Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Řemeslnické začátky. OSVČ

Budu za grafomana, volný tok myšlenek....

Dám opačný pohled než "zakaznik". Mě by způsob platby za hodinu NEodradil. Vždy však za předpokladu, že součástí písemné smlouvy bude podrobný rozsah úkonů, časové dotace na jednotlivé úkony. Zákon pamatuje na přípustnou odchylku, tak se na to podívejte. Chce se mi říct, že tabulky a propočty v Excelu budou vaším přítelem. Existují programy, kterými naceníte např. rekonstrukci střechy. Tam bývají příplatky za práci ve výškách, bráno rizikově dle úkonu v různých výškových úrovních od-do x metrů, pak zase pro ještě větší výšku a tedy rizikovost. Zkuste se podívat po naceňovacích programech. Je otázkou, kdo a na základě čeho do nich zanesl ceny za dané pracovní úkony.

Pak mne napadá, že byste možná mohl čerpat ze "státního registru smluv", kdy stát zveřejňuje smlouvy s vítězem výběrového řízení. To by vám mohlo posloužit jako protioponenet proti vašemu nacenění.
Naceňovat výhradně doma, v klidu a s rozvahou. Vrátit se k otmu znovu ráno, s čistou hlavou. Teprve pak odeslat.

U mě byste s fakturou za "zednické práce" neuspěl. Vyžadoval bych podrobný rozpis úkonů a materiálu. S časovou újmou musíte počítat, protože pokud byste považoval za vítězství rychlé zmizení na úkor odbyté práce, tak shoříte jak papír. Pokud vám doma nebrečí paterčata a manželka nebrečí na sociálce, tak 1-2 hodiny přesčasu u mě bych vám klidně velkoryse a rád zaplatil, pokud bych byl o vás přesvědčený a hlavně spokojený s tím, co za vámi kvalitního zůstává. Rychlolepičů je dost. Dělejte vše pro to, abyste se jím taky nestal. Mám za sebou několik úspěšných soudních sporů s řemeslníky - "lepiči". S pány nebyla rozumná domluva, nerespektovali domluvené. Podle toho taky dopadli. Znalecké posudky. Soudy. Nervy. Velké placení v závěru. Vyšlo je ot dost draho. Žádný zákazník si nechce nechat kakat na hlavu.
Mě byste třeba zaujal tím, že byste mi řekl, tady jsou důkazy toho co jsem už zvládl, tohle umím, tady jsou kontakty na zákazníky, zde jsou jejich souhlasy, že jim můžete zatelefonovat. I cizí lidé by v tomto mohli být vstřícní. Nechávejte si psát rukopisem hodnocení od zákazníka, ať máte co předložit. Český člověk bohužel téměř vůbec nedoporučuje i když je spokojený. V USA je to přesně naopak. Ti nadšeně volají všem známým po odchodu malíře, jak dobře jim vymaloval a doporučují ho na všechny strany. Zkuste na to jít trochu "netradičně". Pokud budete férový a dávat to na papír, respektovat domluvené, tak máte velké šance. V opačném případě zapadnete v šedi průměru, který má čím dál méně zakázek a řeší existenční problémy, které mnohdy nemají snadné řešení.
Závěrem se mi chce říct, že jsem toho názoru, že řemeslo nemá být jen o rychlosti, ale hlavně o kvalitě, zacíleno na spokojenost zákazníka. Nejste rychlobruslař, abyste ze všeho rychle vybruslil, shrábl trofeje a pak už jen, po mě potopa... Nutné je usilovat a vzájemné vítězství a oboustrannou spokojenost.

Pokud chcete, tak tu na sebe nechte e-mailový kontakt. Pošlu vám příležitostně něco k nacenění a bude-li to možné, tak podám zpětnou vazbu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny