Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno oprava el.zásuvky - staré hliníkové vodiče

Nazdar, dával som doma nové zásuvky v celom byte, boli už v zlom stave. Stará 30r elektroinštalácia - hliníkové vodiče. Žiadny vodič som neprelomil ani nepoškodil. Problém je miesto kde pôvodne bol priskrutkovaný vodič hore na kolík a potom ďalej ako sa prepája na nulák. Niektoré zásuvky mali dostatočnu rezervu tak som to v časti poškodeného hliníku strihol a potiahol z rezervy až na nulák tak ako to správne má byť. Ostali 3 zásuvky kde nebola dostatočná rezerva a v mieste medzi kolíkom a nulákom je hliník s polovičným prierezom - https://i.imgur.com/DEA7exP.jpg. Zvažoval som nadpájanie spojkou ale jeden elektrikár poradil niečo čo znie oveľa lepšie. Strihnúť hliník tesne za poškodeným miestom a zapojiť ho úplne dole do svorky ktorá je pod dolným kolíkom. Potom zapojiť nový kúsok medeného kábla 2,5mm² od skrutky pri hornom kolíku smerom doľava, potom dole smerom k nuláku. Je to dobré riešenie alebo to nie je úplne ideálne? Nie je problém použiť medený vodič ak je tam hliník? Funguje to aj takto ako je teraz. Zapojené je to takto vyše pol roka a bez problémov v rámci funkčnosti ale nechcem to takto nechať. Cez víkend si nájdem čas a určite s tým niečo spravím.

Předmět Autor Datum
Môžeš to tak urobiť. Nespájaš predsa Cu a Al spolu, medzi nimi je predsa iný kus kovu (Fe). Neplechu…
yYy 15.08.2022 16:42
yYy
S tou mosadznou skrutkou nechápem. Mám ju vyskrutkovať zhora a vymeniť s tou ktorá je dole?
KMX 15.08.2022 17:03
KMX
Nevím a tak se zeptám - už neplatí, že přívod na kolík a dál na pravou dutinku musí být "z jednoho k…
czcharlie 15.08.2022 17:07
czcharlie
Ako laik chápem že to nie je ideálne ale určite lepšie ako je to teraz. Celá tá zásuvka je svojim sp…
KMX 15.08.2022 18:09
KMX
Ano, je to znepokojující, ale víte jaká kvanta elektro rozvodů v domech, bytech a jiných prostorách…
vitovec 15.08.2022 18:37
vitovec
Pravda. Na hliník "jede" myslím stále ještě většina starších instalací. Od začátku elektrifikace až…
Zerozero 15.08.2022 19:20
Zerozero
Pro doplnění. Ony se , alespoň u nás zde, dříve v "kamenné době hliníkové" zásuvkové větve /okruhy/…
vitovec 15.08.2022 20:18
vitovec
"pokud je na větvi více zásuvek, tak se stejně od první zásuvky pokračuje k další . . . " Otazka : f…
Truhlik 16.08.2022 12:26
Truhlik
To není pravda s tou historii. Už ve dvacátých letech se vědělo, že PEN je blbě a instalace ze třicá…
bahno 17.08.2022 09:53
bahno
No, "sověti" ten hliník asi okopírovali, jako jiné věci ve válce od Němců. Vesnice, kde mám chalupu…
vitovec 17.08.2022 12:03
vitovec
“Budoucnost patří aluminiu„ Jára Cimrman
Prim 18.08.2022 10:56
Prim
Dík za upřesnění. Ale moje chalupa byla elektrizována nevím kdy před mým narozením (1954), a v té do…
Zerozero 18.08.2022 11:27
Zerozero
Z obr vidim ze idete vodicom zospodu na kolik a nasledne na "nulak". Ak by ste pouzili najskor spodn…
Truhlik 15.08.2022 19:06
Truhlik
Omyl
Kenav 16.08.2022 14:05
Kenav
Preco omyl?
Truhlik 16.08.2022 14:39
Truhlik
Neviem čo presne myslel Kenav. Možno snáď to že spodná skrutka môže byť riešená dvojako. Ja som tiet…
KMX 16.08.2022 16:35
KMX
nieje dobre vidiet spodna skrutka, lebo ju zakryva kolik, vychadzal som z predpokladu (a zo skusenos…
Truhlik 16.08.2022 22:05
Truhlik
Prešiel týždeň a veľmi som nepokročil. Nakoľko chyba by ma stála veľa námahy a peňazí tak sa radšej…
KMX 19.08.2022 17:23
KMX
Ked uz, tak vyhodit istic, a nejakym kuskom drotu nanecisto skusit to vyskladat takto - podla obrazk…
Truhlik 20.08.2022 17:43
Truhlik
Bez problémů to vyjde. Na obrázku, pohled ze spodu na mosazný šroubek, je vidět v plastu pod šroubke…
Zerozero 21.08.2022 01:38
Zerozero
Vďaka za užitočné rady. Ešte to zvážim čo spravím. Všetky tieto tri zásuvky sú v rámci jednej vetvy…
KMX 21.08.2022 06:03
KMX
Já osobně bych změřil impedanci smyčky. Pak bych byl chytřejší co dál.
xyzz 21.08.2022 08:45
xyzz
V minulé odpovědi jsem řešil zejména tu vyfocenou zásuvku, kde je to zeslabení vodiče. To má (ale sp…
Zerozero 21.08.2022 10:31
Zerozero
Nemusis ho tahat hornym oblukom okolo skrutky, mozes spodom skrutky Pripadne zvazit nasledovne: faz…
Truhlik 22.08.2022 09:39
Truhlik
Vyriešené. Zvážil som rady viacerých elektrikárov a nakoniec bude najlepšie nechať tak ako je. Prakt… poslední
KMX 22.08.2022 17:53
KMX

Môžeš to tak urobiť. Nespájaš predsa Cu a Al spolu, medzi nimi je predsa iný kus kovu (Fe). Neplechu robí priame spojenie Cu+Al. Al vodič pripojíš dole na N (spodná skrutka) a Cu prepojíš hore (horná skrutka) s PE (kolík) - dole použiješ práve tú mosadznú skrutku (jednoducho si ich vymeníš v zásuvke).

Ako laik chápem že to nie je ideálne ale určite lepšie ako je to teraz. Celá tá zásuvka je svojim spôsobom nevyhovujúca. Použitý hliník ako vodič na takéto využitie je dnes myslím už znepokojujúce a za 10-20r ak to dovtedy stále nebude zrekonštruované to už bude považované za bizár a niečo vyslovene nebezpečné. Typujem že z kombinovaného vodiča PEN nebude žiadny elektrikár nadšený.

Pravda. Na hliník "jede" myslím stále ještě většina starších instalací. Od začátku elektrifikace až do nedávného dneška, se to téměř jinak nedělalo a společná funkce PEN byla naprosto běžnou věcí.
Dokonce to má z určitého pohledu svoje přednosti.
Hliník se dnes považuje za nevhodný, ale ne tak zcela právem. Má svoje nevýhody, ale pokud se instalace provede správně a jednou za čas se zkontroluje dotažení spojů, funguje to zcela normálně a bezpečně. Já jsem nedávno kontrolu provedl u sebe, (uděláno před cca 40 roky hliníkem). Poslední kontrola asi před deseti lety. Zjistil jsem jedinou závadu u zásuvky, kde došlo k uvolnění spoje a to spíš z mechanického důvodu. Hliníkové vodiče je nutno dobře utáhnout, ale ne zas příliš. Při velkém tlaku začne hliník téct.
--- Doporučená montáž zásuvek s PEN tak že se vodič připojí na kolík a bez přerušení na zdířku, je správná. Ale pokud se to provede s přerušením, zas tolik se neděje. Pokud je na větvi více zásuvek, tak se stejně od první zásuvky pokračuje k další a tam k přerušení vodiče a spojení svorkami dojde zrovna tak.

Pro doplnění. Ony se , alespoň u nás zde, dříve v "kamenné době hliníkové" zásuvkové větve /okruhy/ nezapojovaly sériově ze zásuvky do zásuvky, ale "jelo se" přes odbočné krabice. Bylo to v trubkách a od pojistky až k poslední krabici se ty potřebné dva dráty zatahovaly průběžně vcelku, bez přerušování a do jednotlivých zásuvek se odbočovalo pomocí "Boko" svorek. Takže vodiče ke každé zásuvce byly spojeny 2 x pod šroubkem a 1 x v boko svorce. To dnes v případě zapojení 10 povolených zásuvek na jedné větvi je každý vodič k poslední zásuvce zapojen pod šroubkem 20 x.

"pokud je na větvi více zásuvek, tak se stejně od první zásuvky pokračuje k další . . . "
Otazka : faza je jasna, ale odkial beriem PEN na dalsiu zasuvku? Z predchadzajucej zasuvky z "dierky" alebo z "kolika" ? Elektricky to vyjde na rovnako. Predpisuje nieco norma, alebo z ktore riesenie uprednostnujete z hladiska bezpecnosti.

To není pravda s tou historii. Už ve dvacátých letech se vědělo, že PEN je blbě a instalace ze třicátých let byli měděný a TN-S. Zpět k TN-C se přešlo až po válce a hliník byl až sovětský "zlepšovák" zavedený na přelomu šedesátých a sedmdesátých let z důvodu nedostatku mědi.

Dík za upřesnění. Ale moje chalupa byla elektrizována nevím kdy před mým narozením (1954), a v té době ještě na vesnicích existovaly chalupy bez elektřiny (tedy z doslechu od rodičů a babičky).
A v mé chalupě to bylo uděláno hliníkem a v krabicích to bylo zkrucovacím způsobem (podle mě nejlepší způsob pro hliník, spoj po velké ploše).
Tak jsem napsal, že se to tak dělalo od nepaměti. Že to kdysi ještě před tím bylo TN-S, jsem ani nevěděl.
Když jsem pak tu instalaci která byla celá z Al 1,5 mm, zatěžoval klidně 2kW přímotopem, tak nikde ani ve spojích nic nevyhořelo. Když jsem pak chalupu zdědil, musel jsem elektriku přepsat na sebe a chtěli revizi. Tak jsem to předělal ale tehdy bohužel ještě běžným hliníkem. Tak to tak běhá dodnes.
Rekonstrukci v mědi a TN-S plánuji léta, ale vypadá to že mě dřív dožene zubatá. :puff::beer:

Z obr vidim ze idete vodicom zospodu na kolik a nasledne na "nulak". Ak by ste pouzili najskor spodny kolik (tak isto by tam mala byt skrutka) a odtial nasledne na nulak, trasa by bola kratsia a mozno by vydalo aj na kratsie vodice.

Neviem čo presne myslel Kenav. Možno snáď to že spodná skrutka môže byť riešená dvojako. Ja som tieto nové zásuvky kupoval na 2x a z vonku vyzerajú úplne identicky a dokonca sú od toho istého výrobcu ale jedna je typu že je tam dole obyčajná sivá skrutka tak isto ako na fáze/nuláku. Druhá zásuvka má dole svorku. Nedávam vodič pod hlavičku skrutky ale nižšie do takej svorky. Skrutkou sa doťahuje taký malý pliešok a tak je vodič fixovaný. Čiže ak dám do svorky tak nie je možné viesť vodič niekam ďalej k nuláku. Taktiež ale ani v prípade vodiča priamo pod hlavičku skrutky pretože je tam kolík a okolo neho to neprejde a ak by aj prešlo znova by som musel ťahať vodič až ponad horný nulák. Predpokladám že sa nesmie ťahať vodič krížom cez vstupy fáza/nulák a to dokonca aj v prípade ak to ide mimo. Čo vidím v tej zásuvke tak to ani fyzicky nepôjde pretože sú tam nalisované plasty takým spôsobom aby ani nešlo takto krížom viesť vodič.

Kúpil som dnes medený 2,5 vodič žltozelený. Cez víkend nato bude čas tak to upravím ako radil ten elektrikár a hodím sem fotku ak by niekto v budúcnosti riešil podobný problém.

nieje dobre vidiet spodna skrutka, lebo ju zakryva kolik, vychadzal som z predpokladu (a zo skusenosti) ze spodok je rovnaky ako vrch co sa tyka uchytenia. Teraz ides kablom hore na kolik a vracias sa dole na dierku. Ak b y si siel spodom, na spodny kolik pokracujes hore na dierku, teda zbytocne sa nevracias = uspora dlzky kabla. A ides s kablom presne tak isto okolo ako ides na foto vrchom - teda pekne okolo. Ziadne krizenie. Snad si rozumieme.

Prešiel týždeň a veľmi som nepokročil. Nakoľko chyba by ma stála veľa námahy a peňazí tak sa radšej nikam neponáhľam. Ide o to spraviť lepší kontakt a zvýšiť tiež bezpečnosť daných zásuviek. Nie som elektrikár čiže to neviem presne zhodnotiť. Spravil som dnes zopár ďalších fotiek ako to vyzerá a hlavne v problémových miestach. Z tej pôvodnej fotky to je skreslené.

Zásuvky majú dolný kontakt pre kolík riešený takto: https://i.imgur.com/5Eu60XG.jpg

Vodič ťahaný krížom tak ako vidieť na fotke pretože hliník je ku koncu predratý v mieste kde bol vodič v starej zásuvke stlačený skrutkou. Vidieť to vpravo hore vedľa skrutky. Kontakt je tam na nulák ale výborný a ako vidieť na fotke z uhla je tam veľká medzera k svorkám zásuvky.
https://i.imgur.com/3eQjpqc.jpg
https://i.imgur.com/t3S4cbF.jpg

Tu je zásuvka ktorú riešim v prvej správe. Priemer hliníka o 1/3 zmenšený v tom stlačenom mieste vpravo hore. Má zmysel to vôbec riešiť ak je to takéto?
https://i.imgur.com/xapAVfY.jpg
https://i.imgur.com/xbeUka5.jpg

Bez problémů to vyjde. Na obrázku, pohled ze spodu na mosazný šroubek, je vidět v plastu pod šroubkem dva otvory, pro připojení dvou vodičů. Pod šroubkem jsou dva plíšky. Spodní je pohyblivý a utažením šroubku se utáhne přes oba vodiče.
V podstatě to udělat tak jak píše Truhlík. Vodič vyjde s rezervou a poškozená část se ustřihne.
Lze udělat smyčku pod mosazný šroubek, nebo i s přerušením, využitím dvou vstupů mezi stahovacími plíšky. Požadavek "bez přerušení" zde není až tak podstatný.
Pro hliníkové vodiče je připojení mezi tyto dva plíšky vhodnější, tento spoj je pružný.
A pokud do detailu, tyto plíšky jsou zinkované a s hliníkem netvoří chemický článek.
Ale ještě jinak. Nechal bych to tak jak to je už zapojené. Zeslabení vodiče v podstatě nebude mít vůbec žádný vliv. Na tom malém kousku se zeslabením neudělá téměř žádný úbytek napětí.
I při maximálním zatížení zásuvky tam nevznikne téměř žádné oteplení.

Vďaka za užitočné rady. Ešte to zvážim čo spravím. Všetky tieto tri zásuvky sú v rámci jednej vetvy do sériového zapojenia čiže akákoľvek chyba odstaví ďalšie nadpojené zásuvky. Celý tento problém by ani nebol keby elektrikár minulého režimu spravil normálnu rezervu v krabičke. Na fázu je tam krásna rezerva a na kombinovaný vodič tam nenechal prakticky takmer nič použiteľné. Zrejme v tomto byte boli dvaja elektrikári pretože ostatné zásuvky v druhej polovici bytu sú s krásnymi rezervami a bolo aj vidieť že to bolo ťahané inou osobou.

Truhlík: Je to takto vôbec možné zapojiť? Myslím fyzicky či sa vojde taký oblúk pod dolnú skrutku. Druhá vec je že takto budem hliník dosť ohýbať a obávam sa že praskne. Z tohto mám dosť veľký strach pretože s hliníkom nemám mimo toto domáce zapojovanie žiadne skúsenosti.

Zerozero: Takže ani z hľadiska funkčnosti a bezpečnosti to ničomu vlastne nepomôže ani u jednej z tých troch zásuviek? Ak áno prípadne by bol rozdiel blížiaci sa nule tak kašlem nato, nestojí to za riziko. Za 10-20 rokov sa bude robiť nová elektroinštalácia čiže dovtedy to musí fungovať. Furt je to oveľa lepšie už teraz. Predtým tam boli 30r staré zásuvky ktoré už nemalo ani zmysel doťahovať spoje. Už boli v totálne zlom stave. Čo sa tej záťaže a zahrievania vodiča týka vieš to nejako odhadnúť kedy to začína byť problém?

Mám v rámci kompletne celej tejto zásuvkovej vetvy zapojené spotrebiče:
1. zásuvka - chladnička(odhad 100W), kombinovaný sporák(1900W, využíva sa 1x do týždňa max 2hod)
2. zásuvka - malý TV v kuchyni(24W)
3. zásuvka - bez zapojených spotrebičov
4. zásuvka - PC setup a domáce kino dohromady spotreba určite nie viac ako 500W

Je to pri tejto spotrebe problém pre hliníkovú elektroinštaláciu?

V minulé odpovědi jsem řešil zejména tu vyfocenou zásuvku, kde je to zeslabení vodiče.
To má (ale spíš nemá) vliv jen na tuto jednu zásuvku. Pokud je zapojeno do řetězu více zásuvek,
propojení k dalším zásuvkám se dělá vždy (v síti TNC, dvouvodič), na přípojích ochranného kolíku.
Tedy například u vyfocené zásuvky přívod PEN (nulák) na jeden otvor mezi plíšky, z druhého na zdířku. K další zásuvce lze využít šroubek nahoře u kolíku atd.
Co se týče propojení na pravou zdířku z kolíku, neřeš vůbec ohýbání vodiče přes šroubek.
Normálně zapoj přívodní nulák tak jak jsem psal pod dva plíšky dole na zásuvce. Neřeš požadavek "bez přerušení" použij druhý otvor pro vodič ve stejném místě a odtud připoj pravou zdířku kouskem vodiče, je jedno jestli Al, nebo měď.
Zásuvka je na to přizpůsobená.
Co se týče zatížení vodičů, předpokládám, že drát je 2,5mm2. Při současném provozu všech spotřebičů to bude plně vytížené, ale vydrží to bez problémů. Dá se říci, když to vydrželo dosud, vydrží i po výměně zásuvek.
Není se potřeba toho hliníku tolik obávat. Nevhodnost hliníku se často přehání. Funguje tak mnoho instalací, i u mě je to z hliníku a to jsem elektrikář a nemám s tím žádný problém.

Nemusis ho tahat hornym oblukom okolo skrutky, mozes spodom skrutky

Pripadne zvazit nasledovne:
fazu aj PEN ukoncit v dolnej casti krabice napojenim na WAGO (s pastou), a odtial pokracovat samostatnymi CU vodicmi do zasuvky

Ja som to takto riesil ked pri vymene zasuviek sa bud odlomil al vodic alebo uz bol kratky vzhladom na inu konstrukciu novej zasuvky, revizak s tym nemal problem

Vyriešené. Zvážil som rady viacerých elektrikárov a nakoniec bude najlepšie nechať tak ako je. Prakticky nikto ani len nenaznačoval že je to vyslovene zle spravené z hľadiska funkčnosti a bezpečnosti. Som pedant a chcel som to dotiahnuť ešte do lepšieho výsledku ale je to zbytočne kontraproduktívne. Určite je to lepšie ako predtým keď boli 30r staré zásuvky ktoré sa už prehrievali, iskrili a doťahovanie skrutiek už nemalo význam. Niektoré z nich boli v tak zlom stave že keď som mal ten vnútrajšok v rukách tak kovové svorky nebolo problém zlomiť miernym zatlačením. Určite odporúčam takúto prerábku prenechať skúsenému elektrikárovi a taktiež ako mnoho v jednoduchosti povedia tak zbytočne sa srať s tým starým hliníkom, kombinovaným vodičom a krátkymi káblami. Najideálnejšie je vymeniť to komplet do medi v rámci všetkých súčasných funkčných a bezpečnostných štandardov.

https://i.imgur.com/DEA7exP.jpeg - u tej "problémovej" zásuvky som sa nakoniec aj odhodlal a už som ju mal rozobranú. Mal som pripravený kúsok 2,5mm2 medi na prepojenie z horného kolíka na nulák a hlavný hliníkový prívod pre kombinovaný vodič som chcel zapojiť dole do svorky pod kolík. Keď som ale premeral digitálnym posuvným meradlom aká je normálna hrúbka hliníka v porovnaní s tým stlačeným miestom ktoré som bral ako slabé miesto tak som mal okamžite jasno že nemá zmysel to riešiť. Ono to vyzerá aj na pohľad aj na fotke ako dosť "zničený" vodič ale reálne je to len menšia preliačina. Hliník mal v normále 1,85mm a v tom stlačenom mieste 1,70mm čiže približne dajme tomu že je vodič oslabený o 10%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru