není povinným parametrem a u většiny běžných konstrukcí, např. z cihel, ji prakticky nelze dosáhnout, přesto však výkon odsavače často nepokrývá. Další cestou, která je nepříjemně překvapující, je cesta vzduchotechnické stoupačky, do které jsou zaústěny ventilátory v koupelnách a na wc. Stoupačky jsou v bytovém domě povinně dvě, jedna z kuchyně, do které je v tu chvíli tlačen vzduch z odsavače a druhá pro sociální zařízení, ze které je byt fyzikálně schopen si nasát potřebný vzduch i se všemi zápachy, kterými ho obohatily sousední byty, které jsou tam samozřejmě taktéž napojeny. Ano, každý ventilátor má v sobě zpětnou klapku. Technicky se ale jedná o plastovou, nebo plechovou destičku, která nikdy netěsní dokonale a sebelepší ventilátor zpět nějaký ten pach z wc, nebo cigaretový kouř souseda kouřícího v koupelně, propustí. V okamžiku, kdy se dovybavíte snad opravdu těsnou zpětnou klapkou, přichází na řadu cesta vzduchu nejnepříjemnější. Pokud je váš odsavač skutečně dobrý, jím vyprodukovaný podtlak překoná sílu vody v sifonu na odpadu např. ve sprše a byt nasává „voňavý“ vzduch z kanalizace… Ne, nic není špatně. Není nic zanedbáno a váš byt je skutečně postaven dle platných závazných norem. Je to jen fyzika, kterou neošálí nikdo z nás. U bytu s vlastní vzduchotechnikou je tento nepříjemný jev odstraněn, přičemž odváděný vzduch navíc v rekuperační jednotce předá své teplo vzduchu nasátému, tedy netopíte pánu bohu do oken. Odsavač v pasivním domě je pouze cirkulační s filtrací mastnoty a pachů, ale z celé místnosti je zároveň odváděn vzduch do vzduchotechnické jednotky. Důvodem je to, že pokud by jednotka nasávala vzduch přímo nad smažící pánví, mastnota by brzy zanesla velmi jemný výměník tepla v jednotce. Cirkulační odsavač v součinnosti se vzduchotechnikou však funguje bezproblémově, nikoli jak jste zvyklí v bytě bez vzduchotechniky, kde není účinný. Vzduchotechnika s rekuperací tepla je v pasivním domě samozřejmostí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru