Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna plynového kotle a ohřev vody

Od kotlů s vestavěným zásobníkem se ustupuje. Stejně funguje víceméně jako průtokáč a jsou drahé případné opravy. Cena/ užitek neodpovídá. Nedoporučuji ho.
Pro byt s krátkýma rozvodama stačí průtokáč, jen je určený pro ohřev jednoho kohoutku a průtok je většinou stažený na 9-10 l/min aby stíhal dohřívat. Při puštění druhého kohoutku může zakolísat teplota vody. Pozná se to hlavně ve sprše. Napouštění vany může trvat trochu déle, vzhledem k menšímu průtoku. Také chvíli trvá, než kotel najede na plný výkon, chvíli teče studenější voda a odpustí se trochu víc vody. Výhoda je, že vodu ohříváte až když ji potřebujete. Nevybíral bych ze základních slabších ale silnějších kotlů, každý kilowat při ohřevu je znát.
Druhá varianta se samostatným bojlerem se doporučuje v domě, kde jsou delší rozvody vody, máte připravenou teplou vodu a větší průtok pro rychlejší naplnění vany a pří puštění druhého kohoutku pokles teploty je menší. Teplou vodu máte připravenou a trochu větší spotřebu plynu.

Je to hlavně o komfortu a potřebách domácnosti a kolik peněz chcete investovat do výměny.

Průtokový kotel je levnější, může zakolísat teplá voda a její průtok přes kotel je pomalejší a při ohřehu odpustíte více studené vody. Kotel častěji startuje při každém puštění teplé vody a poklesne teplota vody než kotel najede znovu na plný výkon. Průtokáče musí mít více kilowat aby stačil ořát vodu. Na průtokáč si musíte zvyknout, hlavně, když jste před tím měli kotel se zásobníkem.

Kotel + samostatný zásobník je na pořízení dražší, zabere více místa. Teplá voda je hned připravená se stejným průtokem co studená a trochu více spotřebuje plyn na ztráty v izolaci zásobníku. Může být i slabší kotel, vodu dohřívá průběžně. Okledně komfotru je určitě lepší a pro vanu je lepší tato varianta.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny