Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce bytové jednotky - umakart

Zdravím ve spolek,

Mám dotaz, bohužel vzhledem k nešťastným okolnostem v rodině jsem přišel k bytové jednotce po prarodičích v bytové jednotce se nachází umakartové jádro klasika koupelna/wc.
Nejlepší samozejmě chápu, že by bylo to celé zbourat a nechat vyzdít, bohužel v koupelně ještě než jsem se stal vlastníkem zhruba dva roky zpět proběhla rekonstrukce a to takovým způsobem, že nejspíše umakartové jádro zůstalo zachované na něj se nalepil sádrokarton, udělali obklady atd... Rekonstrukce zhruba 80tis.
A mě je líto samozřejmě jak citově, tak i finančně to lusknutím prstu vše "zničit", jelikož ta koupelna jako taková je hezká.

Jedná se mi o to, že vnitřek je samozřejmě nerozpoznatelný, že by tam byl umakart, ale vnějšek - příčka do chodby je stále nevzhledný umakart a mě se jedná o to, jak nejvhodněji postupovat, abych tento umakart svépomocí "zakryl".

Napadlo mě několik variant:

1) Zdrsnit povrch umakartu, napenetrovat, natáhnout lepidlo + perlinka a následně štuk.
2) Nalepit na umakart polystyren třeba jedničku na něj následně lepidlo + perlinka + štuk.
3) Navrtat/přilepit sádrokarton a poté natáhnout štuk.

Další problém je že na fotce je možné vidět hliníkové lištičky, které kryjí spoj mezi částí koupelny a částí WC, zde je tato umakartová stěna (WC - ta menší část) lehce křivá, tudíž první varianta asi nepřipadá v úvahu jelikož by bylo třeba asi nanést hodně lepidla, aby se to vyrovnalo.
A nakonec poslední problém jsou futra/dveře nedokáži si představit, jak je pak v jakékoliv z možností řešit - máte někdo prosím rozumná doporučení? Asi by nebyl problém nechat si udělat dvoje dveře i s futry na zakázku, ale samozřejmě by bylo lepší nějaké konvenční řešení.

Nikdy jsem nic podobného nedělal, ale chci se něčemu přiučit, abych nebyl úplné manuální střevo. :D

Moc vám děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bod 1 a 2 jsou totální kraviny. Z těchto variant bych asi (s výhradami) hlasoval jedině pro 3. Nechá…
Rce 01.08.2023 00:26
Rce
To ano, ale jak píšu zbytek chodby je ve štuku (Jelikož to jsou původní betonové panely) tudíž by by…
TheStage 01.08.2023 09:18
TheStage
Nemusíš dělat konstrukci můžeš to nalepit na buchty. Buchty různě velké, tím to srovnáš. IMHO na tom…
Rce 01.08.2023 23:22
Rce
Buchtami myslíte prosím co? :D Já bych to raději také nejraději zboural, bohužel jak píši je mi toh…
TheStage 02.08.2023 08:51
TheStage
Buchty = kydance lepidla. Hlavně do krajů a tak aby sádroš nepružil, až to ztuhne. Lepidlo bych voli…
Rce 02.08.2023 22:52
Rce
Tohle je právě pěna která neexpanduje přímo na lepení sádrokartonu i s možností vyrovnání do cca 20m… poslední
TheStage 03.08.2023 07:00
TheStage

To ano, ale jak píšu zbytek chodby je ve štuku (Jelikož to jsou původní betonové panely) tudíž by bylo takové zvláštní jelikož všechny stěny mají takovou hrubší texturu a tahle by byla absolutně "hladká", ale to je detail.

Uvidím, hlavně to tam dojedu přeměřit, protože si nejsem úplně jistý, zda budu schopen udělat konstrukci z profilů před tím, jelikož ta umakartová stěna ujíždí a dole je mnohem blíž k těm futrům, která jsou na levé straně.

Každopádně to tedy udělám jak doporučujete, spíš se mi jednalo o to, zda to je není nesmysl a potom jak tam napasovat nějaká rozumná futra nebo obložku.

Moc děkuji.

Buchtami myslíte prosím co? :D

Já bych to raději také nejraději zboural, bohužel jak píši je mi toho líto a nikdo nečekal, že se to vše tak rychle semele, ta koupelna se nechávala udělat zhruba tři roky zpátky a bohužel se zvolil tento způsob, jelikož prarodiče nechtěli z bytu odejít, tudíž se to rekonstruovalo při jejich přítomnosti, takže nebylo ani moc možností, zároveň chtěli aby to nebylo moc nákladné a samozřejmě rychlé.
No rok poté umřel jeden z prarodičů a další rok poté druhý.

No a zbyla koupelna která uvnitř vypadá hezky nějaká koruna do toho také samozřejmě zahučela a my to chceme mít s přítelkyní přechodově, jelikož máme pozemek takže zde plánujeme třeba tak pět let pobýt a poté to pronajímat.

Včera jsem se tam byl podívat a vše si změřit, před ten umakart stejně nebude možné udělat konstrukci z profilů jelikož se tam nevejde ten profil, tudíž nejspíše ten sádrokarton prostě nalepím nějakou tou speciální pěnou a bude hotovo a použiji ten nátěr, který doporučujete abych se s tím nemusel patlat.
Dveře asi také řešit nebudu ani nějakou obložku jelikož jsem je měřil a ty původní umakartové dveře mají výšku nějakých 197,5 a šířku 62, tak zkusím pak dojít až to bude hotové do nějakého obchodu, kde prodávají interierové dveře a uvidíme co vymyslí, ale myslím, že by se tam třeba něco běžného mohlo vejít, při nejhorším se prostě udělají na zakázku.

Upřímě už to chci mít z krku, protože jsem tam měl řemeslníky, kteří dělali sádrokarton a novou el. byl jsem dohodnutý, že dodělají i tohle, ale jak začlo být hezky, tak vzali kramle na stavby a ignor. :D

PS: pěnou myslím ne klasickou montážní pěnu, ale nějakou tu speciální na lepení sádroše od Tytanu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru