Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem snímač u křovinořezu

Zdravím.Potřebuji poradit.U strunové sekačky Homelite.Nejde nastartovat.Občas to jiskru hodí někdy chytne ale zpravidla jiskru to dává sporadicky nepravidelně.Spíše nedává.Tak jsemto rozdělal a protože nevím jak ten snímač změřit tak se ptám zda to někdo ví.Dále by mě zajímalo jaká vzduchová mezera mezi snímačem a rotoru má být.Pokud je někdo znalý tak děkuji za odpověď Joska.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Problém je ten že to je takové párátko Homelite a zrovna ten typ není k mání.Ještě zkusím zda nenní… nový
kap.dabač 06.06.2022 07:37
kap.dabač
https://www.zahrada.cz/forum/motorove-pily/zapalovani-u-pily-hq-136-380871/ Mezi cívku a rotor dává… nový
pařez 06.06.2022 10:27
pařez
Vypadá to nějak takhle? https://www.hobynaradi.cz/civka-indukcni-zapalovaci-ke-krovinorezu/?gclid=EA… nový
Zerozero 06.06.2022 12:09
Zerozero
Velmi dobrý popis. Vypnout zapalování však platí pro křovinořezy a motorové pily. Ale ještě poznámka… poslední
George63 07.06.2022 21:35
George63
Díky za odpověď .Pro mě je novum že je rizikové zkoušet jestli to vůbec dává jiskru na svíčce.Příslu… nový
kap.dabač 06.06.2022 14:00
kap.dabač
Zkoušet se to může, ale tak, aby délka jiskry nebyla o moc delší, než na svíčce, tedy cca 1mm. Když… nový
Zerozero 06.06.2022 15:43
Zerozero

Problém je ten že to je takové párátko Homelite a zrovna ten typ není k mání.Ještě zkusím zda nenní závada ve vysoko napěťovém kabelu.Někdy to i chytne běží a potom rychlá smrt.On ani ten kabel z toho nejde vydolovat.Ale díky za komenty.

Vypadá to nějak takhle? https://www.hobynaradi.cz/civka-indukcni-zapalovaci-ke-krovinorezu/?gclid=EAIaIQobChMIv6iPjraY-AIVieJ3Ch0k8gZlEAAYAiAAEgJ1jPD_BwE.
Jsou tam na obrázku i rozměry. Pokud by to pasovalo, tak by se to tam dalo dát a bude to fungovat.
Jen pro toho, koho to zajímá, popíšu, jak takové zapalování funguje.
Sice jsem žádné zapalování od křovinořezu, nebo pily nepitval, ale v podstatě to jinak a jednodušeji ani nejde.
Na setrvačníku motoru jsou permanentní magnety. K tomu přiléhá cívka s pólovými nástavci.
Cívka má dvě vinutí. Primární, málo závitů silný drát, malý ohmický odpor.
Sekundární, hodně závitú, tenký drát, velký odpor. Ta vede na svíčku.
Obě jsou jedním koncem spojeny s kostrou.
Zapalování je tzv. bezkontaktní, což znamená, že spínací kladívko (třeba jako u Pionýra), je nahrazeno spínacím tranzistorem, ten je ovládán nějakým snímačem polohy magnetu na rotoru, nejspíš hallovou sondou.
Při točení motoru, se magnet na setrvačníku blíží k cívce. Tím v ní vlivem rostoucího magnetizmu začne vznikat napětí. Ale primární vinutí je tranzistorem zkratováno na kostru. to znamená, že v primáru začne téct velký zkratový proud. Tento proud ale silně působí proti snaze magnetu vyvolat magnetický tok jádrem cívky.
Jak se ale magnet rotoru ještě více přiblíží k pólovým nástavcům cívky (zpravidla v maximu). tak také tuto polohu zaznamená čidlo (zalité v plastu vedle vinutí, hall. sonda).
V té chvíli teče primárem maximální proud. Ale teď sonda dá impuls, který způsobí okamžité zavření tranzistoru. Tím okamžitě přestane primárem téct proud, který působil proti magnetismu magnetů na rotoru. Tím dojde k velmi rychlému zmagnetování jádra cívky magnetismem magnetů na rotoru.
Magnetická indukce v cívce, je úměrná rychlosti změny mag. toku. Tím, že tranzistor přerušil proud, který vyvolával sílu proti magnetům, tak ty velmi rychle vyvolaly mag. tok v jádru.
Ta změna je velmi rychlá a tím se v sekundárním vinutí s mnoha závity naindukuje vysolé napětí.
Bez zatížení může být napětí i patnáct kV. Ale dříve přeskočí jiskra na svíčce, která napětí vybije už při menším, ale stále velmi vysokém napětí. Na izolaci v cívce jsou vysoké nároky.
Tak se snadno stane, že izolace nevydrží napětí a jiskry přeskakují někde mezi závity cívky.
A zapalování jde někam do kytek, nebo el. odpadu.
"Nejlepší" způsob,jak si cívku odepsat, je zkoušení tak, že se kablík bez svíčky přibližuje ke kostře pro zjištění, jestli to hází jiskru. A s radostí, hele, hází to až na cenťák. --- A hele už ne....
Zvětšení přeskokové vzdálenosti, na víc než je na svíčce, způsobí zvětšení napětí až na proražení izolace. To samé snadno, při vyjmuté svíčce z válce a protočení motoru, třeba proto, aby se vyvětral po přechlastání. Když se zapomene vypnout zapalování, tak je často hotovo.
Jak se zatáhne za startovací šňůru a není svíčka zapojená a ve válci, musí se zapalování
vždy vypnout !!!
Tak, to je asi tak všechno, co vím o magneto - zapalování.
Kdo to všechno ví, nechť promine dlouhý článek. Třeba to někoho zajímá tak snad to někomu pomohlo k dalšímu vědění. Protože, "čím víc toho víš, tím víc zjišťuješ, že je ti to naprd" :-).
A tak... :puff::beer:8-)

Velmi dobrý popis. Vypnout zapalování však platí pro křovinořezy a motorové pily. Ale ještě poznámka k benzinovým sekačkám trávy. U těch není většinou, při protáčení motoru startovací šňůrou, žádná možnost vypnutí zapalování. Takže v případě profouknutí "přechlastaného" motoru je nutné mít vždy osazenu na "fajfce" svíčku, aby nedošlo k případnému proražení vinutí jak píšeš.;-)

Zkoušet se to může, ale tak, aby délka jiskry nebyla o moc delší, než na svíčce, tedy cca 1mm.
Když se to zkouší se svíčkou a kostra (závit) svíčky je dobře spojen s motorem, je to v pořádku.
Ale zejména u strojů, jako křoviňák, když se tahá za start. šňůru a různě se to přitom hýbe, je složité tuto vzdálenost dodržet. Dojde třeba k oddálení svíčky od motoru a jiskra pak skáče mezi kontakty ale také mezi svíčkou a motorem. Tím je delší a je větší napětí.
Pro představu: Když je vše v pořádku a mezi kontakty svíčky je asi 0,7mm, přeskočí jiskra (velmi přibližně) tak při napětí 4000V. Pokud se jisřiště prodlouží na dvojnásovek tedy 1,4 mm, tak si toho člověk ani nevšimne. Ale napětí stoupne také přibližně tak a už je to 8000V. Ale pokud to zkoušíme jak daleko jiskra přeskočí, tak někdy to dokáže i na centimetr. Ale ne dlouho, někdy jen jednou.
Napětí stoupne nad schoposti izolace.
A opravář pak lamentuje. Ještě prve to házelo jiskru jako prase a teď takovou nijakou. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru