Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podbetonování garáže

Zdravím, mám takový problém, potřebuju odkopat terén na výšku zbytku dvorku viz foto, ale základy garáže proti fotce jsou výš než bude odkopáno (to samé ta dílna vlevo a Zídka vpravo), takže po odkopani to bude ve vzduchu zhruba 25cm, potřebuji tedy udělat základy, můj plán je to odkopat bagrem 20cm od zdi aby se to nesesypalo a poté vždy odkopat třeba metr a podbetonovat to, moje otázka je jestli by to bylo správně a jaký přesně betonem a jak hluboko bych to měl odkopat, děkuji moc za odpověď

Předmět Autor Datum
Foto
PosílámJango66 21.03.2022 10:56
PosílámJango66
Je tu málo informací, dobrý by byl také nějaký náčrtek. Pokud chceš kopat okolo zdi až pod základy c…
nerady 21.03.2022 18:28
nerady
Dobrý den, posílám náčrt snad z toho budete moudrý, myslel jsem 20cm od zdí aby se to nesesunulo, ne…
Jango66 22.03.2022 11:21
Jango66
Skutečně ty základy budou "ve vzduchu"? Dle fotky se mi nezdá, že byste se musel dostat pod základy.…
gazda1 22.03.2022 12:40
gazda1
Ano zhruba vše bude 30cm ve vzduchu, takže podkopat zhruba o 110cm, teď jaký beton zvolit? Budu kupo…
Jango66….. 22.03.2022 12:45
Jango66…..
Jak jsou teď hluboko základy? Dle vašeho popisu mám pocit, že jsou přímo na povrchu a to se mi nezdá…
Gazda1 22.03.2022 14:46
Gazda1
Základy tak jak je to teď jsou 20cm hluboko, po odhrabani budou 30cm ve vzduchu. Privezu si tedy z b…
Jango66…. 22.03.2022 15:09
Jango66….
Betón minimálně C12/15 (B 15) nebo kvalitnější C16/20 (B 20). Konzistenci si domluvíte v betonárce (…
gazda1 22.03.2022 18:52
gazda1
Souhlas s gazdou1 akorát beton bych použil B20 s kamenivem 8/16. Udělat si vždy na kus šalování a vy… poslední
nerady 22.03.2022 19:08
nerady
Smelo kop tesne pri základovej doske. Najprv vykop aspoň päť jám hlboké min. 150cm (50x30x150cm) te…
Nuda 22.03.2022 15:32
Nuda

Je tu málo informací, dobrý by byl také nějaký náčrtek. Pokud chceš kopat okolo zdi až pod základy cca 20 cm od ní tak se ti to klidně může sesunout. Stačí déšť nebo nesourodá zemina. Pokud by byl stávající základ zdiva nějaký armovaný beton, tak by to šlo dělat po nějakých částech např. po 1,5m. Budeš to muset ale dělat tak že ty části na sebe nebudou hned bezprostředně navazovat. Znamená to, že to musíš dělat na střídačku aby ti ten opravený podbetonovaný základ stačil zatuhnout. Je to, ale vše jako hádání z věštecké koule když je tu spoustu neznámých.

Dobrý den, posílám náčrt snad z toho budete moudrý, myslel jsem 20cm od zdí aby se to nesesunulo, ne pod ně. A poté vždy odkopal těch 20cm ,,navezené” hlíny a třeba 30cm pod garáž a ještě něco do hloubku a vybetonovat třeba po 1m, nechat zaschnout, další týden zase odkopat metr a tak dále. Jeďte ale nevím jak hluboký by měl být ten základ. Děkuji

Skutečně ty základy budou "ve vzduchu"? Dle fotky se mi nezdá, že byste se musel dostat pod základy. Jedině že by stávající základy byly hodně mělké. Jinak postup není špatný. Ale začal bych sondou, jak hluboké základy má ta dílna a garáž teď. Hloubka základů se dělá podle druhu zeminy a polohy nemovitosti (kde jsou tuhé zimy, tak hlubší základy). Taková normální hloubka je 80cm pod terén.

Ano zhruba vše bude 30cm ve vzduchu, takže podkopat zhruba o 110cm, teď jaký beton zvolit? Budu kupovat pytlovany nejspíš protože to budu dělat po kouscich, do betonu jsem zamyslel přidávat kameny a třeba i nějaké železo na zpevnění. Kdybych koupil suchý beton a přivezl si ho na vozíku tak ho musím nějak zdelat co nejrychleji ne? Dekuji

Jak jsou teď hluboko základy? Dle vašeho popisu mám pocit, že jsou přímo na povrchu a to se mi nezdá. Něčemu špatně rozumím.
Beton v pytlích bude asi zbytečně drahý, protože ho budete potřebovat hodně. Koupit štěrk, písek (ale ten správný), cement a míchat v míchačce. Nebo vozit hotový na vozíku z betonárky. Kameny už bych asi nepřidával. Jedině čisté a velikostně max. třetinu šířky základů. Když bude beton z betonárky, tak do 2 hodin spotřebovat.

Betón minimálně C12/15 (B 15) nebo kvalitnější C16/20 (B 20). Konzistenci si domluvíte v betonárce (aby šla odvézt na vozíku). Na vozík bych položil silnější fólii a udělal takovou "vanu". Jestli ale máte míchačku, tak bych betón míchal přímo sám. Sám pro sebe bych dal nějakou výztuž, aby se to propojilo mezi sebou (jednotlivé pruhy těch nových základů). Jak široké budou vlastně ty nové základy? A jak široké jsou staré?
A když teď uděláte "rovinu" -30 cm, tak tam pak budete dělat nějakou dlažbu (štěrk + dlažba)? Hloubku bych volil 80 až 90cm od výsledné výšky toho plácku u zdi.
Počítejte s tím, že to bude hodně práce a dělal bych to tak po 1m - když jsou ty základy teď tak slabé, tak nevím jak je udělaný zbytek stavby. Aby to prostě nespadlo. A pozor na silné deště a podobně.

Souhlas s gazdou1 akorát beton bych použil B20 s kamenivem 8/16. Udělat si vždy na kus šalování a vybetonovat a určitě hutnit. Pořád jsem se nedozvěděl z čeho je současný základ. Možná by šlo také požít nějaké betonové tvárnice (ztracené bednění nebo betonové plotovky) a pak by se nemuselo moc dlouho čekat na tuhnutí betonu a odpadlo by šalování. Určitě ale nekopat nic na jeden zátah.

Smelo kop tesne pri základovej doske.

Najprv vykop aspoň päť jám hlboké min. 150cm (50x30x150cm) tesne pri ZD garáži, tiež aj jamy vykopané tesne na rohoch. Tieto budú po zaliatí betónom a jeho vyzretí (21 dní) slúžiť ako operné piloty.

Piloty by si mohol vŕtať aj širokým šnekom vrtákom na motorový pohon. (z požičovni stavebného náčinia)

Piloty môžeš hnať nad povrch, zašalovaním, aby sa opierali o základovú dosku, ale aby zároveň podkopaním sedela doska zo spodku nejakou časťou podopretá na pilotoch.

Zaarmuj diery v štyroch rohoch aspoň 12-kou roxorom pred betonovaním v domácich podmienkach, miešačkou alebo prehadzovaním vlhčenej, polosuchej zmesy s cementom lopatou na rovnom podklade, plechu apod. Dvaja pomocníci s lopatami jeden vybavený s kropící konvičkou so sítkom vlhčí zmes za prehadzovania.

Po vyzretí betonu v operných pilotoch postupne odkopávaj medzery medzi pilotmi, zalej ich betónom. Nerob to naraz, vždy iba zalej betónom jeden diel medzi pilotmi. Potom až vykop druhý základ až vytvrdne prvý výkop. Použi horizontálne položenú armatúru 12mm roxorov tesne na hrane zasahujúc výkopom až pod základovou doskou. Aby doska sedela na betóne vystužený roxorom tesne pod spodnou hranou ZD..

Pozn.: Ten orech ti bude svojimi rozrastajúcimi koreňmi nezdvihovať odpočinkovú plošinu, dokonca aj základy. Jedine cugrunt vykopať, makadamové podložie a vyliať dvojmo kari rohožami armovanú celistvú plochu betónom okolo pňa orecha (nechať po obvode aspoň 20cm voľnej plochy zasypanej mulčovacou kôrou pre rozrastanie pňa do obvodu, do priemeru. Prípadne šúchaný betón mierne vyspádovať smerom k orechu a von do záhrady, aby sa mu dostávala zrážková voda. Orech je teplomilný, hlboko koreniaca drevina, potrebuje mať korene zalievané vlažnou zrážkovou vodou stečenou z betónu, vtedy rodí zdravé plody, nesmie trpieť nadmerným suchom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru