Předmět Autor Datum
Topi horni cast po cele sirce radiatoru nebo jen v obladti privodu? Kdyz jste nekolikrat odvzdusnova…
Jan Fiala 07.01.2024 13:04
Jan Fiala
Píšete málo informací.Vzdálenost netopícího radiátoru od zdroje ohřevu vody je možná problém.U radiá…
Lubomír 07.01.2024 14:15
Lubomír
Sklon radiátoru musí jít nahoru k odvzušňovacímu šroubu. Odvzdušňujte v okamžiku kdy bude oběhové če…
Stefran 07.01.2024 15:27
Stefran
Nepíšeš jaké ..oběhové čerpadlo ..Například některé ..WILO .. 3 tři volitelné stupně otáček ..Je dob…
E250TD 07.01.2024 17:12
E250TD
A hlavně se nikdo nezeptal na který stupen je nastavena termostatická hlavice.... Jestli na 1-2 tak…
jezekhifi 09.01.2024 09:00
jezekhifi
Jak víš, že tam má termostatické hlavice? I kdyby ano, radiátor by měl hřát rovnoměrně i na nižší st…
host 09.01.2024 09:12
host
Přesně jak píše Host. Radiátor musí vždy topit celý. Hlavice sníží průtok vody, to ano, ale teplota…
Lukas1982 09.01.2024 10:47
Lukas1982
Pánové sorry ale já to znám s praxe. Není to blbost! Přece teplo stoupá nahoru.
jezekhifi 10.01.2024 16:47
jezekhifi
Píšete to dobře,radiátor který topí celý nahoře nemůže být zavzdušněný,vzduch by nehřál.Proto jsem u…
Lubomír 10.01.2024 18:47
Lubomír
Hádat se nebudu, ale radiátor musí být v horní části teplejší než dole, protože odevzdal energii do…
čumil old 10.01.2024 18:10
čumil old
radiátor musí být v horní části teplejší než dole Ano, to je bez debat a naprosto souhlasím. Pokud…
Lukas1982 10.01.2024 19:29
Lukas1982
No mě to dělalo, že čerpadlo bylo slabé a nedotlačilo vodu
Cigy 15.01.2024 15:35
Cigy
Za prvé je nutné vyloučit všechny možné závady, především možnost zavzdušnění. To je ten důvod, proč… poslední
Tepelný technik 29.01.2024 21:21
Tepelný technik

Topi horni cast po cele sirce radiatoru nebo jen v obladti privodu?
Kdyz jste nekolikrat odvzdusnovali, byl tam stale vzduch? Pokud ano, tak nezbyva nez opakovat tolikrat, az to skutecne odvzdusnite.
Pises, ze jste dopousteli vodu. Ta by nejak znatelne unikat nemela.

Zkiste snizit rychlost cerpadla

Píšete málo informací.Vzdálenost netopícího radiátoru od zdroje ohřevu vody je možná problém.U radiátorů co topějí celé přiškrťte průtok tak,aby však dále topily celé,něco tomu radiátoru co je před ním,nebo blíže topidlu strhává průtok,proto topí jen vrch.Pusťte čerpadlo na plný výkon,ať vytlačí případné vzduchové bubliny a opět vše důkladně odvzdušněte.Zkuste vylučovací metodou, uzavřít všechny ostatní radiátory,pokud začne topit celý tak je to OK.Potom v celém systému seřídit průtoky na všech radiátorech.:-)

Přesně jak píše Host. Radiátor musí vždy topit celý. Hlavice sníží průtok vody, to ano, ale teplota musí být rovnoměrná v celém radiátoru, takže je tam evidentně vzduch. Stačí dopustit vodu, aby byl tlak cca 2,8 BAR a na druhý den vypnout kotel a po pár hodinách odvzdušnit radiátory aby byl ve finále celkový tlak cca 1-1,4 BAR. 0,8 už je na hraně, protože kotel nemusí při tak nízkém tlaku začít topit. Já mám roky tlak 1,2 a není žádný problém. Někdy pomůže, ač to zní divně, poklepávat na trubky od spodu směrem nahoru a vzduch se nahromadí až na závěrečné "větve".

Píšete to dobře,radiátor který topí celý nahoře nemůže být zavzdušněný,vzduch by nehřál.Proto jsem uvedl možnosti výše.Může být někde vzduch na zpátečce před ním,tam nedochází k podtlaku od čerpadla,tudíž ani přísunu teplé vody do celého radiátoru.Ono to sice cirkuluje,ale špatně,pak hřeje jen vrch.Dále jak jsem uvedl,seřídit průtoky,protože to má velký vliv na stejnoměrné ohřátí těles,voda i když je v okruhu čerpadlo teče cestou kde je nejmenší dpor,takže topí jen vrch,nebo šikmo od kohoutu dolů na druhý konec radiátoru chladnější,nebo úplně studený.Kdybych to neřešil po praktické stránce tak o tom nebudu psát.
Tazatelka se neozývá,také by to chtělo fotku jak to čerpadlo je zabudované,může v něm být vzduch a je v poloze,že se samo neodvzdušní a má malý výkon,nedává tlak.Malý příklad.Na podzim jsem si doma připojoval krbovky s výměníkem.Rozvody staré železné,navrtat trubky,navařit mufny,pak šroubované asi tři metry,jenže s vyhýbáním se rohům.Vše uděláno,napuštěno,čerpadlo fungovalo jak má.Druhý den se zavzdušnilo.Odvzdušnil jsem odvzdušňovákem nad kamny a stejně se mu nechtělo,zurčel v něm vzduch.Vše jsem původně vymyslel do spádu aby to bylo samoodvzdušnovací.Jenže v zápalu práce jsem jedno koleno našrouboval jinak.Člověk by nevěřil,že tak malá vzduchová kapsa v jednom kolínku zavzdušní čerpadlo.Do kolena jsem navrtal otvor,vyřízl závit ,dal mosazný odvzdušnovací šroubek s těsněním a je po problému.
Na základě toho vzduchu v čerpadle to topilo,ale část radiátorů netopila téměř vůbec a další jenom vrchy.:-)

Za prvé je nutné vyloučit všechny možné závady, především možnost zavzdušnění. To je ten důvod, proč vám každý skutečný odborník řekne, že to potřebuje vidět, než vám bude radit. Ale jestliže topení dříve fungovalo, a ta závada se objevila po jediné změně (výměně čerpadla), tak mám jenom jeden doplňující dotaz: bez ohledu na poměry na radiátoru, je v místnosti dostatečně teplo, nebo vám jenom vadí, že hřeje jen nahoře? Jestliže je místnost dostatečně vytopena, pak se nic neděje, a vy poprvé vidíte, jak se má chovat radiátor ve správně vyváženém systému. A sice: po celé délce nahoře má být alespoň přibližně stejně teplý až do konce. (Mimo extrémně dlouhá tělesa, kde je mírný pokles teploty na konci přirozený). Ve směru shora dolů se má teplota snižovat, a to velice výrazně, pocitově to vypadá, jakoby hřálo jen přibližně horních 20%. Jsou-li venkovní teploty nižší až minusové, teplá oblast se zvětšuje, při vzestupu venkovních teplot se zmenšuje. Předpokládám, že kotel máte v regulaci podle snímače venkovní teploty (takzvaná ekvitermní regulace), a že radiátory mají termoregulační ventily s hlavicemi snímajícími vnitřní teplotu v místnosti. Každý jiný způsob regulace je horší, případně úplně špatný. Jestliže místnost není dostatečně vytopena, znamená to, že buď je nedostatečná teplota topné vody od kotle (špatně nastavená regulace), nebo má těleso nedostatečný výkon pro danou velikost místnosti ( a dříve se to "nahánělo" vyšším výkonem čerpadla, aby bylo celé těleso teplé, a dávalo vyšší výkon). Oběhové čerpadlo topení by mělo ve většině případů vytvářet diferenční tlak cca 10 kPa (neboli 0,1 Bar, 0,1 Atp, 1 m vodního sloupce). Zvyšování výkonu oběhového čerpadla je ale podle mých dlouholetých zkušeností oblíbeným způsobem řešení špatně navržených otopných soustav nedostatečně kvalifikovanými obsluhami. Snad vám to pomůže, Václav, 32 let řídící technik teplárny

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru