Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce bytu - firmy, terminy

Zdar,

pořizuju byt třípokoják (3+kk) v Praze a hledám firmu, která by mi tam provedla kompletní rekonstrukci:

koupelna, wc - nahradit umakart zdenym jadrem, komplet udelat, vykachlickovat, dat prislusenstvi, v byte strhat tapety a vystukovat, strhnout PVC z podlah a nahradit novou podlahou, castecne dlazba, castecne lino, vymenit kuchynskou linku.
V podstate je to komplet rekonstrukce, snad jen okna uz tam jsou plastova.

Dotazy mam:

1. Kolik, pokud mate zkusenosti z posledni doby, muze takova rekonstrukce ted stat? Jedna se mi priblizne za nejaky standardni veci, neorientuju se v tom, tak aby me nekdo nenapalil.

2. Neznate nejake overene solidni firmy v Praze, ktere nemaji dlouhe cekaci doby na zahajeni rekonstrukce? (Byt jeste nemam, ale rad bych, kdyby slo rekonstrukci zacit treba do mesice dvou po koupi.)

3. Z chalupy vim, ze na podzim jsme meli ve stavebninach problem koupit jakykoli material. Jaka je situace ted?

---
Rady, at zacnu s rekonstrukci sam nehledam, mam toho na chalupe a tohle bych komplet sveril radeji dobre firme.
Diky predem za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jsem na to dneska koukal a teda je to strasny. Do bytu jsem sel, cena byla slusna, ale teda uz to v…
RedMaX 19.04.2022 20:27
RedMaX
Nedávno se tu řešilo tohle: https://kutilska.poradna.net/questions/3125863-remeslnicke-zacatky-osvc…
host 19.04.2022 20:40
host
No pise: "Neplánuji hned zezačátku jít do koupelen na klíč", a tam bych to potreboval nejvic. Nic o…
RedMaX 19.04.2022 21:19
RedMaX
Přijde mi docela absurdní, že na IT práce je třeba o dost vyšší odbornost než na "rekonstrukční řeme… poslední
ST 20.04.2022 06:56
ST

Jsem na to dneska koukal a teda je to strasny.

Do bytu jsem sel, cena byla slusna, ale teda uz to vidim, ze to skonci presne tak, jak jsem nechtel, udelat si mnohe budu muset sam.

Nicmene teda, koupelna a WC na tom si trvam, ze to delat nebudu. :-) Takze jestli mate nekdo cerstve pozitivni ohlasy na nekoho, kdo by v Praze udelal rychle a solidne rekonstrukci koupelny a wc, to znamena zlikvidovat umakart, vyzdit, vykachlickovat, udelat sprchac, nahodit umyvadlo a zachod, tak pisnete.

No pise: "Neplánuji hned zezačátku jít do koupelen na klíč", a tam bych to potreboval nejvic. Nic o tom totiz nevim. Jako strhani tapet, vystukovani sten, to uz jsem delal, kabely na elektriku si taky natahnu, tam bude jenom otazka, jestli jit do list nebo to rezat do panelu, coz je nechutna prace. Od elektrikare bych si nechal jen pripojit elektromer. Obklady bych si taky nechal dat od profika a intalatersky prace asi jak co. No uvidime, smlouvu na byt podepisujeme v patek, tak mu potom mozna pisnu do SZ, odkud vlastne je. :-)

Přijde mi docela absurdní, že na IT práce je třeba o dost vyšší odbornost než na "rekonstrukční řemesla". Často to jsou lidi kteří se sotva vyučili, žádní myslitelé, nic moc praktici a jsu nesmyslně přeplácení. Řeším to tak, že je nepodporuju a dělám vlastníma rukama co zvládnu. Výhodu je, že přesně vím co, kde, jak a proč je uděláno. Pak to zvládnu servisovat a opravovat svépomocí. Svěřit to někomu znamená zaplatit násobně více a přijímat nemalá rizika. Neznám moc slušných řemeslníků a v Praze už vůbec ne. Předraženost prací a zboží, materiálů je uměle vyvolaná. Normální je nepodoporovat to. Nejhorší je přístup "rychle to oflikovat, shrábnout peníze a rychle zmizet".

Snad jsem trochu pomohl srovnat si to v hlavě. Bude to spousta starostí, ale zvládnot to svépomocí má smysl. Na finální obložení koupelny a WC bych si našel šikovného obkladače. WC určitě udělat oddělené příčkou od koupelny.

Do začátku pomůže se zorientovat jednáním s firmami. Tlačit je do co nejpodrobnějších nabídek. To pomůže se zorientovat. Pak si sepsat svůj projekt. Podle potřeby se podívat do literatury... opatrně s obvyklou argumentací "takhle se to dělá dvacet let...".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru