Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Před nedávnem jsem našel odkaz na polský web, kde byl podrobný seznam aut, která mohou E 10 používat…
czcharlie 31.01.2024 00:27
czcharlie
děkuji po dlouhém hledání jsem článek s odkazem na polský web našel https://www.portalridice.cz/clan…
Peru 04.02.2024 08:19
Peru
Přeju samozřejmě, aby to fungovalo i když nějaké pochybnosti zůstaly. Na webu Opel E10 pro auta vyro… poslední
czcharlie 04.02.2024 20:58
czcharlie

Před nedávnem jsem našel odkaz na polský web, kde byl podrobný seznam aut, která mohou E 10 používat, ale nějak jsem si ho nepoznamenal a teď už ho nemůžu najít. Ovšem ani nová auta nejsou úplně imunní, se stoupajícím obsahem lihu, který velice ochotně přijímá vodu ze vzdušné vlhkosti se zkracuje doba, po které líh obsahující vodu vypadává ze směsi a zůstává na dně nádrže odkud ho palivové čerpadlo dopraví do vstřikovačů. A jelikož směs lihu s vodou je silně korozivní lze si snadno domyslet co to se vstřikovači v nichž jsou velmi tenké otvory udělá. A nejen se vstřikovači, po cestě z nádrže ke vstřikům je spousta míst, kde si koroze může zařádit. Už jsou k dostání i aditiva, která mají motor chránit. Jen tak z plezíru jsem prošel ceny a když se spočítají ceny všech doporučených aditiv (já teda počítal jen s aditivem VIF, kerý omezuje zakarbonování a aditivem, které omezuje korozi vlivem lihu) tak mi vyšla cena 1l benzinu 95 na nějakých 45,-Kč. To už pak vyjde levněji 100 oktanový bezin (v praxi spíš 98). Ovšem zase je tu zase - při použití více oktanového benzinu by se mělo upravit nastavení řídicí jednotky, minimálně předstih. Podle některých pramenů nastavení pro benzin 95 oktanů může mít při použití 100 oktanového benzinu neblahý vliv na katalyzátor a také i na DPF. A pak babo raď.
Zapoměl jsem na aplikaci EuroOil srdcovka - v ní lze nalézt seznam čerpacích stanic EuroOil, ve kterém je uvedeno, které ze stanic mají momentálne jaký benzin. EuroOil distribuuje bezin od nulového obsahu ekosajrajtu až po 10% a stav se průběžně mění podle toho co pumpa dostala. Ovšem síť EuroOil není nijak zvlášť hustá...

Přeju samozřejmě, aby to fungovalo i když nějaké pochybnosti zůstaly. Na webu Opel E10 pro auta vyrobená před r. 2020 nedoporučují. Ale na druhou stranu ani nepíší, že to nelze a je rozdíl něco nedoporučit nebo jednoznačně vyloučit. Spíš mám pocit, že to nikdo nezjišťoval a tak se zdráhají se oficiálně vyjádřit ať tak nebo tak. Asi to bude chtít pro jistotu pravidelně kontrolovat stav ohrožených součástek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru