Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Starší dům, nebo nový dům?

Dobrý den,

měl bych pouze jeden rychlý dotaz...Mám možnost koupit stavební pozemek a potom nějakou firmu co mi postaví dům na klíč...Nebo je ještě jedna možnost. Koupit něco staršího a pomalu opravovat. Zde je odkaz na dům, co by byl k dispozici, ale bude tam stoprocentně něco špatně...Třeba střecha? 1153086028. Já se bojím toho, že ve starším domě "protopím i kalhoty". Kamarád si teď stavěl dům, pravdou je, že si ho stavěl sám se strejdou a dostal se na 3 miliony za celý nový dům, tepelné čerpadlo, podlahové vytápění a platí 4K za elektriku - to jsou jeho veškeré měsíční výdaje - vodu bere ze svojí studny, kanalizace ČOV. Když kouknu na stránky ekonomické stavby, tak jsem na ceně 4 milionů se vším všudy (pozemek do toho nepočítám). V každém případě to budu brát na hypotéku. V případě koupě hotového RD, který se ale bude muset postupně opravovat je výhoda taková, že můžu se tam rovnou nastěhovat. V druhém případě budu čekat minimálně rok, než se dům postaví. Chtěl bych hlavně, ať nemám velké měsíční zálohy na elektriku.

Předmět Autor Datum
To Ti asi nikdo podle fotek jen tak neporadí. Pokud myslíš ten rozestavěný dům na foto, bylo by dobr…
Lukas1982 14.07.2024 22:24
Lukas1982
To je nejaka sofistikovanejsi forma trollingu, nebo to myslis vazne? Resis hypoteku, takze zavazek z…
re4zon 14.07.2024 22:29
re4zon
Zatím řeším jen jedno. Bydlení. A otázkou bylo, jestli pořídit vše nové a nebo něco staršího co by b…
Tastatur 15.07.2024 10:00
Tastatur
To nechceš, tenhle barák. Pro jistotu jsem se na něj kouknul i ze Street View a je to klasický venko…
umfa 15.07.2024 00:45
umfa
Nový dům bys taky stavěl v té obci nebo bys mohl vybrat kde bys ho postavil? To bych taky vzal do úv…
Yarda 15.07.2024 08:10
Yarda
Nový dům je pár km dál, ale to je vesnička, kde projede pár aut denně. Není na hlavním tahu Domažlic…
Tastatur 15.07.2024 09:57
Tastatur
Navíc je to u hlavní silnice, dle posledního sčítání dopravy (2020) zde projede kolem 6 000 aut za d…
Zdenál 15.07.2024 09:42
Zdenál
No bydlím kousek dál od tohoto domu, ale v bytovce. Aut projede denně hodně, to je pravda, ale v byt…
Tastatur 15.07.2024 10:04
Tastatur
Jestli ti vadí že platíš 20 měsíčně na nájmu a elektřině. Tak to tě nový dům nepotěší. Jako řemeslní…
DyckyMost 15.07.2024 15:03
DyckyMost
Dobrá mapa, tu jsem neznal, díky :-)
umfa 15.07.2024 11:31
umfa
Jednoznačně novostavba . Tam si vše uděláte podle svého , starý dum je technicky i morálně zastaralý…
jenda d 15.07.2024 14:55
jenda d
Podle fotek bych řekl že kdybych se tam stěhoval já tak bych to nazval domem před rekonstrukcí. Takž…
DyckyMost 15.07.2024 15:13
DyckyMost
Na tento dotaz nejde jednoznačně odpovědět, záleží na mnoha věcech. U staršího domu: jaké má vodorov…
nerady 15.07.2024 21:30
nerady
Starší? NIKDY! Jedine ak by som v ňom tak aspoň zo 2-3 roky pred kúpou býval a zistil "na vlastnej… poslední
DURI 16.07.2024 10:50
DURI

To je nejaka sofistikovanejsi forma trollingu, nebo to myslis vazne? Resis hypoteku, takze zavazek za x milionu (navic k cene domu) a ptas se, jako by sis kupoval rohliky. Nemuzes srovnavat stary dum v buh vi jakem stavu a cenu katalogove novostavby. Jestli chces mit relevantni srovnani, tak si zapocitej veskere naklady na novostavbu (pozemek, stavba vcetne vsech papiru, najem po dobu nez se nastehujes aj.) a vyzadej si PENB typove stavby. Podle toho si pak muzes nejak zhruba vypocitat odhad energii za x let dopredu. Pak totez udelej s domem, ktery bys chtel koupit. K posouzeni asi budes potrebovat nejakeho inspektora staveb, abys mel vubec predstavu, co se tam bude muset udelat a za kolik. Pak si to porovnej a neco ti vyjde.. Nezapomen zapocitat i naklady na hypoteku, je dost podstatny rozdil vzit si ji na 3 a na 6 mega - rekonstrukci muzes delat postupne z toho co usetris a nemusis za to platit jeste navic bance.
A jestli chces mit nizke zalohy za elektriku, tak top drevem :-)

To nechceš, tenhle barák. Pro jistotu jsem se na něj kouknul i ze Street View a je to klasický venkovský slepenec, z jedné strany pálené cihly, pak nějaká přístavba z plynosilikátu který je prokládaný Porothermem, asi co zrovna sehnali nebo co se kam vešlo.

Jestli ti vadí že platíš 20 měsíčně na nájmu a elektřině. Tak to tě nový dům nepotěší.
Jako řemeslník vidím často že si to lidi představují jak hurvínek a pak zjistí že jim došli peníze, najednou platí hypo a energie,pojištění,daně,odpad,televizi,auto,telefon, atd atd. A pokud nemají jednou tolik co je hypo+ energie tak škudlí koruny a musí si to dělat sami. Pak vidím domy co i po 10 letech nemají dodělané zateplení.

Ekonomické stavby taky nemají kdovíjak vychválenou pověst. Stovky zkušeností hovoří za své. Stačí dohledat na facebooku.

Osobně by velice záleželo na stavu staršího RD. Jako řemeslník bych si poradil. Ale laik se bude trápit. Nicméně jste mladí tak máte čas. Návodů na youtube je milion. Knih si můžete v knihovně půjčit kolik chcete. Je to jen o vůli. Začal bych doděláním exteriéru a zateplením. Na topení se projede nejvíce. Zbytek už se nějak dodělá. Ať už svépomoci nebo za pomoci kamaráda a strejdy.

Pokud Vás trápí peníze tak je loterie obojí. Vše je jen otázka peněz/zručnosti a štěstí na dobré řemeslníky.
Jestli se Vám nechce pracovat tak můžete jít do novostavby a počkat si.

PS:Starší domy bývají vlhké. Taková klasika u domů stavěných na hlíně.

Jednoznačně novostavba . Tam si vše uděláte podle svého , starý dum je technicky i morálně zastaralý a neodpovídá dnešnímu životu . Navíc starý dum má často špatné izolace , křivé zdi a jiné šílenosti na které přijdete až časem . Samozřejmě jsou lidé co žijí historií a nadšením hýkají nad 4m stropy a okny .

Podle fotek bych řekl že kdybych se tam stěhoval já tak bych to nazval domem před rekonstrukcí. Takže počítat že časem by to spolklo 1-2 miliony Z toho polovina exteriér.

Rozhodně bych zpozorněl v části "započatá rekonstrukce a přístavba" A nechal to zkontrolovat odborníkem.
Topení dřevem... No elektriku platit velkou nebudete. Pár LED žárovek a máte vystaráno.

Na tento dotaz nejde jednoznačně odpovědět, záleží na mnoha věcech. U staršího domu: jaké má vodorovné izolace, stav konstrukce domu, stav střechy, přístup k domu, přístup k sítím a další a další věci. Mimo to zda jsi schopen a ochoten si něco udělat sám či máš možnost levně sehnat řemeslníky. Pokud budeš stavět nový dům tak to jistě bude v nějaké nové "kolonii" kde bude dům na domě a postavený za co nejlevnější peníze, aby na tom stavitel co nejvíc vydělal. Pozemek bude co nejmenší, budeš omezen v chovu hospodářských zvířat a další omezení. Než se do toho pustíš přemýšlej o tom jakou máš práci a zda ji budeš mít pořád a nebudeš se muset za prací někdy stěhovat. Jinak platby za elektřinu budou rok od roku větší až do doby kdy bude elektřiny nedostatek (po roce 2030) a bude se častěji vypínat. Tepelné čerpadlo pro starý dům ti moc elektřiny neušetří. Jinak před rokem 1990 jsme museli držet hubu a krok kvůli komunistům, tak nyní se to změnilo a musíš držet hubu kvůli bance a hypotéce.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru