Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč mi nebouchají kapslíky

ty opravdové kapslíky se nazývají perkusní zápalka a to, na co se navlékají se nazývá piston

https://cs.wikipedia.org/wiki/Perkusn%C3%AD_z%C3%A1palka

Pokud to nejde odpálit ani silným úderem (častý problém bývá unavená pružina, u kladiva se nebojte do toho opravdu pořádně praštit ...), tak tam buď je dost blbě geometrie, nebo slož už nefunguje (navlhlá, promaštěná, ...) (Jo pochopitelně je nutno před pokusy ty zápalky vizuálně zkontrolovat, zda jsou nepoškozené a vypadají tak, jak mají vypadat.)
(Já bych osobně vzal jednu zápalku, které nespustila, a hodil ji do rozpálených kamen (s brýlemy samozřejmě a hned zavřel prosklená dvířka) a koukal, jestli pšoukne - pokud ne, tak tam prostě chybí slož zcela. Povinné varování - nedoporučuju to nikomu zkoušet, kdo to udělá, zodpovídá si za výsledek i všechny následky sám. A už vůbec nikomu nedoporučuju se v takové nespustivší zápalce něčím štourat a nějak experimentovat s tím, co vyšťourá, protože to může kdykoli explodovat, určitě je to jedovaté a nepochybně jsou na to potřeba mnohá oprávnění a drahé vybavení a bambilión norem ... nemluvě o tom vědět, co a proč a jak dělá a co se může stát - určitě to má dost energie nejen na trvalé poškození oka)

Ideálně by měl být konec pistonu rovný, kolmý na tu díru uvnitř, vyplňovat skoro celou zápalku (bývá na konci trochu zúžený, aby šla snáz navléknout). pro odpálení je asi lepší větší plocha pistonu, ale pro zapálení prachu je zase potřeba dost velký kanálek k prošlehnutí plamene, takže se používá rozumný kompromis. (Vy to asi nepotřebujete, pokud to máte jen na ozdobu, ale i tak bych doporučil si pročíst zákon o zbraních, ono kdysi byly perkusní šestiraňáky jen na občanku, ale pak se to změnilo na zbroják a pak se to měnilo ještě dál a někteří lidi to nesledovali a pak z toho případně měli mrzení ...)

Konec kladívka by měl být taky rovný, rovnoběžný s koncem pistonu a dopadat kolmo (a silně). Často bývá konec kladívka opatřený záhlubní, nebo vypracovaný okolo zápalky (aby zášleh nešel ven), pak teda mluvím o dnu té díry (rovné, rovnoběžné, dopadat kolmo) a je potřeba ještě zkontrolovat, že stěny (zvláště při dopadu) nedrhnou o zápalku a že není v koutech díry nečistota nebo jiné zaoblení, které by to zachytilo/přibrzdilo o okraj zápalky - čili "díra" na kladívku by měla být raději širší, než uzší a mít dost dobré rovné dno.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny