Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce bytové jednotky - umakart

Zdravím ve spolek,

Mám dotaz, bohužel vzhledem k nešťastným okolnostem v rodině jsem přišel k bytové jednotce po prarodičích v bytové jednotce se nachází umakartové jádro klasika koupelna/wc.
Nejlepší samozejmě chápu, že by bylo to celé zbourat a nechat vyzdít, bohužel v koupelně ještě než jsem se stal vlastníkem zhruba dva roky zpět proběhla rekonstrukce a to takovým způsobem, že nejspíše umakartové jádro zůstalo zachované na něj se nalepil sádrokarton, udělali obklady atd... Rekonstrukce zhruba 80tis.
A mě je líto samozřejmě jak citově, tak i finančně to lusknutím prstu vše "zničit", jelikož ta koupelna jako taková je hezká.

Jedná se mi o to, že vnitřek je samozřejmě nerozpoznatelný, že by tam byl umakart, ale vnějšek - příčka do chodby je stále nevzhledný umakart a mě se jedná o to, jak nejvhodněji postupovat, abych tento umakart svépomocí "zakryl".

Napadlo mě několik variant:

1) Zdrsnit povrch umakartu, napenetrovat, natáhnout lepidlo + perlinka a následně štuk.
2) Nalepit na umakart polystyren třeba jedničku na něj následně lepidlo + perlinka + štuk.
3) Navrtat/přilepit sádrokarton a poté natáhnout štuk.

Další problém je že na fotce je možné vidět hliníkové lištičky, které kryjí spoj mezi částí koupelny a částí WC, zde je tato umakartová stěna (WC - ta menší část) lehce křivá, tudíž první varianta asi nepřipadá v úvahu jelikož by bylo třeba asi nanést hodně lepidla, aby se to vyrovnalo.
A nakonec poslední problém jsou futra/dveře nedokáži si představit, jak je pak v jakékoliv z možností řešit - máte někdo prosím rozumná doporučení? Asi by nebyl problém nechat si udělat dvoje dveře i s futry na zakázku, ale samozřejmě by bylo lepší nějaké konvenční řešení.

Nikdy jsem nic podobného nedělal, ale chci se něčemu přiučit, abych nebyl úplné manuální střevo. :D

Moc vám děkuji.

Předmět Autor Datum
Popravdě nevím, všechny varianty se mně zdají být ok. 3) se mně zdá nejjednodušší, šťuk tam natahova…
Lukas1982 31.07.2023 19:26
Lukas1982
Já si vůbec tak nějak říkám, zda tu třetí variantu neprovést způsobem, že bych vytvořil prostě klasi…
TheStage 31.07.2023 20:43
TheStage
Myslím, že to zvládneš bez problémů jak píšeš. Švagr si tak ze sádrošů udělal sám podhledy a to s tí…
Lukas1982 01.08.2023 04:01
Lukas1982
Bod 1 a 2 jsou totální kraviny. Z těchto variant bych asi (s výhradami) hlasoval jedině pro 3. Nechá…
Rce 01.08.2023 00:26
Rce
To ano, ale jak píšu zbytek chodby je ve štuku (Jelikož to jsou původní betonové panely) tudíž by by…
TheStage 01.08.2023 09:18
TheStage
Remal struktura (vzhled štuku). Zpenetrovat vhodnou penetrací natřít remalem a pak do barvy jakou ch…
CreativanDevil 01.08.2023 20:10
CreativanDevil
Remal souhlas, penetrace vřelý nesouhlas.
Rce 01.08.2023 23:18
Rce
Nemusíš dělat konstrukci můžeš to nalepit na buchty. Buchty různě velké, tím to srovnáš. IMHO na tom…
Rce 01.08.2023 23:22
Rce
Buchtami myslíte prosím co? :D Já bych to raději také nejraději zboural, bohužel jak píši je mi toh…
TheStage 02.08.2023 08:51
TheStage
Buchtami myslíte prosím co? :D Buchty jaou starý způsob lepení dlaždiček. Na dlažku se kydla hrouda…
čumil old 02.08.2023 19:57
čumil old
Buchty = kydance lepidla. Hlavně do krajů a tak aby sádroš nepružil, až to ztuhne. Lepidlo bych voli…
Rce 02.08.2023 22:52
Rce
Tohle je právě pěna která neexpanduje přímo na lepení sádrokartonu i s možností vyrovnání do cca 20m… poslední
TheStage 03.08.2023 07:00
TheStage

Já si vůbec tak nějak říkám, zda tu třetí variantu neprovést způsobem, že bych vytvořil prostě klasickou konstrukci na příčku ze sádroše před tím umakartem a udělal tam takový odskok, abych tam mohl šoupnout nějakou konvenční obložkovou zárubeň a ty původní futra z umakartu prostě nevyříznout.
Pak by vlastně ta zárubeň zakryla to "slepé" místo mezi sádrokartonem a umakartem a zároveň by navazovala na obě strany, jestli mi rozumíte.

Takhle to zní docela proveditelně, že by to i průměrný nešika jako já mohl zvládnout. :D

Spíš by mě zajímalo, jestli si to jako úplný amatér takto v hlavě nekreslím až moc růžově. :D

Myslím, že to zvládneš bez problémů jak píšeš. Švagr si tak ze sádrošů udělal sám podhledy a to s tím neměl žádné zkušenosti. Montuje obložkové zárubně. Já jsem v 18 letech zase obložil sádrošem sklep, protože ty stěny nebyly zrovna rovné a byla by potřeba udělat nová omítka, což se mně nechtělo. To by bylo při omítání stropu mnou více omítky na zemi než tam, kde by měla být. Sice jsem naivně očekával, že to udělám za den nebo dva, ale povedlo se to výborně. Ikdyž mně to trvalo při práci 3-5 hodin denně více jak týden :-) Normální dělník by to měl max. na druhý den hotové a určitě líp, ale na 18 let celkem dobrý úspěch a návic je to jen sklep, takže to nemuselo být perfektní... Pakárna bylo vyřezávání a následné lepení "perlinky" navazujících sádrokartonů a konečné broušení, to byl prach všude, ale povedlo se to a drží to dodnes, čemuž se divím.

To ano, ale jak píšu zbytek chodby je ve štuku (Jelikož to jsou původní betonové panely) tudíž by bylo takové zvláštní jelikož všechny stěny mají takovou hrubší texturu a tahle by byla absolutně "hladká", ale to je detail.

Uvidím, hlavně to tam dojedu přeměřit, protože si nejsem úplně jistý, zda budu schopen udělat konstrukci z profilů před tím, jelikož ta umakartová stěna ujíždí a dole je mnohem blíž k těm futrům, která jsou na levé straně.

Každopádně to tedy udělám jak doporučujete, spíš se mi jednalo o to, zda to je není nesmysl a potom jak tam napasovat nějaká rozumná futra nebo obložku.

Moc děkuji.

Buchtami myslíte prosím co? :D

Já bych to raději také nejraději zboural, bohužel jak píši je mi toho líto a nikdo nečekal, že se to vše tak rychle semele, ta koupelna se nechávala udělat zhruba tři roky zpátky a bohužel se zvolil tento způsob, jelikož prarodiče nechtěli z bytu odejít, tudíž se to rekonstruovalo při jejich přítomnosti, takže nebylo ani moc možností, zároveň chtěli aby to nebylo moc nákladné a samozřejmě rychlé.
No rok poté umřel jeden z prarodičů a další rok poté druhý.

No a zbyla koupelna která uvnitř vypadá hezky nějaká koruna do toho také samozřejmě zahučela a my to chceme mít s přítelkyní přechodově, jelikož máme pozemek takže zde plánujeme třeba tak pět let pobýt a poté to pronajímat.

Včera jsem se tam byl podívat a vše si změřit, před ten umakart stejně nebude možné udělat konstrukci z profilů jelikož se tam nevejde ten profil, tudíž nejspíše ten sádrokarton prostě nalepím nějakou tou speciální pěnou a bude hotovo a použiji ten nátěr, který doporučujete abych se s tím nemusel patlat.
Dveře asi také řešit nebudu ani nějakou obložku jelikož jsem je měřil a ty původní umakartové dveře mají výšku nějakých 197,5 a šířku 62, tak zkusím pak dojít až to bude hotové do nějakého obchodu, kde prodávají interierové dveře a uvidíme co vymyslí, ale myslím, že by se tam třeba něco běžného mohlo vejít, při nejhorším se prostě udělají na zakázku.

Upřímě už to chci mít z krku, protože jsem tam měl řemeslníky, kteří dělali sádrokarton a novou el. byl jsem dohodnutý, že dodělají i tohle, ale jak začlo být hezky, tak vzali kramle na stavby a ignor. :D

PS: pěnou myslím ne klasickou montážní pěnu, ale nějakou tu speciální na lepení sádroše od Tytanu.

Buchtami myslíte prosím co? :D

Buchty jaou starý způsob lepení dlaždiček.
Na dlažku se kydla hrouda malty, a pak se to doklepalo paličkou na zeď. V případě křivé stěny jsi dal větší nebo menší kydanec a rovnal sis tak dlaždice do lajny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru