Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zahradní hadice

Zdravím. Potřebuji poradit, jakou 25mm zahradní hadici. Dočetl jsem se, že ty, co jsou uvnitř gumové, že mají delší životnost oproti těm vinylovým. A že čím hrubší, tím méně pravděpodobné, že se zlomí. Jenže výrobci toto neuvádí. Nevím tedy, jak poznat kvalitní hadici. V r.2014 jsem koupil jakousi dražší, která dodnes drží tvar a nezlomila se nikde. Uvnitř je gumová. Nekroutí se, je taková tuhá(ale ohebná). Pak jsem koupil 2x nějaké hadice(pravda, byly levné), které se lámou. Splaskavají vlastní váhou. Kvalita o ničem. Jednu mi v Tescu vzali zpátky, druhou používám. Tato je taky docela tlustá a na první pohled bytelná, ale jak se v nějakém místě zlomí, už si to pamatuje.

Máte nějakou osvědčenou? O značku mi nejde, ale pokud by taková hadice byla kvalitní a česká, dám přednost jí. Akceptuji, že kvalitnější jsou dražší.
děkuji

Předmět Autor Datum
Mně funguje tahle https://www.gumex.cz/h/zahradni-hadice-astra-yellow-profi-05247?Filter=True
umfa 06.08.2023 17:08
umfa
Otázka jasná, odpověď poměrně složitá. Osobně používám a koupil jsem v posledních letech cca 4 druhy…
George63 06.08.2023 17:10
George63
Zdravím,to píšete dobře,například jezírkové filtrace mají z tohoto důvodu přímo na čerpadle umístěnu…
Lubomír 06.08.2023 21:19
Lubomír
UV lampu mám u jezírka už dost let, občas ji zapojím a nechám vyčistit vodu. Koupil jsem ji kdysi ve…
Karel04 06.08.2023 22:38
Karel04
děkuji všem za odpovědi. Ještě mi byla doporučena výrobcem tato(nedělám reklamu ani na ebchod, ani n…
patyk 03.09.2023 07:03
patyk
Mám jí jenom kousek cca 8 metrů. Drží profil. Když jsem jí kupoval u známého, tak mi říkal, že to ne…
nerady 03.09.2023 09:22
nerady
No, právě že na slunci bude. A ty levné, nebo prostě jiné hadice, na slunci splaskly i třeba při jed…
patyk 03.09.2023 11:19
patyk
Ta v tom Tvém posledním odkaze je shodná s tou mou starou a dobrou (pevnou), kterou jsem uváděl ve s…
George63 03.09.2023 12:10
George63
Pokud to má být pořád na jednom místě, tak kup černou trubku co se používá na vodovod do země, kde p… poslední
nerady 03.09.2023 16:49
nerady

Otázka jasná, odpověď poměrně složitá. Osobně používám a koupil jsem v posledních letech cca 4 druhy a jednu mám už snad 30 let. Všechny plastové. Ta nejstarší je PVC s výpletem a poměrně silnostěnná a ta drží průřez bez problémů a neláme se vůbec. Ty novější jsou, jak píšete, některé lepší a tvarově stálejší, některé horší. Poradit ale konkrétní je opravdu těžké. V současnosti je nabídka poměrně hodně široká (jak co se týká složení-3 vrstvy i 4 vrstvy i co se týká výrobců a rovněž co se týká cen), ale pokud ji kupuji na netu, tak je to vždy "sázka do loterie". Občas pomohou recenze. Při koupi v obchodě je možné si ji osahat a odhadnout, zda by mohla být dobrá. Zjednodušeně, čím silnější stěna, pevnější a tužší, tím je předpoklad, že bude tvarově stálejší. Ale to je celkem asi jasné. Důležité ovšem také je, aby, pokud se PVC hadice někde "zlomí", nebo překroutí, nezůstala takto po delší dobu. Většinou si to pak "pamatuje" a toto místo zůstává trvale problematické.
Ale podělím se zde zrovna o jednu zkušenost, která s otázkou sice nesouvisí, ale je docela podstatná a důležitá.
Pokud se používá hadice pro napájení nějakého zavlažovacího zařízení, ovládaného automatickým časovačem, který je velmi citlivý na nečistoty (já osobně pro automatické zavlažování ve skleníku), tak je velmi důležité, aby hadice měla vnitřní vrstvu světelně nepropustnou (ochrana proti tvorbě řas), neboť pokud jde o hadici průsvitnou, po kratší době se v ní začne tvořit vrstva řas a ty pak po uvolnění ucpávají systém časovače a komplikují jeho bezproblémové využití. A v tomto případě rovněž i doporučuji namontovat, před napojením hadice na časovač, ještě pro jistotu i přídavný filtr.
P.S. Než jsem dopsal, poslal odkaz umfa. Tuhle mám rovněž a mám s ní rovněž dobrou zkušenost. A kupoval jsem ji vzhkedem k posledně uvedenému problému s řasou. ;-)

Zdravím,to píšete dobře,například jezírkové filtrace mají z tohoto důvodu přímo na čerpadle umístěnu UV lampu,která růstu řas zabraňuje.Asi před rokem jsem to viděl u kamaráda,je tam kousek skleněné trubice a UV lampa zvenčí,již mám jednu připravenu z kontejnerového robotického vysavače,zabuduju ji k jezírkovému čerpadélku,které jen cirkuluje vodu,ale s řasou se stále potýkám,no uvidím až to spáchám,jestli to bude fungovat.Koupit to hotové nemá to kouzlo jako vlastné projekt.:-)

Mám jí jenom kousek cca 8 metrů. Drží profil. Když jsem jí kupoval u známého, tak mi říkal, že to není úplně to co se prodávalo před 35 lety, ale nikdo mu jí nereklamuje. Hlavní je nikde jí nelámat a nenechávat na slunci. I cena je slušná. V obchodě za ní chtějí od 80,- Kč za metr.:-)

No, právě že na slunci bude. A ty levné, nebo prostě jiné hadice, na slunci splaskly i třeba při jednom, dvou slunečných dnech. Jedna z nich byla koupena v akci v Tescu před asi 7mi léty(bylo to v den, kdy Britové rozhodli o brexitu :D ) za 250kč/25m za hadici 19mm. Tehdy dobrá cena, ale kvalita nižší. Hadici jsem táhl po zemi, pak změnil směr do pravého úhlu a hadice se v určitém místě zlomila. Chtěl jsem tedy nechat hadici pro přepouštění mezi dvěmi kubíkovkami. Nehýbal bych s ní, ale byla by na slunku. Splaskla. Pak jsem koupil v místním železářství hadici pro stejné účely a taky k ničemu.

Mám však hadici, kterou jsem koupil ještě dříve. Byla dražší, ale je celou dobu na slunci. Když ji zlomím, nechám třeba přes zimu v takovém stavu, tak na jaře, když ji použiji(roztahnu), tak po zlomu není ani památky.

Ta v tom Tvém posledním odkaze je shodná s tou mou starou a dobrou (pevnou), kterou jsem uváděl ve svém prvním příspěvku. Já ji mám tedy pouze v 1/2" provedení, ale ta drží profil i na slunci a opravdu se neláme. Ale jestli je ta v odkaze stejně kvalitní, težko říct. Ale má tu nevýhodu (u mne), že vzhledem k tomu, že je průsvitná, tak se v ní tvoří řasa a ta mi pak dělala problémy dále. Takže ji používám pouze na krátkodobé a stříkání, zalévání a napouštění bazénu.
Ono bude ale asi problém i v tom větším průměru. Pokud to bude 1", tak i ta odolnost proti zlomení bude horší, jako u slabšího.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru