Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna plynového kotle a ohřev vody

Dobrý den,
budu z bytu (3+1) vyhazovat starý plynový kotel a karmu a řeším místo nich náhradu. Plynař, kterého jsem si na to pozval, mi nabídl kotel s průtokovým ohřevem vody, buď bez zásobníku horké vody, nebo s předehřevem na 21l a 42l. A já moc nevím, co mám vybrat. Známý měl zásobník 21l a říkal, že je to prakticky zbytečné, akorát to žere plyn a ohřívá to pořád vodu, ikdyž není celý den doma. Nechal si předehřev vypnout a používá to jako klasický průtokový ohřívač a prý v tom nepozoruje rozdíl.
Já se spíš přikláním ještě k jiné variantě - koupit samostatný kotel a bojler na vodu zvlášť. Protože v bytě je teď sprchový kout, ale časem bude vana. A já jsem veliký koupač. U průtokového ohřívače se bojím, že když poteče sprcha a někdo pustí vodu v kuchyni, tak to rozhasí teplotu vody, což se u bojleru nestane.. takže mám z toho hlavu v pejru, co pořídit? Má ten předehřev na 21l smysl? Stejně než doteče předehřátá horká voda k baterii, tak už je ohřátá i v průtokáči... Nebo je lepší koupit samostatný bojler?

Předmět Autor Datum
Zásobník na teplou vodu v plynovém kotli většinou odejde jako první, znám tak tři lidi které to potk… nový
nerady 05.06.2023 19:43
nerady
Od kotlů s vestavěným zásobníkem se ustupuje. Stejně funguje víceméně jako průtokáč a jsou drahé pří… nový
čechy 05.06.2023 21:10
čechy
Dobrá otázka. Nejedná se o odpověď, ale spíš o podporu otázky, jelikož mě takové rozhodnutí bude nej… nový
Jarick 05.06.2023 21:53
Jarick
Kotel se zásobníkem nebrat. Obvykle brzy zásobník prorezne a výměna znamená rozebrat kotel do mrtě (… nový
Rce 05.06.2023 23:18
Rce
To cos napsal vůbec nechápu. Teda začátek příspěvku. No vlastně ani toto "kde je trojcestný ventil,… nový
Lukas1982 06.06.2023 02:45
Lukas1982
Samozřejmě, trojcestný ventil je řízen termostatem někde. Přepíná topení do bojleru nebo do baráku.… nový
Rce 06.06.2023 23:36
Rce
manželka pustí v kuchyni teplou na nádobí, Tenhle problémek řeší malý bojler pod linkou. Stačí 10li… nový
čumil old 06.06.2023 19:55
čumil old
"Já se spíš přikláním ještě k jiné variantě - koupit samostatný kotel a bojler na vodu zvlášť." Přes… nový
Lukas1982 06.06.2023 02:33
Lukas1982
Mám visací kotel se zásobníkem (externí tank se mi nikam nevejde), nijak nerozporuju to, že je kompl… nový
touchwood 06.06.2023 06:14
touchwood
Průtokáč právě aby to stihl ohřát ve šneku, než voda zmizí do kohoutku, má obvykle podstatně nižší p… nový
Rce 06.06.2023 23:39
Rce
Čůreček? :-) Je to čůrek. ;-) https://cs.wiktionary.org/wiki/čůrek nový
host 07.06.2023 09:46
host
:-D nový
Rce 07.06.2023 22:53
Rce
Díky všem za odpověď a rady. Nechal jsem se pány z několika firem přesvědčit, že průtokový ohřívač b… nový
Frciiik 29.06.2023 18:11
Frciiik
Zase děláš něco pro své zdraví - otužuješ se, nebo dej tu sprchu na těch pár vteřin stranou.:-) poslední
nerady 29.06.2023 20:21
nerady

Zásobník na teplou vodu v plynovém kotli většinou odejde jako první, znám tak tři lidi které to potkalo. Když budeš mít průtokový ohřívač v plynovém kotli, tak to máš za jedny peníze. Nevím kolik lidí bude na tu teplou vodu, ale když se jdeme večer sprchovat tak už v kuchyni nikdo neřádí. Pokud seš mladší, tak děti už spí a s manželkou se dohodnete kdo jde dřív do koupelny. Pokud seš velký koupač, tak už si šetři peníze na vodu a plyn či elektřinu na ohřev.:-)

Od kotlů s vestavěným zásobníkem se ustupuje. Stejně funguje víceméně jako průtokáč a jsou drahé případné opravy. Cena/ užitek neodpovídá. Nedoporučuji ho.
Pro byt s krátkýma rozvodama stačí průtokáč, jen je určený pro ohřev jednoho kohoutku a průtok je většinou stažený na 9-10 l/min aby stíhal dohřívat. Při puštění druhého kohoutku může zakolísat teplota vody. Pozná se to hlavně ve sprše. Napouštění vany může trvat trochu déle, vzhledem k menšímu průtoku. Také chvíli trvá, než kotel najede na plný výkon, chvíli teče studenější voda a odpustí se trochu víc vody. Výhoda je, že vodu ohříváte až když ji potřebujete. Nevybíral bych ze základních slabších ale silnějších kotlů, každý kilowat při ohřevu je znát.
Druhá varianta se samostatným bojlerem se doporučuje v domě, kde jsou delší rozvody vody, máte připravenou teplou vodu a větší průtok pro rychlejší naplnění vany a pří puštění druhého kohoutku pokles teploty je menší. Teplou vodu máte připravenou a trochu větší spotřebu plynu.

Je to hlavně o komfortu a potřebách domácnosti a kolik peněz chcete investovat do výměny.

Průtokový kotel je levnější, může zakolísat teplá voda a její průtok přes kotel je pomalejší a při ohřehu odpustíte více studené vody. Kotel častěji startuje při každém puštění teplé vody a poklesne teplota vody než kotel najede znovu na plný výkon. Průtokáče musí mít více kilowat aby stačil ořát vodu. Na průtokáč si musíte zvyknout, hlavně, když jste před tím měli kotel se zásobníkem.

Kotel + samostatný zásobník je na pořízení dražší, zabere více místa. Teplá voda je hned připravená se stejným průtokem co studená a trochu více spotřebuje plyn na ztráty v izolaci zásobníku. Může být i slabší kotel, vodu dohřívá průběžně. Okledně komfotru je určitě lepší a pro vanu je lepší tato varianta.

Dobrá otázka. Nejedná se o odpověď, ale spíš o podporu otázky, jelikož mě takové rozhodnutí bude nejspíš za nedlouho čekat také. Mám cca 13 let plynový kotel (protherm) se zásobníkem (40L). Zatím jsem měnil jen expanzku. Sice jde nastavit v kterých hodinách se bude voda dohřívat, ale izolace na zásobníku je "nic moc" (možná dnes je to jinak). Jelikož jsem ale nedávno předřadil před plynový kotel bojler vyhřívaný přebytkama s FVE, tak bych nyní asi šel do průtokáče. Zásobník je v takovém případě spíš na škodu. Tím chci jen říct, že je dobré přemýšlet i trochu do budoucna. Na druhou stranu (jelikož přebytky FVE nejsou stále) jak "průtokáč" stíhá ohřívat vodu, když je puštěná na více místech? Mohou to alespoň částečně vyřešit třeba termostatické baterie? Nebo spíš půjde o výkon, aby ten plynový kotel stíhal ohřívat v jakékoliv situaci a pak řešit spíš cena/výkon?

Kotel se zásobníkem nebrat. Obvykle brzy zásobník prorezne a výměna znamená rozebrat kotel do mrtě (zásobník je až u zdi). Jestli průtokový ohřívač nebo použít klasický bojler připojený na ústřední topení, to se musíš rozhodnout sám podle počtu obyvatelstva v domě, jejich oblibou v čvahonění ve vodě a tak. Obvykle průtokový ohřívač vodu jen cmrndá. Když se sprchuješ a manželka pustí v kuchyni teplou na nádobí, rázem klepeš pod sprchou řádnou kosu. Já mám klasický bojler 80 litrů připojený na kotel (kde je trojcestný ventil, který řídí teplotu v bojleru. Kolik litrů potřebuješ, to musíš určit z počtu koupáníchtivých občanů doma.

To cos napsal vůbec nechápu. Teda začátek příspěvku. No vlastně ani toto "kde je trojcestný ventil, který řídí teplotu v bojleru". Trojcestný ventil neřídí teplotu, to je termostat, který zapíná a vypíná ohřev... Trojcestný ventil jen směřuje vodu tam, kde je potřeba a prioritou bývá TUV.

"Já se spíš přikláním ještě k jiné variantě - koupit samostatný kotel a bojler na vodu zvlášť." Přesně takto to mám já mnoho let a jsem naprosto spokojený. Neměnil bych. Nepřímotopný zásobník na horkou vodu Dražice, kotel Baxi DuoTec 24KW. Vše řídí kotel pomocí trojcestného ventilu. Prioritu má vždy teplá voda. Celý objem se ohřeje do 20 cca minut, ale teplá voda teče vždy (objem zásobníku je 80 litrů). Průtokáč je jako "rychlovarná konvice", za chvilku se topné těleso obalí vodním kamenem.
U klasického zásobníku stačí jednou za cca 5 let vyměnit anodu a pro jistotu i těsnění příruby, otázka 500,- celkem. Ta anoda je tam právě kvůli tvrdosti vody, trochu ji snižuje a zabraňuje korozi, takže se kamenec neusazuje na stěny zásobníku a ani do potrubí. Je dobré se občas mrknout jak to vypadá. Tím myslím třeba jednou za 5 let, ne jednou měsíčně, takový pedant nejsem. My používáme v koupelně vodu ze studny. Je pitná, ale o dost tvrdší než voda z řádu. V kuchyni máme klasickou městskou vodu. Pro mě je tohle téma dobré připomenutí, že bych to měl zkontrolovat a případně objednat, protože jsem to několik let nedělal... Takže díky. Moc se mně do toho nechce, ale stejně se tomu nevyhnu. Dej pak vědět, cos nakonec vybral a jak jsi spokojený.

Mám visací kotel se zásobníkem (externí tank se mi nikam nevejde), nijak nerozporuju to, že je komplikovanější a náchylnější na závady, ale teplá voda z něj teče prakticky okamžitě (samozřejmě když vychladnou trubky, je to poznat a trvá, než vyteče vychladlá voda) a její teplota je následně stabilní. Mýlíš se v tom, že čistý průtokáč je stejně rychlý - není. Musíš vždy uvažovat tzv. dopravní zpoždění, tj. musí ti vytéct studená voda z trubek, za ní poteče další studená, kterou nestihne hořák nahřát (tady už jinak teče teplá ze zásobníku). A teprve až se nažhaví vlastní had výměníku (který navíc stále ochlazuje protékající studená voda), tak teprve potom poteče teplá. Navíc regulace teploty takového ohřevu bude mít taky dopravní zpoždění a do ustáleného stavu se dostane pozdě - regulační překmit do velmi horké vody, kterou budeš muset regulovat na kohoutku.

Co se spotřeby plynu týká, nic jako stálé dohřívání vody se moc nekoná, pokud se voda nespotřebovává, naopak kotel se při přepnutí na "průtok" rozjíždí pomalu a nikoli hned na 100% výkonu.

Díky všem za odpověď a rady. Nechal jsem se pány z několika firem přesvědčit, že průtokový ohřívač bude v bytě stačit a teď, po dvou dnech používání hořce lituju. Ale snad je to jenom na zvyku, není to úplně vhodné na můj způsob používání. Jsem totiž zvyklý se osprchovat, vypnout vodu, namydlit se a vyšamponovat a pak vodu zase zapnout, abych se opláchl. A tam je právě ten problém. Když zapnu vodu, abych se opláchl, chvilku teče ještě teplá voda z trubek, ale pak z ničeho nic přijde na 2-3 vteřiny studená voda, kterou nestačil kotel po opětovném spuštění ohřát. Takže neustále musím myslet na to, že když takto pustím vodu, že přijde "studená vlna". Manželka při sprchování vodu vůbec nevypíná a umývá se na jeden zátah, takže ta je maximálně spokojená. Takže si budu muset zvyknout. Ale dneska bych volil určitě jinak a nemám z nového kotle vůbec radost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru