Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záměna karburátoru za jiný typ - lze provozovat?

Ahoj,
úplně asi nečekám, že mi tu někdo odpoví na tak specifickou věc, ale zkusím to. Mohu používat SEDR 2932 místo 2933 v autě, do kterého patří 2933? Neliší se nějak třeba vačky, rozdělovač? Koupil jsem 120 LS "M", rok 1985, má šíleně vytažené víčko karburátoru, saje falešný vzduch. Startuje s ním dlouho, musím jí pomáhat plynem, aby se vůbec probrala, nejde seřídit volnoběh, bez sytiče neběží, i když přidám benzínu, co to jde, má chudou směs a žere i děti kolem cesty. Sehnal jsem člověka, který dokáže dát karburátor dohromady, ale bude na mě mít čas až na podzim. Pořídit druhý SEDR 2933 je nereálné, nejsou, tak jsem prozatím pořídil SEDR 2932 z obyčejného L. Mám ho na motoru, startuje na první otočení, běží spokojeně, jde do otáček, chcípá korektně, nevynechává, nestřílí, prostě šťastné auto. Můžu provozovat LS s karburátorem ze slabšího L? Neuškodím mu?
Teorii mám, že když se 2932 a 2933 liší jen hlavní tryskou, jinak jsou identické, tak si tím prostě z LS udělám dobrovolně L, oberu se o ty asi 4 kW a víc se nestane. Uvažuju správně?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ty karburátory se u těch škodovek lišily vždy jen v detailech. Dokonce novější š 120L měly o něco me… nový
Zerozero 01.09.2022 08:17
Zerozero
Díky moc za reakci, přece jen tu člověk dostane odpověď. :-) Podle tabulky je jediný rozdíl tenhle,… nový
Potkan007 01.09.2022 10:18
Potkan007
Po otestování zkontrolovat svíce,ideal barva..cihla,beton..bílá dává najevo příliš suchá směs,nebezp… nový
E250TD 01.09.2022 11:31
E250TD
Já bych se zkusil zeptat Krpálka z cestuj klasikou. Jednak na záměnu nebo jestli neumí sehnat ten pů… poslední
MM_tank 08.09.2022 21:28
MM_tank

Ty karburátory se u těch škodovek lišily vždy jen v detailech. Dokonce novější š 120L měly o něco menší trysky, k úspoře paliva. Možná jen jemné změny přechodových trysek, nebo vzdušníků, už si to přesně nepamatuju. Na výkonu se to myslím vůbec nepozná, zcela na plný plyn se stejně jezdí málokdy.
LS ko, má trochu ostřejší časování ventilů, ale to nemá žádný vliv na karburátor.
Pokud by byl zájem mít trysky odpovídající LS ku, není problém je vyměnit. Ale samozřejmě, větší výkon se projeví i na spotřebě.
Použitím nepatrně jiného karburátoru se z LS L neudělá. Ostřejší chod udělají spíš jinak načasované rozvody, je potřeba ho trochu víc točit.
Při montáži karburátoru je dobré zkontrolovat chod druhého stupně. Ráda se přidírá řídicí klapka.
Jsem starý 120 tkář, stále mi u chalupy čeká na generálku. :-)

Díky moc za reakci, přece jen tu člověk dostane odpověď. :-) Podle tabulky je jediný rozdíl tenhle, zbytek je úplně identický.

SEDR 2932: hlavní tryska 1. stupeň 108, druhý 130
SEDR 2933: hlavní tryska 1. stupeň 110, druhý 135

O výkon ani o spotřebu mi nejde, litr sem nebo tam neřeším, na plný výkon nejezdí. Je to hračka na zábavu a nerad bych jí ublížil. Měla skoro 30 let jednoho majitele, pak byla u pečlivého člověka, co ji dal do krásného stavu kosmeticky i mechanicky, udělal veteránskou testaci. Prodal ji a skončila na 3 roky v rukou člověka, co na ni úplně kašlal, trochu jí ubližoval, pak ji odstavil venku na dvoře a nestaral se o ni. Koupil jsem ji, dávám ji zase dohromady a připadá mi škoda ji na konci prázdnin zazimovat kvůli přisávání vzduchu v karburátoru, proto tohle řešení s dočasnou náhradou. Trysky prohazovat nechci, ten SEDR 2933 jsem si rozebral, vyčistil, chci ho provozovat dál, jen čekám na srovnání víčka.

Druhý stupeň není přidřený, to byla zásadní věc, na kterou jsem koukal při koupi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru