Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Řemeslnické začátky. OSVČ

Zdravím řemeslnící,
jak řešíte zakázky když si nejste jistí na kolik se vyšplhá práce a neradi by jste prodělali.
Rád bych podnikal samostatně bez závislosti na prostředníkovi. (živnost již založena- první rok za sebou oficiálně- plat brán na hodinu na zakázkách kolegy) před osvč jsem dělal asi 2 roky pod firmou. Mimo podnikání žijeme na velkém domě kde již od mlada jsem si vyzkoušel vše a zedničiny/obkladačiny jsem se tady naučil více než na učňáku. + sem tam práce u známých.
Již jsem dělal pod lidmi co mají v ruce svoje ceníky prací ale nedají je z ruky mlaďochům. Hláška "to si zjistíš sám jak budeš dělat" je běžná.
Aby jim asi nepřebrali náhodou konkurenci. Tovaryše zdá se už nikdo nebere za účelem je něco naučit a neoškubat do krve. (potřebuji taky platit povinné výdaje) Do práce člověka by za hubičku vzal kde kdo ale na kalkulaci/fakturování zákazníka/konzultace OSVČ se zákazníkem už mě nikdo nevzal.
A zákazníkovi taky nevadí že by řemeslníka obral.

Nevadí mi dělat za hodinovou mzdu kterou si nastavím sám (i když podle miliardářů ze skupin řemeslníků to může být v mém oboru spíše pod cenou).
(Nevím přesně ještě kolik si brát kdybych dělal na metry / díla. Proto bych bral za hodinu a třeba během roku až 2 bych si udělal seznam co jak dlouho mi trvá , jak to je náročné a kolik zhruba bych si mohl říkat při kalkulaci zákazníkovi)
Proto se ptám jak fakturovat hodinovou mzdu zákazníkovi ? Pod jakou smlouvou ? Aby obě strany byli spokojeny.
Na co a jak vybírat zálohy ? kolik % na kolik dní dopředu nebo něco takového. (materiál samozřejmě pokud jej budu kupovat ) jak fakturovat zálohy ? Ať nedělám týden u zákazníka on pak zamkne bránu a já budu bez peněz.
Jak se neošidit a dostat se do chodu abych mohl jet sám na sebe a nenarazil hlavou.
Dělám obklady/dlažby/zedničinu. Neplánuji hned zezačátku jít do koupelen na klíč, rekonstrukcí celých bytů a zateplení celých budov. Pokud zákazníkovi nebude vadit že to bude trvat dlouho a budu to dělat sám (Mám možná jednoho helfra který by byl sem tam po ruce když má chuť. Ruce má dobré ale jen když do práce příjde.)

Jaké byli vaše začátky ? Co Vás překvapilo když jste začínali ? Co by jste rádi věděli když jste začínali podnikat vy ? Na čem jste se spálili vy ?
Jaké smlouvy by jste doporučili/ nedoporučili řemeslníkovi ať tvoří. Jaké zakázky nebrat ? Po jakých skočit ?
Rád bych se přiučil / pobavil / dozvěděl co se šustne a jak to chodí :-) Děkuji
Přikládám obrázek z jedné mojí práce.

Předmět Autor Datum
Malá nápověda zde: https://www.cenikyremesel.cz/ceniky/obkladaci
Stefran 08.02.2022 20:46
Stefran
Dám pohled z druhé strany, tedy pohled zákazníka. Mě by způsob platby za hodinu odradil. Už z toho d…
zakaznik 09.02.2022 07:54
zakaznik
Je to dvousečná zbraň no. Možná ho to výjde levněji a možná dráž. Je pravda že zas tak složité to ne…
CreativanDevil 09.02.2022 15:44
CreativanDevil
Co se domluvit s více lidmi, že jim jen tak ze sportu a nezávazně pomůžete nechat nacenit například…
Time 09.02.2022 14:26
Time
Tak jsem si zkusil nacenit kolik stál ten sprchový kout pouze za práci. Skončil jsem na 18,2 tisíce.…
CreativanDevil 09.02.2022 15:39
CreativanDevil
Budu za grafomana, volný tok myšlenek.... Dám opačný pohled než "zakaznik". Mě by způsob platby za…
Time 09.02.2022 16:31
Time
Děkuji za komentář, Za prací si stojím mno. Radši se s tím budu kolikrát prát i když by jiný nad tím…
CreativanDevil 18.02.2022 16:40
CreativanDevil
Souhlas se "zákazníkem". Hodinovou mzdu bych také odmítl. V nynější době to chce vždy smlouvu o dílo…
nerady 09.02.2022 16:42
nerady
To je to dilema. Co když chcete rekonstrukci ale nevíte co je za zdí/podlahou/stropem. To potom se t…
CreativanDevil 18.02.2022 16:48
CreativanDevil
Viz. Nerady. Každopádně pěkná práce :-) Řešil bych to úkolovkou nebo cenou za metr čtvereční. Hodino…
Lukas1982 10.02.2022 00:02
Lukas1982
Souhlas s "nerady". Základem je podrobná příprava, dokonalé shlédnutí, případně, u novostaveb, prost…
George63 18.02.2022 18:10
George63
V tohle období je asi největší nepřítel počasí. poslední
CreativanDevil 25.02.2022 20:40
CreativanDevil
Hodinovka je pomůcka pro tebe, zákazníkovi musíš říct jedno číslo. A pokud se něco opravdu zásadně n…
umfa 18.02.2022 20:47
umfa
Čistá gýčovina, nevkus. Tieto hnedé, tmavo_zahovneté, krematóriom, rakvou, truhlou smrdiac obklady,…
Nuda 18.02.2022 21:54
Nuda
Velice nevkusný komentář. Obklad byl zvolen aby se hodil do okolního prostřední. A je to navíc čistě…
CreativanDevil 19.02.2022 01:58
CreativanDevil
Děkujeme za oznámení názoru. Nepřikládáme mu žádnou váhu. Kdo chce, může mít obklady pokakané. Je to…
Time 19.02.2022 16:21
Time

Dám pohled z druhé strany, tedy pohled zákazníka. Mě by způsob platby za hodinu odradil. Už z toho důvodu, že nevím, kolik bych za zakázku nakonec zaplatil. Netuším totiž, jak jste rychlý. Zdá se mi lepší stanovení částky za metry/případně za dílo. Třeba na začátku dát nižší cenu nebo průměrnou cenu - stačí si vyhledat pár obkladačů na internetu, někteří tam mají ceník. Možná se na první zakázce spálíte a proděláte kalhoty, ale s každou další zakázkou budete zkušenější a rychlejší. Pak můžete také upravit ceník směrem nahoru.

Je to dvousečná zbraň no. Možná ho to výjde levněji a možná dráž. Je pravda že zas tak složité to není. Můžu přijít omrknout, říct co se bude muset udělat pak to vzít domu a zkalkulovat. Nejhorší jsou asi rekonstrukce když nevím na co narazím :-D Asi se spíše bojím těch komplikací než toho že bych se ošidil. Ceník řemesel jak postnul kolega nahoře je dobrá věc jako podklad pro kalkulaci + si připočtu něco na dopravu a kdyby se něco vysralo a jsem na částce kterou si asi říkají řemeslníci běžně.

Co se domluvit s více lidmi, že jim jen tak ze sportu a nezávazně pomůžete nechat nacenit například rekonstrukci koupelny? Zákazník by na to jednání s dodavatelem nebyl sám a vy se tak dozvíte. Začal bych u známých, kteří pro mě budou mít pochopení a budou vstřícní.

Pak mne ještě napadá, že by možná pomohlo zadat poptávku na zprostředkovatelských serverech.

Nejvíce se chci jako zákazník dozvědět ze smlouvu. Pouhé sliby a kecy jsu většinou marné, málokdo dodrží slovo. Takže písemná smlouva je nutnost a informační zdroj k nezaplacení.

Mě by bylo jedno, že byste zakázku dělal 2x déle, pokud byst eji udělal v prvotřídní kvalitě a byl férový řemeslník. Takže by mě zajímala cena za dílo a odhad hodin, včetně hodinové mzdy.

Tak jsem si zkusil nacenit kolik stál ten sprchový kout pouze za práci. Skončil jsem na 18,2 tisíce.
Dal jsem ten rozpočet a fotky do ruky zkušenějšímu. Řekl mi 24 tisíc.

Asi nebudu zas tak vedle když si to vezmu domů a vždy si to v klidu nacením pokud budu vědět co a jak bude. A pak pošlu kalkulaci.
Jinak když nebudou mi přesně vědět říct co dopředu se bude dělat a jaký je plán tak si řeknu hodinovku a výplatu na ruku s fakturou za "zednické práce".
Ale otázka je jak udělat tu smlouvu v případě že to není za dílo ale za hodinu. Jaký formát.
Jak se pojistit když se dělá na hodinu abych nepřišel k finanční a časové újmě. Nebo se snad dělá na dobré slovo třeba den až týden a pak dám fakturu zákazníkovi ? To mi příjde jako dobré řešení jen kdybych na 100% zákazníkovi věřil že mi neřekne "A vy jste kdo ?".

Budu za grafomana, volný tok myšlenek....

Dám opačný pohled než "zakaznik". Mě by způsob platby za hodinu NEodradil. Vždy však za předpokladu, že součástí písemné smlouvy bude podrobný rozsah úkonů, časové dotace na jednotlivé úkony. Zákon pamatuje na přípustnou odchylku, tak se na to podívejte. Chce se mi říct, že tabulky a propočty v Excelu budou vaším přítelem. Existují programy, kterými naceníte např. rekonstrukci střechy. Tam bývají příplatky za práci ve výškách, bráno rizikově dle úkonu v různých výškových úrovních od-do x metrů, pak zase pro ještě větší výšku a tedy rizikovost. Zkuste se podívat po naceňovacích programech. Je otázkou, kdo a na základě čeho do nich zanesl ceny za dané pracovní úkony.

Pak mne napadá, že byste možná mohl čerpat ze "státního registru smluv", kdy stát zveřejňuje smlouvy s vítězem výběrového řízení. To by vám mohlo posloužit jako protioponenet proti vašemu nacenění.
Naceňovat výhradně doma, v klidu a s rozvahou. Vrátit se k otmu znovu ráno, s čistou hlavou. Teprve pak odeslat.

U mě byste s fakturou za "zednické práce" neuspěl. Vyžadoval bych podrobný rozpis úkonů a materiálu. S časovou újmou musíte počítat, protože pokud byste považoval za vítězství rychlé zmizení na úkor odbyté práce, tak shoříte jak papír. Pokud vám doma nebrečí paterčata a manželka nebrečí na sociálce, tak 1-2 hodiny přesčasu u mě bych vám klidně velkoryse a rád zaplatil, pokud bych byl o vás přesvědčený a hlavně spokojený s tím, co za vámi kvalitního zůstává. Rychlolepičů je dost. Dělejte vše pro to, abyste se jím taky nestal. Mám za sebou několik úspěšných soudních sporů s řemeslníky - "lepiči". S pány nebyla rozumná domluva, nerespektovali domluvené. Podle toho taky dopadli. Znalecké posudky. Soudy. Nervy. Velké placení v závěru. Vyšlo je ot dost draho. Žádný zákazník si nechce nechat kakat na hlavu.
Mě byste třeba zaujal tím, že byste mi řekl, tady jsou důkazy toho co jsem už zvládl, tohle umím, tady jsou kontakty na zákazníky, zde jsou jejich souhlasy, že jim můžete zatelefonovat. I cizí lidé by v tomto mohli být vstřícní. Nechávejte si psát rukopisem hodnocení od zákazníka, ať máte co předložit. Český člověk bohužel téměř vůbec nedoporučuje i když je spokojený. V USA je to přesně naopak. Ti nadšeně volají všem známým po odchodu malíře, jak dobře jim vymaloval a doporučují ho na všechny strany. Zkuste na to jít trochu "netradičně". Pokud budete férový a dávat to na papír, respektovat domluvené, tak máte velké šance. V opačném případě zapadnete v šedi průměru, který má čím dál méně zakázek a řeší existenční problémy, které mnohdy nemají snadné řešení.
Závěrem se mi chce říct, že jsem toho názoru, že řemeslo nemá být jen o rychlosti, ale hlavně o kvalitě, zacíleno na spokojenost zákazníka. Nejste rychlobruslař, abyste ze všeho rychle vybruslil, shrábl trofeje a pak už jen, po mě potopa... Nutné je usilovat a vzájemné vítězství a oboustrannou spokojenost.

Pokud chcete, tak tu na sebe nechte e-mailový kontakt. Pošlu vám příležitostně něco k nacenění a bude-li to možné, tak podám zpětnou vazbu.

Děkuji za komentář, Za prací si stojím mno. Radši se s tím budu kolikrát prát i když by jiný nad tím mávnul rukou. Bohužel o to více to zamrzí když nejsem dlouholetý pracovník a nemám vše v paži jak se říká. Pak to o to hodinku nebo dvě trvá více.

Pokud tohle čtete tady je moje emailová adresa. Nebráním se interakci. Kdyžtak děkuji.

obkladacpf@seznam.cz

Souhlas se "zákazníkem". Hodinovou mzdu bych také odmítl. V nynější době to chce vždy smlouvu o dílo a maximálně doplňovat o více práce. Ve smlouvě také stanovit termín dokončení/převzetí. Je pravda, že takto to dělám jako zákazník u cizích lidí. U známých to vůbec neřeším a zaplatím co si řeknou i bez smlouvy. Je to o tom, že dříve jsem pomohl já jim a nyní oni mé osobě. U firmy, která nám dělala střechu na obytném domě to bylo tvrdé vyjednávání i když byla sepsána řádná smlouva s popisem všech prací. Chlapci nedokázali pochopit, že nemůžou fakturovat výměnu více metrů čtverečních prken na střeše, než bylo na opravu zakoupeno a těch věcí tam bylo více.

To je to dilema. Co když chcete rekonstrukci ale nevíte co je za zdí/podlahou/stropem. To potom se těžko naceňuje na klíč. Jaký je potom rozdíl zaplatit za hodinu oproti "vícepracím" že...
Taky můžou přijít pálky za vicepráce a co potom ? Nebo se dělá rekonstrukce a já si nacením "Bourací práce" a potom až nacením obkladačinu a zedničinu ?
To taky můžu říct, že ať si najmou někoho kdo jim tu podlahu vytrhá. Protože nevím jak se naceňuje demolice a bourací práce jinak než za hodinu :-(
Pak jim nacením obklady a vyrovnání a dlažbu atd a oni řeknou že nesouhlasí s cenou.
A pak si můžou hledat "rychlolepiče" co jim to udělá za hubičku a na mě budou naštvaní že jsem drahý a že jsem jim nechal nedodělanou práci.

Ano bohužel takový jsou co si chtějí neférovým jednáním přivydělat. Proto jsem tady na fóru. Né jen kvůli sobě. Ale kvůli informacím abych taky chránil i zákazníka a byl férový.

Souhlas s "nerady". Základem je podrobná příprava, dokonalé shlédnutí, případně, u novostaveb, prostudování podkladů. Nelitovat pár hodin času a zpracovat co nejpodrobnější rozpis prováděných prací v závislosti na určitých časových "normativech". Ty by mělo být možné "stáhnout" i někde na netu (dříve se běžně, při podrobném rozpočtování používaly a u větších podniků, případně projektantů, se používají určitě i v současnosti). Na základě potřebného hodinového "základu" v Kč, pak zpracovat konkrétní ocenění práce, které uvést do smlouvy celkově. Pochopitelně s naceněním použitých materiálů, pokud budeš jejich dodavatelem. Na základě tohoto zpracovat "smlouvu o dílo", jejímž dodatkem budou zpracované podklady a rozpis dodávek materiálů, které budou případně součástí smlouvy. Pokud jde o případné vícepráce, případně rozdílné ceny dodávaných materiálů (jež se v současné době mohou rovněž rychle změnit) a které mohou vždy vzniknout, definovat ve smlouvě to, že tyto budou prováděny a upravovány vždy po vzájemné dohodě se zákazníkem. A hlavně dobře pak odhadnout předpokládaný čas na provedení prací, kdy ve smlouvě uvedeš konečný termín provedení a tento se nažit každopádně dodržet. Co se týká záloh, tak je to opět na dohodě se zákazníkem. Na materiál se na zálohách domluvit, na práci by to bylo celkem neseriozní a mohlo by to zákazníka většinou spíš odradit. No a nakonec, je to hlavně na zkušenostech a také na dobrém "odhadu" zákazníka. Ale v současné době, kdy je dobrých a spolehlivých řemeslníků poměrně málo, pokud získáš, po pár zakázkách, i slušné "renomé", tak možná i nebudeš "stíhat". Což je ovšem zase velmi nebezpečné!!! ;-)

Hodinovka je pomůcka pro tebe, zákazníkovi musíš říct jedno číslo. A pokud se něco opravdu zásadně nezmění (zcela zjevné vícepráce na přání zákazníka), částku neměnit. A těch oblíbených 10 % (nebo kolik) možného navýšení nikdy nevyužij, to si je raději přiraz předem. Maximálně tak se domluvit, že některý extra drahý materiál naúčtuješ zvlášť podle skutečné ceny, ale i to bych používal jen výjimečně, vždycky je výhodnější to nakupovat ve vlastní režii a dát do ceny zakázky. Když si někdo třeba bude kupovat vodovodní baterii za padesát tisíc, tak si prostě nemůžeš účtovat za práci pětikilo :-)

Čistá gýčovina, nevkus. Tieto hnedé, tmavo_zahovneté, krematóriom, rakvou, truhlou smrdiac obklady, sa nenosia.

Národ potrebuje neutrálne, svetlé, nadčasové riešenie stavieb a interiéru za lacný chechták, ktoré sa ľahko udržujú, sú veselé, oku lahodiace. (Svetlý, mramorový, okrový, mierne sivastý, žilkovaný povrch a spol. obkladov s glazovaným prípadne matným povrchom podľa financií klienta).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru