Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Fotovoltaická elektrárna - Černé ovce

V pondělí 25.11.2019 odvysílal pořad Černé ovce reportáž o fotovoltaické elektrárně s návratností 127 let. Podívejme se na to, co je na návrhu fotovoltaiky z reportáže špatně.

Odkaz na reportáž Černých ovcí

A teď se podívejme na to, co se mi na první pohled nelíbí:

1. cena

Cena elektrárny z reportáže byla 600 000 Kč se 150 000 Kč dotací. Ta cena se mi zdá neuvěřitelná. Obdobnou elektrárnu jde pořídit za polovinu.

2. invertor (měnič)

Vzpomeňte si, co jsem psal hned v prvním článku o fotovoltaice. Doporučoval jsem hybridní asymetrický měnič. Zkusme si zopakovat význam pojmů:

hybridní měnič je takový, který dovede pracovat i když není připojena síť. Dovede se živit solární energií nebo energií z baterií. Levné měniče fungují tak, že když vypadne síť, fungují z fotovoltaiky a baterií a jakmile dojdou baterie, měnič se vypne. A nezapnete jej do doby než bude obnovena dodávka ze sítě. Hybridní měnič začne fungovat opět v okamžiku, jakmile začne dodávat třeba fotovoltaika. Možná vám to nepřipadá důležité, ale představte si několikadenní výpadek elektrické sítě...

asymetrický měnič je takový, který dovede zásobovat a vyrovnávat fáze individuálně. Jakmile se objeví spotřeba na jedné fázi, je energie poslána pouze na tu konkrétní fázi. Takže celý výkon z fotovoltaiky dokáže nasměřovat na jednu fázi.
Měnič z reportáže je symetrický, takže veškerou energii z fotovoltaiky (i z baterií) symetricky pošle na všechny fáze.

Takže chyba návrhu, kdy je přes nepochopitelnou cenu použit levný měnič, nevhodný pro 3-fázovou domácnost.

3. porovnání nákladů

Otec majitele uvedl, že si s elektrárnou pořídil elektromobil. Takže se v návratnosti porovnává nesrovnatelné. Pokud jsem se dobře díval, je použita BYD baterie s 8-mi patry. Patra jsou nízká, takže by mělo jít o vysokonapěťovou baterii, kde jedno patro má kapacitu 1,28 kWh, takže celková kapacita je 10,24 kWh. Dobití auta potřebuje min. 3x tolik. Takže do nákladů na elektřinu po zapojení elektrárny se započítá i několikanásobné zvýšení spotřeby díky elektromobilu. Zvlášť v zimě, kdy za zamračených dnů fotovoltaika nestačí ani na nabití baterií a uživení domácnosti. A pokud není garáž, je nutné mít elektromobil celou dobu připojený na nabíječce - akumulátory nesnáší mráz a tak mají zabudované topení, které se živí z akumulátoru auta.

Závěr

Při vyšších investicích, což fotovoltaika je, se nespoléhejte jen na informace firmy, která vám elektrárnu nabízí. Většinou jednáte s markeťákem, který má za úkol levně nakoupit a draze prodat. Dalším problémem jsou nepříliš hluboké znalosti prodejce, což bylo vidět v reportáži. Zjistěte si informace, poptejte se lidí, kteří fotovoltaiku ve vašem okolí mají.
Jako další věc si zajistěte nějaký způsob výkupu přebytků - to je v závislosti na distributorovi. Bohemia Energy vykupuje za ceny trhu, E.O.N. má virtuální baterii atd. Ať přebytky jen nepouštíte zpět do sítě. To je další věc, která ve výsledku snižuje cenu elektřiny pro domácnost.

Jakmile dostanu vyúčtování za prosinec, slibuji další článek o fotovoltaice, kde se pokusím porovnat náklady s dobou před a po včetně grafů, tabulek atd.

Pokud by někoho zajímal reálný provoz od nasazení až po vyhodnocení po roce, pak pár článků:
Fotovoltaická elektrárna 1 - úvod
Fotovoltaická elektrárna 2 - měnič a baterie
Fotovoltaická elektrárna 3 - výkup elektřiny
Fotovoltaická elektrárna 4 - baterie
Fotovoltaická elektrárna 5 - po roce provozu

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru