Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno oprava el.zásuvky - staré hliníkové vodiče

Vďaka za užitočné rady. Ešte to zvážim čo spravím. Všetky tieto tri zásuvky sú v rámci jednej vetvy do sériového zapojenia čiže akákoľvek chyba odstaví ďalšie nadpojené zásuvky. Celý tento problém by ani nebol keby elektrikár minulého režimu spravil normálnu rezervu v krabičke. Na fázu je tam krásna rezerva a na kombinovaný vodič tam nenechal prakticky takmer nič použiteľné. Zrejme v tomto byte boli dvaja elektrikári pretože ostatné zásuvky v druhej polovici bytu sú s krásnymi rezervami a bolo aj vidieť že to bolo ťahané inou osobou.

Truhlík: Je to takto vôbec možné zapojiť? Myslím fyzicky či sa vojde taký oblúk pod dolnú skrutku. Druhá vec je že takto budem hliník dosť ohýbať a obávam sa že praskne. Z tohto mám dosť veľký strach pretože s hliníkom nemám mimo toto domáce zapojovanie žiadne skúsenosti.

Zerozero: Takže ani z hľadiska funkčnosti a bezpečnosti to ničomu vlastne nepomôže ani u jednej z tých troch zásuviek? Ak áno prípadne by bol rozdiel blížiaci sa nule tak kašlem nato, nestojí to za riziko. Za 10-20 rokov sa bude robiť nová elektroinštalácia čiže dovtedy to musí fungovať. Furt je to oveľa lepšie už teraz. Predtým tam boli 30r staré zásuvky ktoré už nemalo ani zmysel doťahovať spoje. Už boli v totálne zlom stave. Čo sa tej záťaže a zahrievania vodiča týka vieš to nejako odhadnúť kedy to začína byť problém?

Mám v rámci kompletne celej tejto zásuvkovej vetvy zapojené spotrebiče:
1. zásuvka - chladnička(odhad 100W), kombinovaný sporák(1900W, využíva sa 1x do týždňa max 2hod)
2. zásuvka - malý TV v kuchyni(24W)
3. zásuvka - bez zapojených spotrebičov
4. zásuvka - PC setup a domáce kino dohromady spotreba určite nie viac ako 500W

Je to pri tejto spotrebe problém pre hliníkovú elektroinštaláciu?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny