Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dremel Stylo 2050 se při zatížení vypíná

Dobry den. Mam novou malinkou primou brusku Dremel Stylo 2050- sitove napajeni (zdrojem 18V/500mA) a pri praci se pri jemnem zatlaceni na brusku bruska vypne- musi se znova zapnout a znovu jede. Dela to uz odzacatku, jenze ja ji nikdy nepouzival, az ted jsem ji chtel pouzit. Kdyz jsem ji koupil a odzkousel, myslel jsem, ze je to nejaka ochrana proti pretizeni- prstem jde zastavit- vypne se, ale v navodu o tom nic nepisou a normalni to asi neni, jelikoz je bruska pri praci nepouzitelna. V zaruce uz neni. Cim by to mohlo byt? Zdrojem to neni, odzkousel jsem brusku na laboratornim zdroji a dela to taky..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,mám něco podobného,sice na 12 V ,je už letitá,používám skoro denně.Čas od času se začne po…
Lubomír 11.03.2023 14:06
Lubomír
No on tam je mikrospinac na zapinani/ vypinani a pak kolecko na regulaci otacek. ALE: ted jsem odpaj…
nodj 11.03.2023 14:56
nodj
Motorček v tejto "hračke" má výkon cca 25W - žiadnych 130W! Tieto hračky používajú často plastikoví… nový
yYy 12.03.2023 11:45
yYy
Ještě k té brusce. Stejně je to nějak divné. Jak píšeš, i malým zatížením se bruska vypne, nastartuj…
Zerozero 12.03.2023 02:13
Zerozero
No prave to asi vypina elektronika. Ale kdyz jsem otestoval motor primo na laboratornim zdroji, tak…
nodj 12.03.2023 02:40
nodj
To vypadá, že je motorek extrémně slabý. Navíc ho chrání elektronika, že při dosažení max proudu nav…
Zerozero 12.03.2023 03:40
Zerozero
Podobnou brusku vyrábí i Proxxon, také 9W a v sadě je zdroj 12V 1A. Ale v popisu je psáno, že lze po… nový
czcharlie 12.03.2023 10:23
czcharlie
Jo, taky ten motorek asi někde nějaký ještě mám, dělali jsme z toho třeba elektrické jeřáby z Merkur… nový
Karel04 12.03.2023 12:27
Karel04
Našel bych i jejich předchůdce - IGLA Gonio, ty měly ještě kluzná ložiska, dostal jsem ho k narozeni… nový
czcharlie 12.03.2023 12:48
czcharlie
velmi záleží aj na tom,čo s týmto nástrojom opracovávaš,má ochranu proti preťaženiu,ale je určený na… poslední
audax mobile 13.03.2023 18:18
audax mobile

Dobrý den,mám něco podobného,sice na 12 V ,je už letitá,používám skoro denně.Čas od času se začne podobně vypínat,špatně převádí mini vypínač,rozeberu,očistím kontakty uvnitř vypínače a zase jede.Pozor na drobnůstky ve vypínači,dokáže to nedohledatelně vyskákat ven.Tím,že píšete,že nebyla dlouho používána mohly kontakty zoxidovat a špatně převádějí a důsledkem mírných vibrací se rozpojují.:-)

No on tam je mikrospinac na zapinani/ vypinani a pak kolecko na regulaci otacek. ALE: ted jsem odpajel motor od plosnaku a motor zapojil na laboratorni zdroj- napeti jsem zvedal az na 18V, proud jsem mel omezeny asi na 1,5A a motor se pri zmacknuti prstem na otacivou cast take zastavoval- je mozne, ze je bruska takto slaba a nesmi se na ni vubec tlacit? Kazdopadne elektronika to nevypina, je slaboucky motor. Nema nekdo tuto brusku, ze by mi to potvrdil? Ona je malinka- tenoucka..posilam odkaz..

https://www.obi.cz/kompaktni-univerzalni-naradi/dremel-multifunkcni-naradi-2050-stylo-/p/5605159?wt_mc=gs.pla.Technika.Elektrickena%C5%99adi.Miniaturninastrojeap%C5%99islusenstvi&wt_cc1=17531085975&wt_cc4=t&wt_cc9=136570349983&gclid=Cj0KCQiA6rCgBhDVARIsAK1kGPJ7ChuXuUoW5jgMrAmdj0c1mII-jt_mV4dhfK1DtkOVwhtT10g0PSwaAqOXEALw_wcB

Ještě k té brusce. Stejně je to nějak divné. Jak píšeš, i malým zatížením se bruska vypne, nastartuje opětným zapnutím. Tak se ale DC motorky nechovají, pokud to nezpůsobuje nějaká elektronika (regulace), nebo omezení napájecího zdroje.
Při stoupajícím zatížení se zvyšuje výkon a odběr. To až do max. kroutícího možného momentu motorku, pak se motor při stálém brždění zastaví, ale stále má tah. Nijak se nevypne a při odlehčení se zase roztočí.
Pokud je napájení připojeno na motorek přímo a zdroj není omezen, měl by se motorek tak chovat.
Pokud se zastaví a ztratí i tah, je to nějak divné. Snad by to bylo možné, pokud by se jednalo o bezuhlíkový motorek s el. komutací. Tam snad při nějak choulostivém nastavení nebo poruše, by to mohlo tak fungovat. Ž by i při malém zatížení přestala komutace fungovat.
I těch cca 9W, se mi nezdá tak málo, aby se to dalo tak snadno zastavit. Vždyť i motorek v kazetovém přehrávači na dvě tužkové baterie se za řemeničku asi průměru 5mm nenechá tak snadno zastavit. Při rychlopřevíjení kazety musí dát solidní výkon. A dvě tužkovky tolik zase taky nedají.
No asi je to něco "kup a vyhoď". Než to vyhodíš, zkus na to pustit dvojnásobné napětí. Vydrží - nevydrží.
Jinak je to stejně na prd.
Pro srovnání. Mám malou vrtačku na pl. spoje, výroba kdysi dávno ještě za socíku. Má malé sklíčidlo do asi max 2mm. Je na 24V a bere asi 0,5A. Při pokusu ji zastavit prsty za sklíčidlo, jsem si spálil třením prsty.
Jen při pevném stisknutí a pak zapnutí jsem ji udržel. Samozřejmě se motorek choval jak má a tedy v zabržděném režimu bral mnohem víc, než je proud běžný pracovní.
Pravdou však je i to, že ta vrtačka nemá až tak vysoké otáčky, jak je udané u té brusky, tedy může jít do vyššího kroutícího momentu. To může být dáno tzv. založením komutátoru, kdy u vysokootáčkového motorku dochází ke komutaci s "předstihem". To dosáhne vyšších obrátek, za cenu trochu menšího kroutícího momentu při větším zatížení. --- To jen tak na pokec k tématu.

No prave to asi vypina elektronika. Ale kdyz jsem otestoval motor primo na laboratornim zdroji, tak sel prstem zastavit- asi stejnym tlakem, pri kterem se motor zastavoval, kdyz byl v brusce. Kdyz byl zapojeny primo na laboratornim zdroji, nijak se nevypinal, proste jsem ho zastavil prstem a pak se zas roztocil. To vypinani brusky dela asi ochranna elektronika, ktera vypne, kdyz je motor zabrzden. Ale jak rikam, pripojeny motor naprimo na zdroji byl uplne stejne slaby, takze si myslim, ze vypinani brusky nebude zavada, ktera by vypnula brusku jeste pri mensim tlaku na motor, nez motor snese. Proste se zastavi pri stejnem tlaku, akorat ze bruska vypne a musi se znova zapnout. Tot moje uvaha. Zvlastni je, ze bruska ma regulaci- kolecko od 1 do 5 (1 nejpomalejsi, 5 nejrychlejsi) a kdyz bruska jede na rychlost 1 az 3 a zabrzdim ji, bruska nevypne, proste se zastavi motor (jako pri pripojeni primo na zdroj) a pak se zas rozjede. Ale jakmile brusku nastavim na rychlost 3 a vyssi, uz pri zatizeni vypne. Ale je to porad priblizne pri stejnem zatizeni motoru, pri kterem by se motor zastavil tak i tak..

To vypadá, že je motorek extrémně slabý. Navíc ho chrání elektronika, že při dosažení max proudu navíc vypne.
To vypadá, že je to asi v podstatě na prd. Divím se, na co se to prodává. Když je to bruska, mělo by to alespoň trochu brousit. Na šimrání stačí peříčko.
Asi bych zkusil vyřadit regulaci a dát vyšší napětí. Jestli by to tak nebylo nějak použitelné. Pokud to shoří, škoda toho nebude. Některé výrobky zasluhují podiv. Kdysi asi před více než třiceti lety se v hračkářství daly koupit náhradní motorky do hraček na plochou baterii. Jmenovaly se myslím IGLA. Byly asi 3cm v průměru a délce čtyři.
Používal jsem je na různá kutilská udělátka, třeba na navíječku malých transformátorků. Ty by s malým brusným kotoučkem dokázaly brousit určitě. Stály tehdejších patnáct korun. 8-)

Podobnou brusku vyrábí i Proxxon, také 9W a v sadě je zdroj 12V 1A. Ale v popisu je psáno, že lze použít zdroje s napětím až 18V, maximální výkon udávají 30W (nebo 43W, teď nevím). Možná by za pokus stálo zlikvidovat "brusku" silnějším zdrojem, jak píšeš, škoda ho žádná nebude. Ten motorek byl IGLA České Budějovice, název snad SM3: igra-el-motor-igla-2-4v-4500-ot-min-funkcni-73728355.jpeg. Vyráběl se na napětí 2,4 a 4,5V. :-)

velmi záleží aj na tom,čo s týmto nástrojom opracovávaš,má ochranu proti preťaženiu,ale je určený na opracovanie jemných vecí a la sadra,mäkké plasty,balza,modurit a spol,na nejaké obrábanie kovov a tvrdých materiálov to určené nieje,nanajvýš na leštenie povrchu,na tvrdé materiály a la kov,kameň sú dremel 3000/4000/8500.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru