Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ostření keramického nože

Ahoj, existuje nějaký způsob broušení a ostření keramického nože, který jde zvládnout svépomocí? Jsem docela šikovná. Dostala jsem sadu nožů a byl to nevhodný dar. Přesto je používám, ale už jsou dost tupé. Dokonce jsou na ostří zuby. Stejně mám nejraději ocelové od KDS. Chci si nože sama přiostřovat podle potřeby.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V tom případě zůstaň u ocelových. Na keramický nože je třeba diamantový brousek a vzhledem ke křehko…
Prasak 25.12.2022 14:26
Prasak
Hlavně keramické mají jasně dané použití a pokud se člověk splete a nakrájí tim něco, na co se nehod…
RedMaX 25.12.2022 15:53
RedMaX
Ano stačí pád na zem z linky (ta má má 86cm výšku) a spadla na linoleum a byla na dvě části. nový
jezekhifi 25.12.2022 17:57
jezekhifi
https://www.kapesni-noze.cz/blog/jak-brousit-keramicky-nuz/ https://www.homeware.cz/clanky/brouseni… nový
host 25.12.2022 18:41
host
Nože z Kovodělného Družstva v Sedlčanech (KDS) jsou asi nejlepší. (Sedlčany jsou známé nožířstvím, h… nový
ml1 04.01.2023 12:59
ml1
Pokud chcete mít nůž opravdu ostrý, tak ho brousíte při intenzivním používání několikrát do roka a j… poslední
martas38 06.01.2023 20:56
martas38

V tom případě zůstaň u ocelových. Na keramický nože je třeba diamantový brousek a vzhledem ke křehkosti keramiky to brousit není žádná prdel. Při současné nízké ceně je 100x jednodušší koupit novej nůž, než brousit něco, co už má na čepeli vylámaný zoubky, to bys musela ubrousit hodně z ostří, aby to bylo zase jak nový.

My doma máme taky keramiku, já to využívám na krájení pečiva, ale jinak jsem věrný klasické oceli (Konkrétněji od POKa z Plzně. Nevím, co používá za ocel, blbě se brousí, ale taky se jen tak neztupí, takže broušení tak jednou ročně, sem tam ocílka).

Hlavně keramické mají jasně dané použití a pokud se člověk splete a nakrájí tim něco, na co se nehodí, tak buď drahé broušení nebo vyhodit. U oceli se prostě přebrousí.

Ale sám se keramice nevyhýbám, jen musí být člověk opatrnější.

Nože z Kovodělného Družstva v Sedlčanech (KDS) jsou asi nejlepší. (Sedlčany jsou známé nožířstvím, hermelínem (ten už se tam nedělá, zůstalo jen jméno) a čapím hnízdem pana Babiše.) Hlavně si zatím drží klasický tvar, ono nejde jen o materiál (myslím ocel versus keramika), ale to co se dneska prodává je spíš na ozdobu. Také jsme po zkušenostech s různými extra noži se vrátili ke klasice ze Sedlčan (byť každý kousek stál tolik co celá sada těch šmejdů; na druhou stranu minimálně půlka z té sady bývají zbytečnosti). Ani nevím, jestli jsme je někdy brousili, některé asi jo.

Pokud chcete mít nůž opravdu ostrý, tak ho brousíte při intenzivním používání několikrát do roka a je jedno, jestli je to KDS z bláta a nebo supr tvrdý japonec. Akorát ten KDS brousíte jednou za dva měsíce a toho japonce jednou za půl roku. Pokud tedy víte, co je to ostrý nůž...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru