Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem strecha na aute

Zdravím, zháňam nejakú radu, pomoc. Dávnejšie som si kúpil auto na ktoré spadol strom a doohýnal celú strechu, tú dali do kopy s asi 1cm vrstvou gitu, no každú zimu praskal. Git som všetok zbrúsil dole až do živého plechu a striekol to lakom. Týmto som sa vyhol každou zimou praskaniu. K autu mam citový vzťah a chcem ho dať do ´´top´´ stavu, tak je na rade strecha. Ideál by bolo všetky tie preliačiny vygitovať jemným gitom a strieknuť lakom, problém ale je že tá strecha je extrémne mäkká. Každé auto ju má ´´tvrdú´´, nestlačiteľnú, no na mojom je úplne mäkká, čož znamená že ten git bude najskôr praskať a odlupávať sa. V prednej časti je ešte trocha tvrdšia, tam by to teoreticky šlo pekne vygitovať, no v stredovej a zadnej časti sa to úplne cele prehýna (akoby to bolo na pružinách :D ). Zo spodu strechy (zvnútra) som ju aj podoprel rôznymi pásovinami aby tú strechu tlačili smerom hore, z veľkej časti to aj pomohlo ale stále to nieje ono a je cítiť ako je celá mäkká. Takže potreboval by som nejakú radu od skúseného, ako by sa to ideálne dalo opraviť ? Výmena strechy nepripadá do úvahy keďže na to auto nedokážem zohnať diely, nie to ešte strechu. Do servisu ho taktiež nemôžem posunúť z dôvodu financií. Po ruke mám co2 zváračku. Napadla ma možnosť moju strechu flexou vyrezať a nazvárať tam nejakú inú, napríklad z octavii. Šlo by to takto alebo by to nebolo veľmi dobré riešenie? Vopred ďakujem za každé rady.

Předmět Autor Datum
Nepíšeš co je to za značku auta. Hodně bych se divil, že by se nenašlo na vrakáči a u většiny aut bý…
nerady 11.12.2022 21:48
nerady
Je to renault r19 1.8 16s. Nikde v okolitých vrakoviskách nič podobné nieje. Na slovensku rovnaké mo…
patrik27 11.12.2022 21:50
patrik27
Ta střecha v "top" stavu už nikdy nebude (apropos, proč nepoužíváš úvozovky ale dvojitý apostrof?),…
touchwood 12.12.2022 05:47
touchwood
Dej to opravit lidem co umí pracovat s plechem Chce to cit a zkušenost ..V základě,..žaby.. se odstr…
E250TD 12.12.2022 06:56
E250TD
Tak hlavně asi ten, kdo to opravoval, vyřezal pozohýbané výztuhy, které jsou zevnitř - zkusit se pod…
Kachlík 12.12.2022 19:40
Kachlík
Nikto ich nevyrezal, stále tam sú. Ešte k tomu som tam popridával moju vlastnú výztuhu. Troška to po…
patrik27 12.12.2022 20:59
patrik27
Když už jsi tam cpal kvanta tmelu, napadlo tě ty vrstvy vyztužit skelnou mřížkou (perlinkou), či něč…
Prasak 13.12.2022 19:12
Prasak
Ten git som tam ja nepridával, ja som ho už s tým kúpil. Ja som ten všetok git zhodil dole lebo to k…
patrik27 13.12.2022 19:14
patrik27
Nevím jak na plechu ale na duroplastu (Trabant) laminát držel a nepraskal. Dokonce jsem do laminátu…
nerady 13.12.2022 20:36
nerady
Tak mě napadlo co tebe napadlo kupovat takový šrot? S tím nic neuděláš. Nevím ale kupovat auto na kt…
jezekhifi 15.12.2022 20:49
jezekhifi
Za pár korun na poježdění proč ne, ale rozhodně se nevyplatí to dávat do "top" stavu, protože to vyj…
afroman 18.12.2022 15:37
afroman
Co si tohle nechat na díly a sehnat jinačí exponát s dobrou karoserií a případně tam přeházet díly,…
windowsáč 18.12.2022 18:51
windowsáč
Čo ma výmena strechy spoločné s bezpečnosťou? Veď by sa vymenil iba ten plech strechy, nosníky by os…
patrik27 19.12.2022 10:30
patrik27
Většina aut má samonosnou kostru, čili není to nějaký rám z trubek, na který by byly halabala naflák…
gilhad 19.12.2022 14:12
gilhad
To mi nejako nesedí.. Keďže mam teraz celú strechu extrémne mäkkú tak ak by to bolo tak ako uvádzate…
patrik27 19.12.2022 14:18
patrik27
Stav se za někým,kdo tomu rozumí ,je to práce pro klempíře max na pár hodin.
E250TD 19.12.2022 14:41
E250TD
Zdravím,chtělo by to zkusit jak se k rádiusu postaví tabule 0.8 plechu,jestli by se nedala stará stř…
Lubomír 19.12.2022 15:09
Lubomír
To je strašný pohled. Fakt to má smysl zachraňovat? Co takhke sehnat R21 Turbo 4x4? ;-)
windowsáč 19.12.2022 15:10
windowsáč
Ach jo. Na tohle existuje celý obor zabývající se pružností a pevností. Promáčklina ti nezařídí "pla… poslední
touchwood 22.12.2022 21:18
touchwood

Ta střecha v "top" stavu už nikdy nebude (apropos, proč nepoužíváš úvozovky ale dvojitý apostrof?), protože plech je po pádu stromu vytahaný. Teoreticky by to šlo vyklepat - budeš nicméně potřebovat profíka, ale nikdy to nebude už stav původního výlisku, nicméně bys nepotřeboval centimetr tlustou vrstvu kytu. Praská ti to proto, že je ta střecha špatně srovnaná a pruží (viz vytahaný plech.) Dále: Zapomeň na řezání - tím to auto navždy zničíš, respektive z něj uděláš nepojízdný exponát, protože se svařencem (a ještě v oblasti střechy) bude na silnici riskovat jen blázen.

P.S.: vše, co jsi doposud s tím autem udělal, situaci jen zhoršilo.

Co si tohle nechat na díly a sehnat jinačí exponát s dobrou karoserií a případně tam přeházet díly, když by tady byly lepší? Jak psal touchwood - ta výměna střechy by byla konečná a bezpečnost sporadická. Jestli to má jít do muzea, tak budiž, ale na ježdění ne.

Většina aut má samonosnou kostru, čili není to nějaký rám z trubek, na který by byly halabala naflákané plechy, ale jsou to jen správně profilované plechy a nic víc.
Takže když vyřízneš podstatnou výplň, tak se ti může celá konstrukce snadno zbortit (a navaření jiné výplně to nemusí tak úplně zachránit).

Zdravím,chtělo by to zkusit jak se k rádiusu postaví tabule 0.8 plechu,jestli by se nedala stará střecha odříznout až do zdravého plechu a dát celý díl nový plech,pokud by to šlo,koupit kloboukový profil,běžně k dostání 10mm výška,naladit jeho ohnutou hranu pod spoj obou plechů.Dají se i naohýbat,neznám vaše možnosti.Do plechú navrtat šestky otvory a céočkem přivařit zvrchu,hned zamáčet,aby to neudělalo vypoukliny,potom do ztracena zabrousit,případně dokytovat,zabrousit,základovku,plnič a dál již znáte.Kde nebude pod spoji kloboukový profil,tam použít 20mm proužky jedničky plechu,deset milimetrů pod každý plech kvůli sváření,opět bodovat zvrchu a hned zamáčet,žádné dlouhé prohřívání,to přinese další problém s vyboulením a lupavkou.Jde to sice srovnat,ale na to je nejlepší autogen a vědět jak ohřát a kde zchladit.Píši jen vlastní názor,prostě se to musí zkusit.Píšu jako člověk,který díly,jako prahy,lemy a další díly vyklepe doma na trubce a fošně k nerozeznání od originálu.Kytu minimum,to je základ aby to později nepraskalo.Kyt použít se skelným vláknem.Je to piplačka,ale člověk to dělá pro svoji radost a zde o čas nejde.:-)

https://www.sonepar.cz/nosna-lista-ts35-kloboukovy-profil-35x75x2000mm-t10mm-bez-der-1

Ach jo.
Na tohle existuje celý obor zabývající se pružností a pevností. Promáčklina ti nezařídí "plavání" karoserie čistě proto, že ta díra po stromu změnila tvar karoserie, ale nikoli zásadně její pevnost, která je definována profilovými strukturami, které zase drží plocha střechy. Maximem co se stalo je, že to auto bude jezdit šejdrem. Ty jsi stále nepochopil, že když do toho plechu vytlačíš důlek, tak na pevnosti jako takové nic zásadně nezměníš. Když ale ten plech vyřežeš a místo něj neuměle (a to vždy neuměle, ani bůh-svářeč to neudělá tak, jak to udělali v továrně na panenském plechu správně pozohýbaném a zaklesnutém v dalších pleších) navaříš plech jiný, naprosto změníš síly, které v celé konstrukci střechy působí a nadto ještě oslabíš celou konstrukci hloubkovou oxidací u svárů. Další tvůj omyl je v záměně "nosných" částí. Nosná je plocha střechy. Ty výztuhy tam jsou od toho, aby ten plech držel vyboulený tvar ve správném směru (tedy ven). Z toho taky plyne nesmyslnost tvého počínání v podobě vaření dalších výztuh a od pohledu v naprosto nejblbějším profilu.

Prostě: je to marný, je to marný, je to marný! Ty máš evidentně svou hlavu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru