Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem špatná funkce dogestoře v bytovém domě

Dělal jsem pět let profesionálně vzduchotechniku, takže moje resume,
Vyústění větrací šachty, komína, musí být nad úrovní hřebene střechy, je-li pod úrovní, a ještě na převážně návětrné straně, tah se vlivem tlaku větru obrátí shora dolů.
Paráda v podobě točící se hlavice je na nic, jenom brzdí průtok, měla by tam být standardní vzduchotechnická kuželová zakončovací hlavice, která neklade odpor průtoku vzduchu, ale zamezuje pouze zatékání dešťové vody do svislého vzduchotechnického potrubí, dobrou alternativou zakončení je "bába" nebo "kohout", jaký se používal na větrácích pivovarských sladoven, vlivem větru vytváří mírný podtlak v potrubí a odsává vzduch ze stoupačky, ušetří za elektriku na pohon ventilátorů.
Svislé potrubí správně vyprojektované a nainstalované s přesahem přes hřeben střechy by ani nepotřebovalo ventilátor, ve vytápěné budově musí mít samovolný tah, lze jednoduše zjistit cigaretou nebo právě zhasnutou čoudící svíčkou. Přirozený tah může výjimečně zaniknout ve velkých vedrech v létě, kdy konec větráku na střeše je teplejší než vzduch uvnitř budovy, ale dobrý projektant musí počítat i s takovou alternativou a zakončení vhodně umístit, třeba shybkou na severní svah střechy.Nemá-li potrubí samovolný tah, je nutno dát přes d--ku stavební firmě, donutit jí k nápravě, i cestou žaloby a posudku soudního znalce. Všechny tyto vícenáklady ať pak zaplatí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny