Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč mi nebouchají kapslíky

Dobrý den
Poradil by mi prosím nějaký dobrý člověk, co dělám špatně, že mi přestaly bouchat kapslíky.
Jsou v původní krabičce – doma v teple.
Jedná se o to, že na stará kolena se vracím do westernových mladých let posbíral jsem skoro všechny repliky revolverů a perkusáků od firmy Denix. Některé jdou na kapsle už od výroby a některé ne. Tam jsem si vždy poradil, až nyní nemůžu jeden perkusák přimět k bouchání. Jelikož jsem v bubínku už 3x zalomil závitník (s tím jsem se již vypořádal), tak vyrábím trny na kapslíky z mosazné tyčky. Vím, že musí kapslík sedět na rovné ploše až na doraz. Přes to mi to ani ve svěráku (na poklep kladívkem přes tyčku) nebouchá. Co dělám špatně??? Nerad bych to předělával na dětské kapslíky, protože jsou barevné a každý bych musel zvenčí nabarvit, protože by to na zdi nevypadalo dobře.
Poradí mi někdo??
Moc děkuji
Michal

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím,můžete přiblížit čemu říkáte kapsliky a dětské kapsliky?Jestli máte na mysli ty papírové pás…
Lubomír 22.03.2023 15:08
Lubomír
Dobrý den Moc děkuji, ale přiznám se, že to moc nechápu. Pokusím se to vysvětlit blíže. Oba druhy ka…
medvidek181 22.03.2023 15:31
medvidek181
ty opravdové kapslíky se nazývají perkusní zápalka a to, na co se navlékají se nazývá piston https:…
gilhad 22.03.2023 16:57
gilhad
Moc děkuji. Já to ale v první ředě zkouším ve svěráku kladívkem přes tačku. Přikládám obrázky. M.
medvidek181 22.03.2023 19:43
medvidek181
Pokud zápalku navléknete/nasadíte přímo na tu tyčku ve svěráku a pořádně do toho kladivem praštíte (…
gilhad 22.03.2023 22:49
gilhad
Ne to nejsou opotřebované (na střílení mám jiné kategorie D - bez Z.Pasu), ale jsou tak z fabriky, p…
medvidek181 22.03.2023 23:10
medvidek181
Dobrý den,koukněte do odkazu,je to tam dobře popsané.Hlavně buďte opatrný,přímo u nás za obcí daleko… nový
Lubomír 23.03.2023 16:51
Lubomír
Moc a moc Vám děkuji. Michal poslední
medvidek181 23.03.2023 20:02
medvidek181

Zdravím,můžete přiblížit čemu říkáte kapsliky a dětské kapsliky?Jestli máte na mysli ty papírové pásky s třaskavou směsí,tam je to jedno jaký je úderník. Nebo startovací do poplašné pistole,tak ty mají okrajový zápal,podobně to má flobertka a malorážka.Takže úderník musí být s malým výstupkem na okraji.Je to uvnitř tak řešené,kdysi jsem polašnou delaboroval,zajímalo mě to.Je to jinak řešené než v kapslicích do brokovnice,tam je středový zápal i když jsou brokové náboje i malorážkové,tam je zápal také okrajový.Toto bude celý problém proč to nebouchá.:-)

Dobrý den
Moc děkuji, ale přiznám se, že to moc nechápu. Pokusím se to vysvětlit blíže. Oba druhy kapslíků (dětské - z hračkárny i do perkusního revolveru - pravé - z obchodu se zbraněmi) mají stejný tvar (ikdyž odlišný průměr a materiál) rovného hrnce bez pokličky, v malém. Do dětského jsou menší (teď nevím průměr), za pár kaček, plastové většinou červené nebo žluté. Ty větší (opravdové) jsou z mědi mají průměr 4mm a jsou dost drahé.
Těmi se zabývám - jsou do replik perkusáků.
V bubínku je šest trnů (snad se tomu říká "Pistolník" - nevím). Na který se kapslíky nasazují. Ty mají oprostřed otvor (ja ko u opravdových perkusýků akapslík dosedá jen po obvodu. Úderník má plošku přes celý kapslík - nikoli špičku. Při nejhorším to mohu vyfotit a přiložit.
Moc děkuji předem.
Michal

ty opravdové kapslíky se nazývají perkusní zápalka a to, na co se navlékají se nazývá piston

https://cs.wikipedia.org/wiki/Perkusn%C3%AD_z%C3%A1palka

Pokud to nejde odpálit ani silným úderem (častý problém bývá unavená pružina, u kladiva se nebojte do toho opravdu pořádně praštit ...), tak tam buď je dost blbě geometrie, nebo slož už nefunguje (navlhlá, promaštěná, ...) (Jo pochopitelně je nutno před pokusy ty zápalky vizuálně zkontrolovat, zda jsou nepoškozené a vypadají tak, jak mají vypadat.)
(Já bych osobně vzal jednu zápalku, které nespustila, a hodil ji do rozpálených kamen (s brýlemy samozřejmě a hned zavřel prosklená dvířka) a koukal, jestli pšoukne - pokud ne, tak tam prostě chybí slož zcela. Povinné varování - nedoporučuju to nikomu zkoušet, kdo to udělá, zodpovídá si za výsledek i všechny následky sám. A už vůbec nikomu nedoporučuju se v takové nespustivší zápalce něčím štourat a nějak experimentovat s tím, co vyšťourá, protože to může kdykoli explodovat, určitě je to jedovaté a nepochybně jsou na to potřeba mnohá oprávnění a drahé vybavení a bambilión norem ... nemluvě o tom vědět, co a proč a jak dělá a co se může stát - určitě to má dost energie nejen na trvalé poškození oka)

Ideálně by měl být konec pistonu rovný, kolmý na tu díru uvnitř, vyplňovat skoro celou zápalku (bývá na konci trochu zúžený, aby šla snáz navléknout). pro odpálení je asi lepší větší plocha pistonu, ale pro zapálení prachu je zase potřeba dost velký kanálek k prošlehnutí plamene, takže se používá rozumný kompromis. (Vy to asi nepotřebujete, pokud to máte jen na ozdobu, ale i tak bych doporučil si pročíst zákon o zbraních, ono kdysi byly perkusní šestiraňáky jen na občanku, ale pak se to změnilo na zbroják a pak se to měnilo ještě dál a někteří lidi to nesledovali a pak z toho případně měli mrzení ...)

Konec kladívka by měl být taky rovný, rovnoběžný s koncem pistonu a dopadat kolmo (a silně). Často bývá konec kladívka opatřený záhlubní, nebo vypracovaný okolo zápalky (aby zášleh nešel ven), pak teda mluvím o dnu té díry (rovné, rovnoběžné, dopadat kolmo) a je potřeba ještě zkontrolovat, že stěny (zvláště při dopadu) nedrhnou o zápalku a že není v koutech díry nečistota nebo jiné zaoblení, které by to zachytilo/přibrzdilo o okraj zápalky - čili "díra" na kladívku by měla být raději širší, než uzší a mít dost dobré rovné dno.

Pokud zápalku navléknete/nasadíte přímo na tu tyčku ve svěráku a pořádně do toho kladivem praštíte (při dodržení rovnoběžnosti ploch a kolmosti úderu), tak by to mělo "pšouknout" - pokud ne, tak je slož v háji. (Nebo jste se ostýchal udeřit dost silně.)
Nechat ty zápalky na ústředním topení (které díky vodě nemůže přesáhnout 100 C) by si asi risknul, ale s nějakýma bezpečnostníma opatřeníma (Nedával bych je na to topení přímo, ale řekněme na talíř a ten bych přikryl druhým zhora a odtáhnul odtamtuď záclony a nenechal na to svítit polední slunce. A určitě byl celou dobu na doslech (ideálně dohled, ale ne hned vedle), kdyby se snad přece jen něco zvrtlo, tak aby to neproběhno bez povšimnutí. A k přesušeným zápalkám se choval uctivě minimálně do otestování. )

Teprve když to půjde kladivem, tak má cenu to zkoušet i na těch revolverech. (A takhle se mi zdá, že už nškteré ty pistony jsou na konci úplně opotřebované dokulata a zasloužily by zbrousit do rovna, ale vidím jich jen pár a ještě je nevidím dobře. A pokud to i tak bude odpalovat, tak je brousit netřeba. )

Dobrý den,koukněte do odkazu,je to tam dobře popsané.Hlavně buďte opatrný,přímo u nás za obcí daleko v polích se na základě špatné manipulace s podobnou věcí stalo někdy před čtyřiceti lety neštěstí,chlapi přežili,ale plní střepin a popálení.Byli to střelmistři,jeli rozstřelovat hnůj,zapomněli originál kleště na rozbušky na zápalnou šňůru,ty jsou jen větší než perkusní a s jinou složí,otevřené.Namačkávali to kombinačkama,vybuchlo to v ruce,spadlo do krabice plné rozbušek a pak krabice rozbušek vybuchla celá.Dokázali se dostat k silnici a tam je někdo objevil.
Jinak jako kluci jsme škrábali konce sirek,zabalili do pozlátka,po úderu to slušně bouchalo,pokud dnešní zápalky mají stejnou slož,tak by takto šly plnit vybuchlé zápalky.K ničemu Vás nenavádím,musíte dle vlastního úsudku a rozhodnutí s velkou opatrností.O té opatrnosti píši na základě toho,že mám vojenský ženijní výcvik s trhavinami různého druhu.:-)

https://docplayer.cz/183092226-Vsb-technicka-univerzita-ostrava-fakulta-strojni.html

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru