Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení části půdního prostoru

Dobrý den,
chtěl bych požádat o názor na zateplení části půdního prostoru:
Ve starém domě v patře jsou 2 vytápěné místnosti, v jedné je pracovna, ve druhé spíše skladiště.Na pracovnu navazují ze dvou stran pod šikmou střechou malé přístěnky, kde 2 šikmé stěny jsou podbity prkny na krokvích a jelikož není střecha zateplena, tak je tam velká zima, která skrze slabší zeď prostupuje do pracovny.V minulosti jsem nízkoexpanzní pěnou zatáhnul alespoň spáry mezi prkny aby netáhlo.
Pokud bych tyto přístěnky zevnitř komplet zateplil 5 cm polystyrenem a PU pěnou včetně podbitých stěn, nezpůsobím nějakou nežádoucí kondenzaci, která by poškozovala krokve?

Střecha nezateplena, na krokvích pouze latě/tašky.

děkuji
Petr

Předmět Autor Datum
Ano, způsobíš. Je potřeba natáhnout parotěsnou folii a zateplit nad nahoře, ne zevnitř. Jak a kolik…
Rce 16.01.2024 23:04
Rce
Zateplovat 90 let starou střechu nemá smysl,časem se musí udělat nová,chtěl jsem nouzově vyřešit níz…
daedalus 16.01.2024 23:49
daedalus
Ale jde to. Musí to však dělat někdo, kdo tomu rozumí, jinak je víc škody. Jsou firmy, co tam dovedo…
Rce 18.01.2024 22:55
Rce
Co zateplit pouze bocni stenu zevnitr toho pristenku?
Jan Fiala 17.01.2024 05:10
Jan Fiala
Na stěny tedy nalepím PU pěnou polystyren a co se týče podbitých stěn prkny,natáhnul bych folii,kter…
daedalus 17.01.2024 10:41
daedalus
Nevím, jak je rozložení. Předpokládal jsem, že je na půdě vytápěná část, která souvisí s nevytápěnou…
Jan Fiala 17.01.2024 14:02
Jan Fiala
Ano na příčky 20 cm polystyren,s prkny raději nic dělat nebudu.
daedalus 18.01.2024 09:54
daedalus
(zevnitř těch kamrdlíků) Zevnitř nikdy.
Rce 18.01.2024 22:58
Rce
Zevnitr mysleno z te studene strany. Podle tebe je to blbý nápad? Dům taky zatepluješ zvenku.
Jan Fiala 19.01.2024 06:02
Jan Fiala
Ano, dům a vše zateplujeme zvenku. Cílem je, aby rosný bod byl někde uvnitř polyše, ne nikde jinde.…
Rce 19.01.2024 23:09
Rce
Řešil jsem problém v podkroví. Starý barák, všude myši, původní stavitel jen dostavěl dvě zdi cihlou…
JoDiK 19.01.2024 10:24
JoDiK
5 cm je sakra málo, aby byl rosný bod uvnitř. Teplé to bude, to jo. Ale účelem je ten rosný bod. Dop… poslední
Rce 19.01.2024 23:17
Rce
Tak teoretici mne jistě napadnou, ale já teď, trochu "obšírněji", popíši moji praktickou zkušenost,…
George63 19.01.2024 17:35
George63
Tak bych to celkem bral. Jen třeba zjistit, jestli nevlhnou trámy. On může na pohled být hezký, ale…
Rce 19.01.2024 23:15
Rce

Zateplovat 90 let starou střechu nemá smysl,časem se musí udělat nová,chtěl jsem nouzově vyřešit nízké teploty z podkroví ale pokud by to dělalo neplechu,tak nevím jak to jinak pořešit,asi 50 let byla na těch prknech jakási černá papírová lepenka.

Nevím, jak je rozložení. Předpokládal jsem, že je na půdě vytápěná část, která souvisí s nevytápěnou.
Takže co zateplit pouze stěny té nevytápěné (klidně hodně silným polystyrenem - 5cm je málo) sousedící s vytápěnou (zevnitř těch kamrdlíků) a zbytek nechat? Pak nebudeš mít problém s kondenzací, protože to bude větrat stejně jako před tím, jen zamezíš úniku tepla na stěně, kde to potřebuješ.

Řešil jsem problém v podkroví. Starý barák, všude myši, původní stavitel jen dostavěl dvě zdi cihlou na 30 a zateplil šikminu pod střechou a strop. Z té původní snad jen 15-ky zdi odělující dvě půdy v zimě "sálal" chlad až hrůza. Prvních pár let jsem to nouzově zakryl zevnitř 5cm polystyrenem (prostě jsem ho opřel o zeď a upevnil u stropu lištou). Pocitově se to úplně změnilo. Pak byl čas na trvalé řešení, ale zateplovat polystyrénem ze strany myší se mi nechtělo a protože za 5cm polystyrénem se nic nevytvořilo (žádná plíseň nebo tak), tak jsem tam opět zevnitř nalepil 10cm polystyrénové desky, hezky omítnul na perlinku a věřím, že rosný bod musí vycházet uvnitř toho polystyrénu, když i 5cm bylo OK.
Takže podle mé zkušenosti, to aspoň někdy zevnitř jde...
Vysvětluju si to tak, že ten polystyrén ma několikanásobně větší izolační vlastnosti než staré (možná i hliněné) cihly, takže tvoří vlastně celou "zeď".

Tak teoretici mne jistě napadnou, ale já teď, trochu "obšírněji", popíši moji praktickou zkušenost, kterou jsem získal po dlouhých letech. ;-)
Máme, u naší obytné podkrovní místnosti, kde máme i kuchyňský kout a vaří se zde, rovněž, na jedné straně přístěnek, kde mám takovou malou pracovnu. A ta je spojena, s touto obytnou místností dvěřmi, v podstatě stále otevřenými.
Původně tato místnost, ani tento přístěnek, nebyly přes zimu používány, obydleny a vytápěny.
Druhá stěna této obývací místnosti, která sousedí zase s nezateplenou půdou, má složení - zevnitř vápenná omítka, heraklit 2,5 cm na trámkových stojkách síly 10 cm, pak další vrstva heraklitu a opět vápenná omítka. Takže celková síla stěny je 15 cm.
No a asi, před 50-ti lety, kdy jsme místnost zabydlovali i na zimu (pro naše rodiče), tak jsem potřeboval rovněž, "co se dalo", zateplit.
Strop v přístěnku je rovněž z velké části šikmina, kterou tvoří podbití prkny na krokvích. Na podbití, ze spodu, je přichycený klasický "palach" a běžná vápenná omítka + malba.
Na krokvích shora je prkenný záklop a původně asf. papír a asbestové šablony. Nyní, už asi 7 let, difusní folie, kontralatě, latě a plechová krytina Monterey.
Takže jsem tehdy, tu šikminu, zateplil tak (nebylo peněz), že jsem nadrtil, z odpadních polystyrenových obalů a pouzder ze zboží, jemnější drť (ale ne na drobné kuličky) a shora, na horní půdičce, kde byl přístup do prostoru mezi podbytí a záklop, mezi ty krokve, jsem tuto drď vsypal do tohoto prostoru (vrstva cca 13-15 cm, na celou výšku krokví). Vše bylo tedy zadarmo.
Nahoře je tento prostor, takto vyplněný tím polystyrenem, otevřený na tu horní půdičku (může odvětrávat).
A do té druhé stěny této místnosti, zhotovené z toho hetraklitu na trámcích, jsem nahoře, mezi stojkami, udělal otvory a tu stěnu vyplnil zase volně sypaným perlitem.
Vše tedy bez jakékoliv parotěsné zábrany.
No a za celou tu dobu, tedy těch 50 let, nebyl nikdy a nikde žádný problém s nějakou kondenzací, ani plísněmi, jak na těch šikminách, tak ne té stěně k nezateplené půdě. Povrch je dotykově krásně teplý i při velkých mrazech, žádný chlad od těchto povrchů nesálá.
Dokonce, než jsme se synem postavili jeho RD (2005), tak v tom přístěnku měli, s jeho manželkou a jedním dítětem, asi 2 roky i ložnici, ve které každodenně spávali 2-3 lidé.
A tuto místnost a přístěnek, nyní trvale, po dobu už asi zase 18 let, obýváme zase celodenně my s maželkou.
V kuchyňském koutě, který je součástí této místnosti (velká cca asi 23 m2), se ještě každý den i běžně vaří.
A navíc, z prostoru toho kuchyňského koutu, jsou ještě další dveře, i do malého sociálního zařízení, s umyvadlem, WC a sprchovým koutem.
Což uvádím vše z toho důvodu, že předpoklad vyšší relativní vlhkosti vzduchu, ve všech těchto propojených prostorách, je občas velmi reálný.
Takže bych se nebál, ve Vašem případě, rovněž vysypat ty šikminy tím nadrceným polystyrenem, mezi to podbití prkny a i jenom tu krytinu (ty tašky). Je to jednoduché a levné (těch polystyrenových obalů ze zboží se mnohde válí mnoho i kolem kontejnerů, nebo se dají sehnat různě u různých obchodů, případně i po sousedech).
A nic nebrání případně tomu, aby jste pak, i z té spodní strany, dělal další úpravy.
Navíc "ekologicky" využijete a uplatníte odpadový plastový materiál (ten obalový polystyren). :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru