Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna plynového kotle a ohřev vody

Dobrý den,
budu z bytu (3+1) vyhazovat starý plynový kotel a karmu a řeším místo nich náhradu. Plynař, kterého jsem si na to pozval, mi nabídl kotel s průtokovým ohřevem vody, buď bez zásobníku horké vody, nebo s předehřevem na 21l a 42l. A já moc nevím, co mám vybrat. Známý měl zásobník 21l a říkal, že je to prakticky zbytečné, akorát to žere plyn a ohřívá to pořád vodu, ikdyž není celý den doma. Nechal si předehřev vypnout a používá to jako klasický průtokový ohřívač a prý v tom nepozoruje rozdíl.
Já se spíš přikláním ještě k jiné variantě - koupit samostatný kotel a bojler na vodu zvlášť. Protože v bytě je teď sprchový kout, ale časem bude vana. A já jsem veliký koupač. U průtokového ohřívače se bojím, že když poteče sprcha a někdo pustí vodu v kuchyni, tak to rozhasí teplotu vody, což se u bojleru nestane.. takže mám z toho hlavu v pejru, co pořídit? Má ten předehřev na 21l smysl? Stejně než doteče předehřátá horká voda k baterii, tak už je ohřátá i v průtokáči... Nebo je lepší koupit samostatný bojler?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky všem za odpověď a rady. Nechal jsem se pány z několika firem přesvědčit, že průtokový ohřívač b…
Frciiik 29.06.2023 18:11
Frciiik
Zase děláš něco pro své zdraví - otužuješ se, nebo dej tu sprchu na těch pár vteřin stranou.:-) poslední
nerady 29.06.2023 20:21
nerady

Díky všem za odpověď a rady. Nechal jsem se pány z několika firem přesvědčit, že průtokový ohřívač bude v bytě stačit a teď, po dvou dnech používání hořce lituju. Ale snad je to jenom na zvyku, není to úplně vhodné na můj způsob používání. Jsem totiž zvyklý se osprchovat, vypnout vodu, namydlit se a vyšamponovat a pak vodu zase zapnout, abych se opláchl. A tam je právě ten problém. Když zapnu vodu, abych se opláchl, chvilku teče ještě teplá voda z trubek, ale pak z ničeho nic přijde na 2-3 vteřiny studená voda, kterou nestačil kotel po opětovném spuštění ohřát. Takže neustále musím myslet na to, že když takto pustím vodu, že přijde "studená vlna". Manželka při sprchování vodu vůbec nevypíná a umývá se na jeden zátah, takže ta je maximálně spokojená. Takže si budu muset zvyknout. Ale dneska bych volil určitě jinak a nemám z nového kotle vůbec radost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru