Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autobaterie - kdy ji vyměnit?

Byl jsem zvyklý, že baterka v autě se se mnou loučí postupně. Že když je motor studený, tak se jí trochu pomůže nabíječkou, pak trochu víc, ale teplý motor nastartuje a pak nastane čas na výměnu.

Když jsem měl nové auto, po osmi letech jsem jel někam daleko, přijel jsem domů, všechno v pohodě, ještě jsem jel do qelbu a domů už jsem nedojel. naštěstí poblíž byl servis, tak jsem se nechal odtáhnout domů, zaplatila to pojišťovna a baterku jsem vyměnil sám. Pravda, už rok předtím mi v servisu říkali, že baterka už přesluhuje. Ale já jsem žádný problém nepozoroval.
Teď nastává doba, kdy baterka slouží stejně dlouho jako ta předešlá, tak mám obavy, aby mne někde nenechala na holičkách. Ale zase nechci strkat peníze do nové baterky, pokud ta co tam je může ještě rok, dva sloužit.

Lze u současných baterek nějak poznat, že je čas koupit novou, když auto normálně funguje a spolehlivě startuje?

Pro informaci: Mám Renault Thalia 1,2/16v.

Předmět Autor Datum
Hlavně máš kliku, že druhá baterie vydržela tak dlouho. Moje (a nejen moje) zkušenost je, že akumulá… nový
czcharlie 19.09.2022 01:14
czcharlie
Pokud ji mám v autě více jak 8 let koupím ve slevě novou tu průběžně udržuju v nabitém stavu a pokud… nový
nerady 19.09.2022 08:16
nerady
No pokud váš aku vydržel 8 let tak gratuluji.Máte kliku.Průměrná životnost aku je stále 5 let.Ta se… nový
kap.dabač 19.09.2022 09:30
kap.dabač
Zatím nijak, a když to bude blbnout (startování) tak doporučuji koupit značkovou autobaterku např. Y… nový
jezekhifi 19.09.2022 21:05
jezekhifi
Co je špatného na bateriích Varta? nový
ST 19.09.2022 21:15
ST
No měl jsem jednu v předchozím autě, a po cca 1 měsící stání auta (protože bylo bourané) baterka ko.… nový
jezekhifi 19.09.2022 21:19
jezekhifi
V tomto ohledu souhlas s Ježkem, Yuasa je top značka, které Varta nesahá ani po kolena. nový
touchwood 24.09.2022 10:24
touchwood
jezekhifi Tu druhou baterku jsem tehdy koupil v autorizovaném servisu Renault. Předtím jsem se tam p… nový
Yarda 19.09.2022 23:01
Yarda
Brácha má naopak s Exide špatnou zkušenost. Studenou naftu nenatočil. nový
Prasak 20.09.2022 06:14
Prasak
Hmm tak Yuasu, stou mám velmi dobré zkušenosti. Vydržela mě cca 9 let. Byla to druhá autobaterka v m… nový
jezekhifi 20.09.2022 08:39
jezekhifi
Abych přiznal, tak Yuasu ani neznám. Já baterii řešil letos zjara, kdy jsem prostě auto jeden den so… nový
Prasak 24.09.2022 12:38
Prasak
Tak pravda, Yuasu znají spíš motorkáři. Ale ona děla aku do všeho. No a je to Japonec, takže se dá č… poslední
jezekhifi 24.09.2022 13:08
jezekhifi

Hlavně máš kliku, že druhá baterie vydržela tak dlouho. Moje (a nejen moje) zkušenost je, že akumulátory dodané s autem z výroby vydrží mnohem déle než akumulátory koupené v běžné distribuci. Mám tuto zkušenost s akumulátorem v Moskviči někdy před téměř padesáti lety, později s Fiatem Tipo a stejně tak s Daewoo Nubira. Originální akumulátory žily bohatě víc než 10 let, další do 4 let umřely bez rozdílu všechny.

Ale k dotazu - jak se tvůj akumulátor zachová ti neřekne ani odborník. Může vydržet jak řadu let a stejně tak může kleknout znenadání. Stačí, aby se vydrolil kusek činné hmoty a způsobil zkrat mezi deskami. To byl zřejmě tvůj případ a odhadnout jestli k takové poruše dojde dnes, za rok či vůbec prostě nelze. Jen je jisté, že u takto starého akumulátoru je ta pravděpodobnost mnohonásobně vyšší.

Pokud ji mám v autě více jak 8 let koupím ve slevě novou tu průběžně udržuju v nabitém stavu a pokud jedu na delší cestu hodím ji do kufru. Nyní ale můžeš mít pojistku na auto i z odtahem např. do 100 km a tak to záleží jen na tobě. Z blízkého okolí mám příhody jak jim baterka odešla v Rakousku při jízdě na dovolenou nebo jak tchán táhl baterku 2 km k autu po silnici kde nic nejelo.

No pokud váš aku vydržel 8 let tak gratuluji.Máte kliku.Průměrná životnost aku je stále 5 let.Ta se za celou dobu jejího vývoje moc nemění.Mění se kapacita v AH,kdy zdánlivě malé aku mají oproti dřívějšku vyšší výkon.Ono pokud automobil je v zimě v garáži a občas je dobíjen tak vám aku nesignalizuje že je něco v nepořádku.Když si nejste jistý nechte automobil v zimě jednu noc na mrazu dejme tomu mínus 5 a hned zjistíte jak na tom jste.Problém aku bezůdržbových je ten že nezměříte u převážné většiny hustotu elektrolytu a od toho se odvíjející stav.Snad se dá stav také určit v rozdílu váhy aku nového a stejný typ aku v provozu dejme tomu 5 lert.V servisu na to mají přístrojové vybavení kde to celkem spolehlivě diagnostikují.Pokud ale nemáte auto jako já na jízdu do kaufu cca 5 km a nebo k lékaři také kolem 5ti km a jezdíte řádově denně o hodně víc,tak bych neriskoval a koupil.

Zatím nijak, a když to bude blbnout (startování) tak doporučuji koupit značkovou autobaterku např. Yuasa, nebo Exide. Vyhni se obloukem Varta a spol ty nebrat. Jo a autobaterie Bosh je také Varta.
A hlavně u kvalitního prodejce (doporučuji https://www.bateriecepek.cz) Už nekupuji jinde.

A taky doporučuji kvalitní nabíječku Ctex a pro testování mám tohle https://www.bateriecepek.cz/Tester-auto-moto-baterii-d2489.htm
Supr mašinka.

No měl jsem jednu v předchozím autě, a po cca 1 měsící stání auta (protože bylo bourané) baterka ko. A hlavně pán co má tu firmu na prodej baterek, má i dost poučná videa na Youtube.
A když on řekne že Varta je nic moc, tak to beru.
A hlavně kvalitní značky jsem již psal. Jedno je Japonec, a druhé USA. Stačí ne...

jezekhifi
Tu druhou baterku jsem tehdy koupil v autorizovaném servisu Renault.
Předtím jsem se tam ptal, jestli tu starou baterku mohu jen tak odpojit - když jsem nechtěl startovat, tak se zdálo, že všechno funguje.
Nějakou starou dobíječku, je na ní nápis azbukou "Žiguli", mám, ale u toho auta jsem ji ještě nepotřeboval.

Abych přiznal, tak Yuasu ani neznám. Já baterii řešil letos zjara, kdy jsem prostě auto jeden den sotva natočil a druhej den, i když jsem baterii nabil, tak vydržela dva starty. Náhlá smrt.
Takže jsem chtěl koupit baterii a brácha mě před Exide varoval, protože i přes reklamaci baterka stála za prd. Takže mám Vartu a zatím dobrý. Zima ji prověří. Na druhou stranu, mám jen 1,4 benzín.

Tak pravda, Yuasu znají spíš motorkáři. Ale ona děla aku do všeho. No a je to Japonec, takže se dá čekat kvalita. Také jsem ji neznal, až jsem ji dostal do mé Toyoty a nemohl jsem ji vynachválit. A to musely změnit upínání (v tom obchodě), protože byla vyšší než puvodní aku od vyroby.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru