Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podbetonování garáže

Zdravím, mám takový problém, potřebuju odkopat terén na výšku zbytku dvorku viz foto, ale základy garáže proti fotce jsou výš než bude odkopáno (to samé ta dílna vlevo a Zídka vpravo), takže po odkopani to bude ve vzduchu zhruba 25cm, potřebuji tedy udělat základy, můj plán je to odkopat bagrem 20cm od zdi aby se to nesesypalo a poté vždy odkopat třeba metr a podbetonovat to, moje otázka je jestli by to bylo správně a jaký přesně betonem a jak hluboko bych to měl odkopat, děkuji moc za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Skutečně ty základy budou "ve vzduchu"? Dle fotky se mi nezdá, že byste se musel dostat pod základy.…
gazda1 22.03.2022 12:40
gazda1
Ano zhruba vše bude 30cm ve vzduchu, takže podkopat zhruba o 110cm, teď jaký beton zvolit? Budu kupo…
Jango66….. 22.03.2022 12:45
Jango66…..
Jak jsou teď hluboko základy? Dle vašeho popisu mám pocit, že jsou přímo na povrchu a to se mi nezdá…
Gazda1 22.03.2022 14:46
Gazda1
Základy tak jak je to teď jsou 20cm hluboko, po odhrabani budou 30cm ve vzduchu. Privezu si tedy z b…
Jango66…. 22.03.2022 15:09
Jango66….
Betón minimálně C12/15 (B 15) nebo kvalitnější C16/20 (B 20). Konzistenci si domluvíte v betonárce (…
gazda1 22.03.2022 18:52
gazda1
Souhlas s gazdou1 akorát beton bych použil B20 s kamenivem 8/16. Udělat si vždy na kus šalování a vy… poslední
nerady 22.03.2022 19:08
nerady

Skutečně ty základy budou "ve vzduchu"? Dle fotky se mi nezdá, že byste se musel dostat pod základy. Jedině že by stávající základy byly hodně mělké. Jinak postup není špatný. Ale začal bych sondou, jak hluboké základy má ta dílna a garáž teď. Hloubka základů se dělá podle druhu zeminy a polohy nemovitosti (kde jsou tuhé zimy, tak hlubší základy). Taková normální hloubka je 80cm pod terén.

Ano zhruba vše bude 30cm ve vzduchu, takže podkopat zhruba o 110cm, teď jaký beton zvolit? Budu kupovat pytlovany nejspíš protože to budu dělat po kouscich, do betonu jsem zamyslel přidávat kameny a třeba i nějaké železo na zpevnění. Kdybych koupil suchý beton a přivezl si ho na vozíku tak ho musím nějak zdelat co nejrychleji ne? Dekuji

Jak jsou teď hluboko základy? Dle vašeho popisu mám pocit, že jsou přímo na povrchu a to se mi nezdá. Něčemu špatně rozumím.
Beton v pytlích bude asi zbytečně drahý, protože ho budete potřebovat hodně. Koupit štěrk, písek (ale ten správný), cement a míchat v míchačce. Nebo vozit hotový na vozíku z betonárky. Kameny už bych asi nepřidával. Jedině čisté a velikostně max. třetinu šířky základů. Když bude beton z betonárky, tak do 2 hodin spotřebovat.

Betón minimálně C12/15 (B 15) nebo kvalitnější C16/20 (B 20). Konzistenci si domluvíte v betonárce (aby šla odvézt na vozíku). Na vozík bych položil silnější fólii a udělal takovou "vanu". Jestli ale máte míchačku, tak bych betón míchal přímo sám. Sám pro sebe bych dal nějakou výztuž, aby se to propojilo mezi sebou (jednotlivé pruhy těch nových základů). Jak široké budou vlastně ty nové základy? A jak široké jsou staré?
A když teď uděláte "rovinu" -30 cm, tak tam pak budete dělat nějakou dlažbu (štěrk + dlažba)? Hloubku bych volil 80 až 90cm od výsledné výšky toho plácku u zdi.
Počítejte s tím, že to bude hodně práce a dělal bych to tak po 1m - když jsou ty základy teď tak slabé, tak nevím jak je udělaný zbytek stavby. Aby to prostě nespadlo. A pozor na silné deště a podobně.

Souhlas s gazdou1 akorát beton bych použil B20 s kamenivem 8/16. Udělat si vždy na kus šalování a vybetonovat a určitě hutnit. Pořád jsem se nedozvěděl z čeho je současný základ. Možná by šlo také požít nějaké betonové tvárnice (ztracené bednění nebo betonové plotovky) a pak by se nemuselo moc dlouho čekat na tuhnutí betonu a odpadlo by šalování. Určitě ale nekopat nic na jeden zátah.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru