Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plevel, tráva a mech pod dlažebnimi kostkami

Dobrý den,

potřeboval bych poradit. Na zahradě mám cestu z dlažebních kostek, pod kterými je hlína. Mezi kostkami prorůstá pravidelně tráva, mech, plevel, i když se to vytrhá (čemuž se nedivím).

Jak by se toto dalo řešit? Nejsem žádný kutil, rukama moc neumím, nemám ani žádné zkušenosti. Napadá mě koupit nějakou tenkou plachtu a dát to pod ty kostky.

Bylo by něco takového řešením? A je to praktické? Počítám, že ty kostky by mohly chtít být v té hlíně nebo písku. Pokud to bude na tenký plachtě, tak by to nemuselo jít zarazit nebo držet? Nevím.

Nějaké rady, co s tím?

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To se ti chce vytrhávat a znovu pokládat dlažba...? ::) Já bych to řešil nějakou chemicko-přírodní…
host 25.05.2022 18:55
host
Jsou to kostky, který jdou vyndat, s tím by problém nebyl. Chemii jsem už zkoušel (stříkat ocet, což…
neumětel 25.05.2022 20:08
neumětel
Ocet je naprd. Byď trávu vypálit nějakým plamenometem (hořákem na PB) nebo zalejt hojností Roundupu.…
Rce 25.05.2022 21:49
Rce
Na své zahradě bych teda rozhodně Roundup nepoužíval. nový
host 27.05.2022 08:59
host
Úplně v klidu. Použití na nezemědělské, neobdělávané půdě nikdy žádný problém nebyl. Jako podle mě j… nový
bahno 27.05.2022 12:25
bahno
Použít Roundup na nějaký chodník před domem nebo nájezd do garáže bych ještě toleroval, ale na zahra… nový
host 27.05.2022 13:19
host
Nebýt EU a jejích zákazů, dal by se ještě koupit totální likvidátor všeho rostoucího s dlouhodobým ú… nový
Zerozero 27.05.2022 02:11
Zerozero
Také můžeš položit kostky do betonového podkladu. nový
nerady 27.05.2022 07:28
nerady
Pokud je to klasická dlažba s velkými mezerami, tak to prostě bude prorůstat a pomůže jen ten Travex… nový
kejki 28.05.2022 10:48
kejki
Řeším stejný problém s příjezdovou cestou. Před časem u nás byla kamarádka, a když jsem chtěl použít… nový
akaš 05.06.2022 14:45
akaš
Pokud to ještě jde tak si nechat odlít od nějakého zemědělce. Cena v maloobchodě a ve velkém je nebe… nový
nerady 05.06.2022 21:04
nerady
Cena je strašná. Zvláště když složení toho Roundup Fast nebo jak se to jmenuje byla ještě loni 6% ky… poslední
Karel04 05.06.2022 21:12
Karel04

Úplně v klidu. Použití na nezemědělské, neobdělávané půdě nikdy žádný problém nebyl. Jako podle mě je okolo roundup zbytečný rozruch a jestli něco bylo problém, tak jeho použití na desikaci, jako postříkat tim řepku a za týden ji sklidit a vylisovat z ní olej, to se mi taky 2x nelíbí, narozdíl od postrikanyho chodníku, kde je to pohodě.

Nebýt EU a jejích zákazů, dal by se ještě koupit totální likvidátor všeho rostoucího s dlouhodobým účinkem, Travex. (chlorečnan sodný). Dá se koupit, ale jen pro zemědělce a profesionály s ověřením. Takže volně ne. Proto, že je to prekurzor výbušnin.
Asi by to teroristi kupovali u nás v drogerii.
Ale dá se koupit chlorečnan draselný, smíchaný se solí, která jeho oxidační schopnost omezuje. Myslím, že jako totální herbicid to funguje podobně.
https://www.funchem.cz/www-funchem-cz/eshop/0/3/5/889-Chlorecnan-draselny-39-5-inertni-smes-s-NaCl-1000-g
Herbicidy jako třeba Roundup, fungují jen na zelené části rostlin, takže pokud jsou v zemi semena, plevel vyroste znovu. A jiné herbicidy které působí i v zemi se asi jinak koupit nedají (ale nevím).
Zkusil bych ten chlorečnan. Ale mech není tak úplně rostlina, nevím, jestli by to i na mech působilo (ale myslím že jo). Pokud by mech přesto vyrostl, dá se celkem snadno zlikvidovat zelenou, nebo modrou skalicí (síran železnatý, nebo měďnatý).
Dávat plachtu pod dlažbu nebude dobré. Stála by na tom voda, a nová polétavá semínka se stejně uchytí ve spárách. Chlorečnan nějakou dobu vydrží a jak se něco znovu uchytí, není problém znovu dlažbu pokropit.
Tak mě ještě napadlo, chlornan sodný, běžné Savo, by rostlinám asi také moc nechutnalo, to je běžně v každé drogerii. Ale nemám vyzkoušeno.

Pokud je to klasická dlažba s velkými mezerami, tak to prostě bude prorůstat a pomůže jen ten Travex. Bacha na vyplavování, budou spálené i přilehlé porosty. Zvolil jsem opačnou variantu, nechat zarůst a sekat sekačkou.

Řeším stejný problém s příjezdovou cestou. Před časem u nás byla kamarádka, a když jsem chtěl použít Roundup, tak mi to zakázala, že je tam glyfosát a doporučila mi nějaký jiný sajrajt. Když jsem ho koupil, zjistil jsem, že je tam glyfosát taky, jenom že funguje trochu hůř než Roundup, a trvá 3-5 dní, než se to projeví na postříkané rostlině. Minulý týden jsem koupil žlutý Roundup bez glyfosátu. Nastříkal jsem na rostlinky na cestě a výrazný efekt byl už po 4 hodinách. Druhý den byla většina plevele suchá a smrsklá. Jsem z toho nadšený, ale ta cena....! :-)

Cena je strašná. Zvláště když složení toho Roundup Fast nebo jak se to jmenuje byla ještě loni 6% kyselina octová, čili ředěný ocet. V ceně asi 999 korun za 5 litrů. Navíc je na obalu napsáno, že pokud chcete zničit i kořeny, je třeba použít Roundup s glyfosátem. Dobrý podvod. Teď už tam dávají kyselinu pelargonovou, ale účinek je asi podobný. Obecně ten glyfosát je třeba nechat působit tak týden, aby doputoval do kořenů a pak rostlina uschne celá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru