Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno oprava el.zásuvky - staré hliníkové vodiče

Nazdar, dával som doma nové zásuvky v celom byte, boli už v zlom stave. Stará 30r elektroinštalácia - hliníkové vodiče. Žiadny vodič som neprelomil ani nepoškodil. Problém je miesto kde pôvodne bol priskrutkovaný vodič hore na kolík a potom ďalej ako sa prepája na nulák. Niektoré zásuvky mali dostatočnu rezervu tak som to v časti poškodeného hliníku strihol a potiahol z rezervy až na nulák tak ako to správne má byť. Ostali 3 zásuvky kde nebola dostatočná rezerva a v mieste medzi kolíkom a nulákom je hliník s polovičným prierezom - https://i.imgur.com/DEA7exP.jpg. Zvažoval som nadpájanie spojkou ale jeden elektrikár poradil niečo čo znie oveľa lepšie. Strihnúť hliník tesne za poškodeným miestom a zapojiť ho úplne dole do svorky ktorá je pod dolným kolíkom. Potom zapojiť nový kúsok medeného kábla 2,5mm² od skrutky pri hornom kolíku smerom doľava, potom dole smerom k nuláku. Je to dobré riešenie alebo to nie je úplne ideálne? Nie je problém použiť medený vodič ak je tam hliník? Funguje to aj takto ako je teraz. Zapojené je to takto vyše pol roka a bez problémov v rámci funkčnosti ale nechcem to takto nechať. Cez víkend si nájdem čas a určite s tým niečo spravím.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vyriešené. Zvážil som rady viacerých elektrikárov a nakoniec bude najlepšie nechať tak ako je. Prakt… poslední
KMX 22.08.2022 17:53
KMX

Vyriešené. Zvážil som rady viacerých elektrikárov a nakoniec bude najlepšie nechať tak ako je. Prakticky nikto ani len nenaznačoval že je to vyslovene zle spravené z hľadiska funkčnosti a bezpečnosti. Som pedant a chcel som to dotiahnuť ešte do lepšieho výsledku ale je to zbytočne kontraproduktívne. Určite je to lepšie ako predtým keď boli 30r staré zásuvky ktoré sa už prehrievali, iskrili a doťahovanie skrutiek už nemalo význam. Niektoré z nich boli v tak zlom stave že keď som mal ten vnútrajšok v rukách tak kovové svorky nebolo problém zlomiť miernym zatlačením. Určite odporúčam takúto prerábku prenechať skúsenému elektrikárovi a taktiež ako mnoho v jednoduchosti povedia tak zbytočne sa srať s tým starým hliníkom, kombinovaným vodičom a krátkymi káblami. Najideálnejšie je vymeniť to komplet do medi v rámci všetkých súčasných funkčných a bezpečnostných štandardov.

https://i.imgur.com/DEA7exP.jpeg - u tej "problémovej" zásuvky som sa nakoniec aj odhodlal a už som ju mal rozobranú. Mal som pripravený kúsok 2,5mm2 medi na prepojenie z horného kolíka na nulák a hlavný hliníkový prívod pre kombinovaný vodič som chcel zapojiť dole do svorky pod kolík. Keď som ale premeral digitálnym posuvným meradlom aká je normálna hrúbka hliníka v porovnaní s tým stlačeným miestom ktoré som bral ako slabé miesto tak som mal okamžite jasno že nemá zmysel to riešiť. Ono to vyzerá aj na pohľad aj na fotke ako dosť "zničený" vodič ale reálne je to len menšia preliačina. Hliník mal v normále 1,85mm a v tom stlačenom mieste 1,70mm čiže približne dajme tomu že je vodič oslabený o 10%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru