Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bojler kape z otvoru v přírubě kam vede drát od termostatu

Zdravím vespolek,

mám historický bojler Tatramat EO 935, který byl kdysi dávno mým otcem koupený a pak už jen roky a roky ležel nepoužitý. Asi před šesti lety jsem pro něj našel využití při rekonstrukci chaty, která se přestavěla na trvale obývanou, a tam běží od té doby nonstop.

[V příloze je 6 fotek - komentuju je v textu]

Před pár dny se z toho začalo ozývat takové nepravidelné elektrické prskání, blikala doutnavka a vlastně to přestalo hřát (trochu mne překvapilo, že to nevyhodí jistič). Sundal jsem tedy dole kryt elektriky a bylo zjevné, že tam někde kape voda (celkový pohled fotka 1301) - ano, samozřejmě vím, když to někde teče, má se koupit nový, ale mám specifický dotaz (viz dále) abych věděl, zda to má smysl třeba opravovat, protože ty nové papíráky jsou stejně "na chvíli", co jsem tak slyšel.

Jde mi hlavně o to místo, kde to kape, není to totiž nikde kolem těsnění příruby dokola nebo prorezlá nádoba. Je to jedno specifické místo - červeně zakroužkované na poslední přiložené fotce (1321). Je to takový malý otvor na přírubě někde do bojleru, vede tam dovnitř hnědý drát od termostatu, a přesně z toho místa to vykapává (zhruba kapka za minutu). Hádám - to je otvor pro čidlo termostatu? A proč to zrovna z toho místa teče?

Největší sranda je, že na plechu přesně pod tím otvorem byla přišroubovaná svorkovnice s kontakty na modré a černé dráty (taková černá krabička, fotky 1304, 1305, 1308) a kape to rovnou do toho. Rozebral jsem ji včetně protikusu s plíšky na pružinkách (fotka 1309), které vevnitř, když je to složené, tvoří kontakt (součástí protikusu je ještě plastový kolík, za který to na fotce držím, a ten prochází skrz otvor v plechu, kde je svorkovnice přišroubovaná, do toho otvoru v bojleru, ze kterého to kape, tam se kolík o něco opírá a tím se vytváří ve svorkovnici kontakt). Jakou to tam má vlastně funkci? Mně napadá - opět hádám - jedině nějaká bezpečnostní pojistka, třeba aby se nemohl sepnout prázdný bojler nebo něco takového... myslím, že v tom otvoru, odkud to kape, je něco co tlačí na ten kolík na protikusu v té černé krabičce a zajišťuje kontakt, a kdyby ten bojler byl prázdný, tak to možná zaskočí dovnitř, přestane tlačit na kolík a vlastně rozpojí obvod (?).

Protože je to tak blbě přímo pod tím, odkud to vykapavá, bylo to v té černé krabičce samozřejmě komplet zoxidované, jak je vidět na fotkách, a osobně mi dle stavu přijde, že to je dlouhodobá oxidace, že už to tam minimálně nějak prosakuje hodně dlouho. Kontakty jsem očistil, ale už jsem tu svorkovnici nemontoval na ten plech zpátky, ale prostě jsem spojil tu krabičku a protikus s kolíkem stahovačkou, abych vytvořil konktakt (to je taky vidět na fotce ve spodní části s tím kusem bílého hadříku - fotka 1321) a bojler normálně jede, už nic neprská a termostat také funguje jak má.

Když to shrnu, zajímá mne, zda to má smysl nějak opravovat, třeba koupit novou přírubu s topnou tyčí + těsnění. Ale zase si říkám, proč to tam zrovna z toho otvoru teče a aby mi to za chvíli neteklo zase i na novém dílu. Taky mne zajímá, jaká je funkce toho mechanismu na rozpojení obvodu, který jsem teď zpytlíkoval natvrdo vedle, aby mi do toho na původním místě netekla ta voda... zda to provizorní řešení není nějak nebezpečné při běžném provozu (pokud to jde, chceme si samozřejmě hřát vodu, než se to vyřeší).

Děkuji za případné rady!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koupil bych nový, který bude mít menší spotřebu a vyšší výkon. Tento už si své odsloužil. Jestli tam…
Lukas1982 13.11.2022 18:16
Lukas1982
Rozvedete prosím u bojleru, jak by mohl mít menší spotřebu a vyšší výkon? Považuji to za technicky n…
nocturne 13.11.2022 18:40
nocturne
Co mám rozvádět? Prostě máš starý bojler, který je plný kamence, hlavně u topného tělesa. Vezmi si d…
Lukas1982 13.11.2022 20:23
Lukas1982
A můžete nám sdělit, kam se podle vás energie v bojleru ztratí? :-) U bojleru vodní kámen nehraje ve… nový
HamHam 12.12.2022 20:44
HamHam
Může způsobit jen mírné zpomalení ohřevu . Podle množství kamene. Mírné a hodně dlouhé. Je špatný p… poslední
Rce 20.12.2022 22:06
Rce
Nebudu se vyjadřovat k otázce, jen moje zkušenost s bojlerem Tatramat. V bytě kde tento bojler slouž…
nerady 13.11.2022 22:40
nerady
Záleží na vodě. Po pěti letech jsem z bojleru vymlátil dva kýble vodního kamene. nový
Rce 20.12.2022 21:56
Rce
Osobně bych investoval do nového.Něco podobnmého jsem řešil před měsícem.Tatramat 120 lt,před rokem… nový
kap.dabač 14.11.2022 08:55
kap.dabač
Zdravím, oprava je celkem jednoduchá. V té přírubě je jímka pro zasunutí čidla termostatů. Ve vašem… nový
lukaszamita 12.12.2022 20:12
lukaszamita

Koupil bych nový, který bude mít menší spotřebu a vyšší výkon. Tento už si své odsloužil. Jestli tam máš zavedený plyn, tak bych vzal plynový. Rychlejší ohřev a cenově to vychází pořád o něco líp. Tohle opravovat vyjde celkem draze s nejistým výsledkem a navíc už může rezavět, vlastně už rezaví i na jiných místech. Rozdělat, obrousit, odstranit vodní kámen, koupit nové těsnění na přírubu a anodu, jestli tam vůbec byla, tak bude taky v háji... Kašlat na to, kup nový. Výborný jsou Dražice. Česká výroba a za mě fakt kvalita.

Co mám rozvádět? Prostě máš starý bojler, který je plný kamence, hlavně u topného tělesa. Vezmi si dvě stejné rychlovarné konvice. Jedna bude dokonale vyčištěná a druhá bude mít na topném tělese vespod vodní kámen. Jak dlouho může trvat ohřev při stejném výkonu obou dvou subjektů? Ta čistá se ohřeje dříve=kratší čas na stejnou teplotu při stejném objemu=Čím déle se bude ohřívat, tím vyšší spotřeba.

Může způsobit jen mírné zpomalení ohřevu

. Podle množství kamene. Mírné a hodně dlouhé. Je špatný přestup tepla z topného tělesa do vody, delší čas ohřevu = vyšší spotřeba. Energie se neztratí, topné tělese se nemístně přehřívá a rádo za pomocí nadměrné tepelné energie, která se nedostane do vody leč zůstává v topném tělese, toto s velkou chutí shoří.

Nebudu se vyjadřovat k otázce, jen moje zkušenost s bojlerem Tatramat. V bytě kde tento bojler sloužil více jak 15 let jsem před deseti lety dělal celkovou rekonstrukci a i když bojler nevykazoval žádné závady rozhodl jsem se ho vyměnit. Venku ležel asi půl roku a jelikož ho sběrné suroviny nerady přijímají (izolační vata mezi plášti) rozhodl jsem se ho vaty zbavit. Když jsem ho měl očištěný tak jsem se flexou také "podíval" do vnitřku. Pak jsem si nadával, že by bojler sloužil ještě dalších 15 let. Uvnitř byl netknutý. Přispěvovatelé tady píše o vodním kameni tak jak je to v reklamách TV, ale většina vodárenských společností dodává pitnou vodu z povrchových zdrojů a vodní kámen se tam vyskytuje minimálně.
Také jsem měl bojler z Itálie (záruka 3 roky), který vydržel přesně 3 roky a 3 měsíce.

Osobně bych investoval do nového.Něco podobnmého jsem řešil před měsícem.Tatramat 120 lt,před rokem vytekl v důsledku koroze šroubu M 10 v přírubě.Šroub jsem vyměnil a letos před měsícem zase potopa.Tak jsem koupil nový.Sice už to není tatramatka ale koupila to nějaká Německá firma ale v postatě rozměry stejné.Protože mě bylo líto starý boiler vyhodit tak jsem z pláště odstrani isolační pěnu boiler otevřel a můj poznatek je že pokud se tomu člověk nevěnuje kontrolou ročně jak je na tom anoda tak i přesto vydržel 15 let.Ale co jsem zjistil že dochází k bodové hloubkové korozi cca 1 cm a to na několika místech a následnému proděravění.Jinak vnitřek pláště celkem OK.Ještě jsem ho zužitkoval vyrobil jsem dvě ohniště a i obal plech je lakovaný tak jej využiji.No a ze zbytku by se dal vyrobit kvalitní zahradní válec.

Zdravím,
oprava je celkem jednoduchá. V té přírubě je jímka pro zasunutí čidla termostatů. Ve vašem případě příruba s jednou jímkou, tedy pro oba termostaty dohromady. Zřejmě prorezivěla v tom místě trochu příruba a tudy to kape. Nezdá se mi, že by byla zrezivělá celá nádoba. Oprava je jednoduchá - koupit celou novou tu přírubu. Jsou ještě běžně k dostání, cena tak do tisícovky. Ta černá krabička je tepelná pojistka. Ta vypíná topné těleso i termostat, když selže termostat. Ano, lze přepojit jen na termostat, ale je nutno koupit novou, z bezpečnostních důvodů. Nakapala Vám do ní voda a zoxidovalo to. Tu samozřejmě koupit taky novou. Dá se ještě sehnat na internetu ve starých zásobách. Má označení BP 16 Strojsmalt 16 A/220 V na 99 C.To vaše zbastlení vám asi funguje, že se ohřívá voda, ale nebude to fungovat jako bezpečnostní prvek, ta pojistka musí být sestavená, jinými slovy, takto Vám určitě už nevybaví, takže když vám selže termostat, tak to bude hřát stále dál. Zkontrolujte si hlavně pojistný ventil. Nebo koupit novou, co se dnes prodává. Cena cca 300 korun. Jen tam budete mít problém s uchycením protože ta pojistka tam drží i ten provozní termostat, tak tam dát nějaký kolík, jako to bývá v nových bojlerech. Jestli je to na chatě, tak bych to opravil. Bojler klidně může spoustu dalších let sloužit. Cena dílů jak jsem psal, příruba 1000 a pojistka 300, možná asi i těsnění příruby, cca stovka, tak do 1500 Kč se vejdete. Termostat provozní vám asi funguje. Práci si uděláte asi sám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru