Předmět Autor Datum
Před nedávnem jsem našel odkaz na polský web, kde byl podrobný seznam aut, která mohou E 10 používat…
czcharlie 31.01.2024 00:27
czcharlie
Dobrý den ,děkuji za rozsáhlou odpověď , ketrá mi jednoznačně neodpovídá na dotaz , včera jsem natan…
Peru 31.01.2024 09:19
Peru
Jednoznačnou odpověď (snad) lze najít na seznamu vydaném ACEA, na webu jsou dohledatelné jeho kopie…
czcharlie 31.01.2024 10:49
czcharlie
Moc děkuji takže uvidíme jak se bude chovat na vervu 100 a zůstaneme u ní
Peru 31.01.2024 11:16
Peru
A co například půl nádrže 100 a půl nádrže 90.:-)
nerady 31.01.2024 17:31
nerady
Auto se bude chovat úplně normálně, problém se projeví až líh v benzinu něco poškodí (především hadi…
czcharlie 01.02.2024 01:18
czcharlie
děkuji zůstanu u prémiových paliv a uvidím , horší je to na veteránech a zahradní technice tam holt…
Peru 01.02.2024 07:07
Peru
děkuji po dlouhém hledání jsem článek s odkazem na polský web našel https://www.portalridice.cz/clan…
Peru 04.02.2024 08:19
Peru
Přeju samozřejmě, aby to fungovalo i když nějaké pochybnosti zůstaly. Na webu Opel E10 pro auta vyro… poslední
czcharlie 04.02.2024 20:58
czcharlie
Moje zkušenost už s levnýma E5: Mám dlouhodobě nejezdící( ale pojízdnou) Feldu 1997 50kW, jezdím pr…
Lk1 01.02.2024 18:11
Lk1
Přesně na tohle hledám odpověď ta corsa má najeto cca 66 tisíc rok 98 , vše OK a já ji zruším jen po…
Peru 02.02.2024 08:52
Peru
U všech těch strojů okolo domu leju už několik let benzín 100 a nic nevypouštím. Na jaře koupím kany…
nerady 02.02.2024 10:47
nerady

Před nedávnem jsem našel odkaz na polský web, kde byl podrobný seznam aut, která mohou E 10 používat, ale nějak jsem si ho nepoznamenal a teď už ho nemůžu najít. Ovšem ani nová auta nejsou úplně imunní, se stoupajícím obsahem lihu, který velice ochotně přijímá vodu ze vzdušné vlhkosti se zkracuje doba, po které líh obsahující vodu vypadává ze směsi a zůstává na dně nádrže odkud ho palivové čerpadlo dopraví do vstřikovačů. A jelikož směs lihu s vodou je silně korozivní lze si snadno domyslet co to se vstřikovači v nichž jsou velmi tenké otvory udělá. A nejen se vstřikovači, po cestě z nádrže ke vstřikům je spousta míst, kde si koroze může zařádit. Už jsou k dostání i aditiva, která mají motor chránit. Jen tak z plezíru jsem prošel ceny a když se spočítají ceny všech doporučených aditiv (já teda počítal jen s aditivem VIF, kerý omezuje zakarbonování a aditivem, které omezuje korozi vlivem lihu) tak mi vyšla cena 1l benzinu 95 na nějakých 45,-Kč. To už pak vyjde levněji 100 oktanový bezin (v praxi spíš 98). Ovšem zase je tu zase - při použití více oktanového benzinu by se mělo upravit nastavení řídicí jednotky, minimálně předstih. Podle některých pramenů nastavení pro benzin 95 oktanů může mít při použití 100 oktanového benzinu neblahý vliv na katalyzátor a také i na DPF. A pak babo raď.
Zapoměl jsem na aplikaci EuroOil srdcovka - v ní lze nalézt seznam čerpacích stanic EuroOil, ve kterém je uvedeno, které ze stanic mají momentálne jaký benzin. EuroOil distribuuje bezin od nulového obsahu ekosajrajtu až po 10% a stav se průběžně mění podle toho co pumpa dostala. Ovšem síť EuroOil není nijak zvlášť hustá...

Jednoznačnou odpověď (snad) lze najít na seznamu vydaném ACEA, na webu jsou dohledatelné jeho kopie (včetně webu z odkazu). Ten dokument je ovšem dost nejednoznačný a asi v něm spousta aut chybí, komplexní informace výrobců aut zřejmě chybí. Možná by se dalo něco najít přímo na webu Opel - Wauxhall. Teoreticky by uvedené auto nemělo mít s E10 problém ovšem silně pochybuji, že u starších aut se tím kdokoli zabýval takže u nich je použitelnost E10 spíš jen odhad než exaktní zjištění.

Edit: přímo na webu Opel Vauxhall se píše doslovně toto "Customers with vehicles built prior to January 2000 are urged to continue to use E5 unleaded petrol in line with Government guidance. However, for OPEL owners with vehicles built within the last 21 years, the change in standard petrol from E5 to E10 will have no impact on the way that they fill their vehicles at the pumps." Tedy to co je napsáno v dokumentu ACEA platí pro vozy od roku výroby 2000.

Auto se bude chovat úplně normálně, problém se projeví až líh v benzinu něco poškodí (především hadičky, těsnění, vstřiky a palivové čerpadlo) a to není otázka dnů ani týdnů. Degradace součástek probíhá plíživě a trvá delší dobu než dojde do té míry kdy se to projeví na chodu motoru. Nápad Neradyho na míchání Vervy a E10 stojí určitě za úvahu, ovšem v každém případě se provoz auta logicky prodraží.

Přeju samozřejmě, aby to fungovalo i když nějaké pochybnosti zůstaly. Na webu Opel E10 pro auta vyrobená před r. 2020 nedoporučují. Ale na druhou stranu ani nepíší, že to nelze a je rozdíl něco nedoporučit nebo jednoznačně vyloučit. Spíš mám pocit, že to nikdo nezjišťoval a tak se zdráhají se oficiálně vyjádřit ať tak nebo tak. Asi to bude chtít pro jistotu pravidelně kontrolovat stav ohrožených součástek.

Moje zkušenost už s levnýma E5:

Mám dlouhodobě nejezdící( ale pojízdnou) Feldu 1997 50kW, jezdím prakticky jen na technické jednou za dva roky. Po nastartování letos koukám že pod regulátorem tlaku paliva crčí benzín! Vyšrouboval jsem ho, vnitřní gumový okroužek zmizel/rozpustil se zřejmě v "benzínovodolihu", vnější okroužek tam byl ale přirozežraný a netěsnil vůbec. Po odšroubování regulátoru vnitřek plný rzi s benzínem!
A rameno plováku ukazatele v nádrži totálně zarezlé.
Atd atd
A to byl ten nejlevnější E5 po několika letech!

Takže E10 bych si do Feldy např. netroufnul nalívat.

Přesně na tohle hledám odpověď ta corsa má najeto cca 66 tisíc rok 98 , vše OK a já ji zruším jen používáním E10 , to nechci. Jinak je to opravdu běs i s E5 karburátor centrály honda jsem po půl roce stání musel komplektně vyčistit , Stadiona jsem přidřel nebot jsem jen dolil čerství benzín do cca půl litru starého přes zimu, u pařeza jsem byl nucen vyměnit karburátor původní mi nešel vyčistit a hadičky jakékoliv do roka ztvrdnou , o Teře a ostatních sekačkách ani nemluvím doma chytnou , nechávám v nádržích jen opravdu minimum , doleju do plna čerstvím ,ale pak když dojedu benzín do dna musím čistit bílou kaši v karburátoru. jsem zvědav na jaře na sekaci traktor ten nemá ani kohout na benzínu , dostal v září vervu 100 a minulí týden nechytil ( má el startér tak nabíjím akumulátor), pila a křovinák jdou otočit a benzín vylít , tera teoreticky taky , ale co čtyřtaktní sekačky a centrála , hadička nepřístupná , otočit lze až po vypuštění oleje, a co pak s benzínem když další využití stroje bude až za 3-6 měsíců. Holt přejdeme na aku stroje projezdíme kilometry autem z důvodu nabití aku ( pozemky bez elektřiny. Tady se opravdu něco nepovedlo. Nebo najít pumpu kde je benzín bez biosložky

U všech těch strojů okolo domu leju už několik let benzín 100 a nic nevypouštím. Na jaře koupím kanystr a ten mi vydrží až do podzimka. Zbytek naleju do auta a tak to dělám každý rok. Zatím to jde ale až to podělají úplně tak také nevím.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru