Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem strecha na aute

Zdravím, zháňam nejakú radu, pomoc. Dávnejšie som si kúpil auto na ktoré spadol strom a doohýnal celú strechu, tú dali do kopy s asi 1cm vrstvou gitu, no každú zimu praskal. Git som všetok zbrúsil dole až do živého plechu a striekol to lakom. Týmto som sa vyhol každou zimou praskaniu. K autu mam citový vzťah a chcem ho dať do ´´top´´ stavu, tak je na rade strecha. Ideál by bolo všetky tie preliačiny vygitovať jemným gitom a strieknuť lakom, problém ale je že tá strecha je extrémne mäkká. Každé auto ju má ´´tvrdú´´, nestlačiteľnú, no na mojom je úplne mäkká, čož znamená že ten git bude najskôr praskať a odlupávať sa. V prednej časti je ešte trocha tvrdšia, tam by to teoreticky šlo pekne vygitovať, no v stredovej a zadnej časti sa to úplne cele prehýna (akoby to bolo na pružinách :D ). Zo spodu strechy (zvnútra) som ju aj podoprel rôznymi pásovinami aby tú strechu tlačili smerom hore, z veľkej časti to aj pomohlo ale stále to nieje ono a je cítiť ako je celá mäkká. Takže potreboval by som nejakú radu od skúseného, ako by sa to ideálne dalo opraviť ? Výmena strechy nepripadá do úvahy keďže na to auto nedokážem zohnať diely, nie to ešte strechu. Do servisu ho taktiež nemôžem posunúť z dôvodu financií. Po ruke mám co2 zváračku. Napadla ma možnosť moju strechu flexou vyrezať a nazvárať tam nejakú inú, napríklad z octavii. Šlo by to takto alebo by to nebolo veľmi dobré riešenie? Vopred ďakujem za každé rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co si tohle nechat na díly a sehnat jinačí exponát s dobrou karoserií a případně tam přeházet díly,…
windowsáč 18.12.2022 18:51
windowsáč
Čo ma výmena strechy spoločné s bezpečnosťou? Veď by sa vymenil iba ten plech strechy, nosníky by os…
patrik27 19.12.2022 10:30
patrik27
Většina aut má samonosnou kostru, čili není to nějaký rám z trubek, na který by byly halabala naflák…
gilhad 19.12.2022 14:12
gilhad
To mi nejako nesedí.. Keďže mam teraz celú strechu extrémne mäkkú tak ak by to bolo tak ako uvádzate…
patrik27 19.12.2022 14:18
patrik27
Ach jo. Na tohle existuje celý obor zabývající se pružností a pevností. Promáčklina ti nezařídí "pla… poslední
touchwood 22.12.2022 21:18
touchwood

Co si tohle nechat na díly a sehnat jinačí exponát s dobrou karoserií a případně tam přeházet díly, když by tady byly lepší? Jak psal touchwood - ta výměna střechy by byla konečná a bezpečnost sporadická. Jestli to má jít do muzea, tak budiž, ale na ježdění ne.

Většina aut má samonosnou kostru, čili není to nějaký rám z trubek, na který by byly halabala naflákané plechy, ale jsou to jen správně profilované plechy a nic víc.
Takže když vyřízneš podstatnou výplň, tak se ti může celá konstrukce snadno zbortit (a navaření jiné výplně to nemusí tak úplně zachránit).

Ach jo.
Na tohle existuje celý obor zabývající se pružností a pevností. Promáčklina ti nezařídí "plavání" karoserie čistě proto, že ta díra po stromu změnila tvar karoserie, ale nikoli zásadně její pevnost, která je definována profilovými strukturami, které zase drží plocha střechy. Maximem co se stalo je, že to auto bude jezdit šejdrem. Ty jsi stále nepochopil, že když do toho plechu vytlačíš důlek, tak na pevnosti jako takové nic zásadně nezměníš. Když ale ten plech vyřežeš a místo něj neuměle (a to vždy neuměle, ani bůh-svářeč to neudělá tak, jak to udělali v továrně na panenském plechu správně pozohýbaném a zaklesnutém v dalších pleších) navaříš plech jiný, naprosto změníš síly, které v celé konstrukci střechy působí a nadto ještě oslabíš celou konstrukci hloubkovou oxidací u svárů. Další tvůj omyl je v záměně "nosných" částí. Nosná je plocha střechy. Ty výztuhy tam jsou od toho, aby ten plech držel vyboulený tvar ve správném směru (tedy ven). Z toho taky plyne nesmyslnost tvého počínání v podobě vaření dalších výztuh a od pohledu v naprosto nejblbějším profilu.

Prostě: je to marný, je to marný, je to marný! Ty máš evidentně svou hlavu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru