Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nerovnomerný nábeh brzdného účinku

Dopyt.

Aká je možná príčina nerovnomerného nábehu brzdného účinku u kvapalinových bŕzd na piestoch strmeňa kotúčových bŕzd v prípade kontroly stk?

Brzdné sily po stlačení pedálu merané na súhlasnej náprave sú spôsobilé, sú po ustálení tlaku na pedál v norme.

Technik iba konštatoval, že nábeh na jednu ľavú brzdu oproti pravej je oneskorený, pod 30% podľa normy.

(že by spuchrené, zarastené tesnenie piesta v strmeni spomalilo nábeh na obe brzdy súhlasne?) Brzdy, strmene, hadičky, kotúče /trw/ boli menené pred troma rokmi, s vozidlom sa jazdí sporadicky, 4x do roka, je garážované v suchej, kytalom vykurovanej podlahe prídomovej trojgaráži.

Aký chemický prípravok v spreji na uvoľnenie, rozpohybovanie piesta aplikovaný pod prachovku odporúčate, aby guma agresívnou chémiou nespuchrela, prachovka sa neroztiahla, nenapučal ešte viac alebo sa nerozpadol tesniaci krúžok piesta? Zrejme iba silikon neleptá gumu.

Díky za odborné vyjadrenie k veci.

Předmět Autor Datum
Bolo by to vhodné použiť v tejto kombinácii? Našiel som na nete prípravok, nastriekať hadičkou pod…
Nuda 01.10.2024 19:14
Nuda
Pokud se z vozidlem v podstatě nejezdí asi došlo k oxidaci povrchu pístků a vnitřního povrchu válečk…
nerady 01.10.2024 21:43
nerady
Rozhýbavam postupne šliapaním na pedál, 7x zošliapnutí, vylezie piest, aplikácia spreju, nazad stolá…
Nuda 02.10.2024 11:17
Nuda
Zdravím,vypadá to na vzduch v okruhu,nebude ho moc,ale stačí malá bublinka která pruží,vzduch je na…
Lubomír 02.10.2024 11:51
Lubomír
Doviezli mi dnes tátoša z iného strediska stk (bez protokolu a registrácie) s nezávislou kontrolou b… poslední
Nuda 03.10.2024 11:53
Nuda

Bolo by to vhodné použiť v tejto kombinácii?

Našiel som na nete prípravok, nastriekať hadičkou pod prachovku:
Svitol 6 v 1 Olej v spreji 400ml.

Po rozpohybovaní piesta, ako bonus na záver, natlačiť pod prachovku:
Force, silikónová, stužená transparentná vazelína 30ml.

Pokud se z vozidlem v podstatě nejezdí asi došlo k oxidaci povrchu pístků a vnitřního povrchu válečků. Určitě bude lepší vše vyjmout a vyčistit a promazat. Sprej to nemusí vyřešit. Takovou opravu dokáže většina "garážových" mechaniků a nebude stát strašné peníze. Pokud někdo má takové vozidlo, jako náhradní tak je s ním nejlépe minimálně jednou měsíčně najet 30 km, aby se vše rozhýbalo a pneumatiky nestály pořád na stejné části.

Rozhýbavam postupne šliapaním na pedál, 7x zošliapnutí, vylezie piest, aplikácia spreju, nazad stolárskym sťahovákom sa stláča piest na doraz do strmeňa. Ide zľahka druhou osobou šliapať na pedál a opakovane stláčať nazad piestik, ako malina v porovnaní s pravou stranou bez rozdielu. Zopakované dnes asi 50x, ešte na záver natlačím silikónovú vazelínu pod prachovku a zajtra šup s vozidlom na test na valcovej stolici (nenápadne, iba ako nestranná fyzická osoba bez protokolu stk, čo ukáže ciachovaný prístroj v inom stredisku). Rozoberú sa strmene s piestami až po výsledku na stolici po neúspešnom rozhýbaní ľavého piesta. Osobne úkony nerobím, mám na to svojich pracantov v podobe mechanikov stihnutých zo stavby.

Zdravím,vypadá to na vzduch v okruhu,nebude ho moc,ale stačí malá bublinka která pruží,vzduch je na rozdíl od brzdovky stlačitelný,počátek je nesymetrický,pak se to ustálí.Nebezpečí je na silnici,může to při prudkém zabrždění strhnout auto do protisměru,nebo do příkopu,hlavně v nepříznivých podmínkách,déšť,sníh,náledí.
Brzdy na domácích autech seřizuji desítky let,důkladně odvzdušnit,zkontrolovat pístky na brzdičích,musí se to vracet zlehka.Vyčistit,promazat,případně dát nové.Přidřené pístky mohou zpožďovat brzdný účinek a pak to může vypadat jak píšete.Zažil jsem tyto pístky přirezlé a hořelo obložení,nevymezovala se vůle po odbrždění a třelo se to o kotouč.Toto vše kontroluji a promažu před každou technickou,zrovna včera STK Toyota,brzdy takto seřízeny a vše OK.:-)

Doviezli mi dnes tátoša z iného strediska stk (bez protokolu a registrácie) s nezávislou kontrolou bŕzd na detto štátom ciachovanej valcovej stolici.

Stredový menší budík na panele na stanici stk s rozdielom nábehu brzdnej sily na prednej náprave, činil iba 8%, v zelenom, teda v neprostom poriadku.

Pomohlo rozhýbanie piestov s premazaním Svitol v spreji 400ml a na záver natlačenie Silikónovej, transparentnej stuženej vazelíny pod obe prachovky na strmeni a piestikov.

Ešte ako bonus boli kotúče z oboch strán prebrúsené vibračnou Hecht brúskou, na suchom zipse nacapaným brúsnym papierom so zrnom 120 a na záver od metalického prachu boli kotúče odmastené perchloretylénom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru