Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Polarizační brýle

Zdravím,
lze nějak poznat, že jsou brýle polarizační? Dočetl jsem se, že takové brýle dokážou vyrušit auru kolem světel v noci protijedoucích aut. Nebo taky od pouličních lamp.
Dostal jsem takové brýle, které by toto měly umět. Když jsem si je nasadil a v noci řídil, moc mi nepřipadalo, že mě protijedoucí auta neoslňují. Spíše jsem měl pocit, že jsou jako normální sluneční brýle. Tedy že zatlumí všechno, i vzdálenost na kterou jsem schopen vidět.

Jelikož se jedná o dárek, nechce se mi to konzultovat s osobou, co mi to dala.

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja teda neviem, len pre info, ale kedysi sa pouzivali polarizacne filtre na objektivy. Ten bol otocn…
truhlik 08.02.2023 12:28
truhlik
U fotoaparátů se používá cirkulární polarizační filtr na rozdíl od lineárního v brýlích. Více viz zd… nový
JoDiK 08.02.2023 18:34
JoDiK
Nejjednodušší je vzít si mobil, nasadit brýle a otáčet mobilem. Pokud se nic neděje, nejsou polariza… nový
Jan Fiala 08.02.2023 14:03
Jan Fiala
Polarizační brýle v žádném případě neodstraní úmělá světla. Jen přírodní odlesky (a ne od kovových p… poslední
Rce 09.02.2023 00:13
Rce

Ja teda neviem, len pre info, ale kedysi sa pouzivali polarizacne filtre na objektivy. Ten bol otocny, aby sa mohol najst uhol maximalnej eliminacie odleskov. Ako to funguje u okuliarov, ked su napevno, netusim.

U fotoaparátů se používá cirkulární polarizační filtr na rozdíl od lineárního v brýlích.
Více viz zde: https://www.fotoskoda.cz/polarizacni-filtry/

Existují dva typy polarizačních filtrů – lineární a cirkulární. Oba fungují stejně, avšak cirkulární obsahuje navíc speciální vrstvu, která polarizované světlo „roztočí“ (odtud název cirkulárně polarizované světlo, CPL).
Přímé světelné zdroje (slunce, umělé osvětlení) mají nepolarizované záření. V okamžiku odrazu a tedy rozptylu světla, se mění charakter elektromagnetického vlnění světelných paprsků a právě tím světlo začne polarizovat. Při průchodu filtrem záleží na směru kmitání světla i orientaci samotného filtru. Proto jsou polarizační filtry (cirkulární – otočné) 2 proti sobě a jsou umístěny v objímce, abychom mohli onu filtraci polarizovaného světla řídit.

Nejjednodušší je vzít si mobil, nasadit brýle a otáčet mobilem. Pokud se nic neděje, nejsou polarizační.

Pro šťouraly: brýle musí být nasazeny na očích, mobil zapnutý a přes brýle koukám na zapnutý mobil, kterým otáčím - stačí na výšku a na šířku.

Polarizační brýle v žádném případě neodstraní úmělá světla. Jen přírodní odlesky (a ne od kovových ploch). V polarizačních brýlích visíš pod vodu (odfiltruje odraz nebe) - proto se prodávají v rybářských potřebách. V autě odfiltrují odlesky a blýskání skel na slunci. Nic víc,

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru