Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dremel Stylo 2050 se při zatížení vypíná

Ještě k té brusce. Stejně je to nějak divné. Jak píšeš, i malým zatížením se bruska vypne, nastartuje opětným zapnutím. Tak se ale DC motorky nechovají, pokud to nezpůsobuje nějaká elektronika (regulace), nebo omezení napájecího zdroje.
Při stoupajícím zatížení se zvyšuje výkon a odběr. To až do max. kroutícího možného momentu motorku, pak se motor při stálém brždění zastaví, ale stále má tah. Nijak se nevypne a při odlehčení se zase roztočí.
Pokud je napájení připojeno na motorek přímo a zdroj není omezen, měl by se motorek tak chovat.
Pokud se zastaví a ztratí i tah, je to nějak divné. Snad by to bylo možné, pokud by se jednalo o bezuhlíkový motorek s el. komutací. Tam snad při nějak choulostivém nastavení nebo poruše, by to mohlo tak fungovat. Ž by i při malém zatížení přestala komutace fungovat.
I těch cca 9W, se mi nezdá tak málo, aby se to dalo tak snadno zastavit. Vždyť i motorek v kazetovém přehrávači na dvě tužkové baterie se za řemeničku asi průměru 5mm nenechá tak snadno zastavit. Při rychlopřevíjení kazety musí dát solidní výkon. A dvě tužkovky tolik zase taky nedají.
No asi je to něco "kup a vyhoď". Než to vyhodíš, zkus na to pustit dvojnásobné napětí. Vydrží - nevydrží.
Jinak je to stejně na prd.
Pro srovnání. Mám malou vrtačku na pl. spoje, výroba kdysi dávno ještě za socíku. Má malé sklíčidlo do asi max 2mm. Je na 24V a bere asi 0,5A. Při pokusu ji zastavit prsty za sklíčidlo, jsem si spálil třením prsty.
Jen při pevném stisknutí a pak zapnutí jsem ji udržel. Samozřejmě se motorek choval jak má a tedy v zabržděném režimu bral mnohem víc, než je proud běžný pracovní.
Pravdou však je i to, že ta vrtačka nemá až tak vysoké otáčky, jak je udané u té brusky, tedy může jít do vyššího kroutícího momentu. To může být dáno tzv. založením komutátoru, kdy u vysokootáčkového motorku dochází ke komutaci s "předstihem". To dosáhne vyšších obrátek, za cenu trochu menšího kroutícího momentu při větším zatížení. --- To jen tak na pokec k tématu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny