Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Řemeslnické začátky. OSVČ

Zdravím řemeslnící,
jak řešíte zakázky když si nejste jistí na kolik se vyšplhá práce a neradi by jste prodělali.
Rád bych podnikal samostatně bez závislosti na prostředníkovi. (živnost již založena- první rok za sebou oficiálně- plat brán na hodinu na zakázkách kolegy) před osvč jsem dělal asi 2 roky pod firmou. Mimo podnikání žijeme na velkém domě kde již od mlada jsem si vyzkoušel vše a zedničiny/obkladačiny jsem se tady naučil více než na učňáku. + sem tam práce u známých.
Již jsem dělal pod lidmi co mají v ruce svoje ceníky prací ale nedají je z ruky mlaďochům. Hláška "to si zjistíš sám jak budeš dělat" je běžná.
Aby jim asi nepřebrali náhodou konkurenci. Tovaryše zdá se už nikdo nebere za účelem je něco naučit a neoškubat do krve. (potřebuji taky platit povinné výdaje) Do práce člověka by za hubičku vzal kde kdo ale na kalkulaci/fakturování zákazníka/konzultace OSVČ se zákazníkem už mě nikdo nevzal.
A zákazníkovi taky nevadí že by řemeslníka obral.

Nevadí mi dělat za hodinovou mzdu kterou si nastavím sám (i když podle miliardářů ze skupin řemeslníků to může být v mém oboru spíše pod cenou).
(Nevím přesně ještě kolik si brát kdybych dělal na metry / díla. Proto bych bral za hodinu a třeba během roku až 2 bych si udělal seznam co jak dlouho mi trvá , jak to je náročné a kolik zhruba bych si mohl říkat při kalkulaci zákazníkovi)
Proto se ptám jak fakturovat hodinovou mzdu zákazníkovi ? Pod jakou smlouvou ? Aby obě strany byli spokojeny.
Na co a jak vybírat zálohy ? kolik % na kolik dní dopředu nebo něco takového. (materiál samozřejmě pokud jej budu kupovat ) jak fakturovat zálohy ? Ať nedělám týden u zákazníka on pak zamkne bránu a já budu bez peněz.
Jak se neošidit a dostat se do chodu abych mohl jet sám na sebe a nenarazil hlavou.
Dělám obklady/dlažby/zedničinu. Neplánuji hned zezačátku jít do koupelen na klíč, rekonstrukcí celých bytů a zateplení celých budov. Pokud zákazníkovi nebude vadit že to bude trvat dlouho a budu to dělat sám (Mám možná jednoho helfra který by byl sem tam po ruce když má chuť. Ruce má dobré ale jen když do práce příjde.)

Jaké byli vaše začátky ? Co Vás překvapilo když jste začínali ? Co by jste rádi věděli když jste začínali podnikat vy ? Na čem jste se spálili vy ?
Jaké smlouvy by jste doporučili/ nedoporučili řemeslníkovi ať tvoří. Jaké zakázky nebrat ? Po jakých skočit ?
Rád bych se přiučil / pobavil / dozvěděl co se šustne a jak to chodí :-) Děkuji
Přikládám obrázek z jedné mojí práce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Souhlas s "nerady". Základem je podrobná příprava, dokonalé shlédnutí, případně, u novostaveb, prost…
George63 18.02.2022 18:10
George63
V tohle období je asi největší nepřítel počasí. poslední
CreativanDevil 25.02.2022 20:40
CreativanDevil
Hodinovka je pomůcka pro tebe, zákazníkovi musíš říct jedno číslo. A pokud se něco opravdu zásadně n… nový
umfa 18.02.2022 20:47
umfa
Čistá gýčovina, nevkus. Tieto hnedé, tmavo_zahovneté, krematóriom, rakvou, truhlou smrdiac obklady,… nový
Nuda 18.02.2022 21:54
Nuda
Velice nevkusný komentář. Obklad byl zvolen aby se hodil do okolního prostřední. A je to navíc čistě… nový
CreativanDevil 19.02.2022 01:58
CreativanDevil
Děkujeme za oznámení názoru. Nepřikládáme mu žádnou váhu. Kdo chce, může mít obklady pokakané. Je to… nový
Time 19.02.2022 16:21
Time

Souhlas s "nerady". Základem je podrobná příprava, dokonalé shlédnutí, případně, u novostaveb, prostudování podkladů. Nelitovat pár hodin času a zpracovat co nejpodrobnější rozpis prováděných prací v závislosti na určitých časových "normativech". Ty by mělo být možné "stáhnout" i někde na netu (dříve se běžně, při podrobném rozpočtování používaly a u větších podniků, případně projektantů, se používají určitě i v současnosti). Na základě potřebného hodinového "základu" v Kč, pak zpracovat konkrétní ocenění práce, které uvést do smlouvy celkově. Pochopitelně s naceněním použitých materiálů, pokud budeš jejich dodavatelem. Na základě tohoto zpracovat "smlouvu o dílo", jejímž dodatkem budou zpracované podklady a rozpis dodávek materiálů, které budou případně součástí smlouvy. Pokud jde o případné vícepráce, případně rozdílné ceny dodávaných materiálů (jež se v současné době mohou rovněž rychle změnit) a které mohou vždy vzniknout, definovat ve smlouvě to, že tyto budou prováděny a upravovány vždy po vzájemné dohodě se zákazníkem. A hlavně dobře pak odhadnout předpokládaný čas na provedení prací, kdy ve smlouvě uvedeš konečný termín provedení a tento se nažit každopádně dodržet. Co se týká záloh, tak je to opět na dohodě se zákazníkem. Na materiál se na zálohách domluvit, na práci by to bylo celkem neseriozní a mohlo by to zákazníka většinou spíš odradit. No a nakonec, je to hlavně na zkušenostech a také na dobrém "odhadu" zákazníka. Ale v současné době, kdy je dobrých a spolehlivých řemeslníků poměrně málo, pokud získáš, po pár zakázkách, i slušné "renomé", tak možná i nebudeš "stíhat". Což je ovšem zase velmi nebezpečné!!! ;-)

Hodinovka je pomůcka pro tebe, zákazníkovi musíš říct jedno číslo. A pokud se něco opravdu zásadně nezmění (zcela zjevné vícepráce na přání zákazníka), částku neměnit. A těch oblíbených 10 % (nebo kolik) možného navýšení nikdy nevyužij, to si je raději přiraz předem. Maximálně tak se domluvit, že některý extra drahý materiál naúčtuješ zvlášť podle skutečné ceny, ale i to bych používal jen výjimečně, vždycky je výhodnější to nakupovat ve vlastní režii a dát do ceny zakázky. Když si někdo třeba bude kupovat vodovodní baterii za padesát tisíc, tak si prostě nemůžeš účtovat za práci pětikilo :-)

Čistá gýčovina, nevkus. Tieto hnedé, tmavo_zahovneté, krematóriom, rakvou, truhlou smrdiac obklady, sa nenosia.

Národ potrebuje neutrálne, svetlé, nadčasové riešenie stavieb a interiéru za lacný chechták, ktoré sa ľahko udržujú, sú veselé, oku lahodiace. (Svetlý, mramorový, okrový, mierne sivastý, žilkovaný povrch a spol. obkladov s glazovaným prípadne matným povrchom podľa financií klienta).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru